In de drukke Randstad zorgen de groene gemeentes Wassenaar en Voorschoten voor zuurstof. Je vindt er landgoederen en buitenplaatsen uit vervlogen tijden, moderne musea, historische dorpskernen en goede winkels en horeca. De nieuwe burgemeesters – Leendert de Lange en Pauline Bouvy-Koene – delen graag de meest bijzondere plekken en routes.

Ingeklemd tussen de zee en de Vliet en tussen de steden Den Haag en Leiden ligt een groot groen gebied met een unieke historie. Hier is ruimte om te ademenen te ontspannen. In Wassenaar en Voorschoten woonden prinsen en entrepreneurs, Engelandvaarders en ambassadeurs. Allen lieten hun sporen na. Denk aan de landgoederen en buitenplaatsen, de fraaie architectuur en het behoud van de natuur.
In 2019 kregen beide gemeentes een nieuwe burgemeester: Leendert de Lange bekleedt het ambt in Wassenaar, Pauline Bouvy-Koene in Voorschoten, waar ze sinds 2016 actief was als waarnemend burgemeester.

Warme relatie

Bij Brasserie de Badmeester aan de Wassenaarseslag staat het terras al uitnodigend klaar voor het lenteseizoen. Binnen vertelt Leendert de Lange dat niet de zilte zeelucht, maar stokbrood de geur is die hem aan het Wassenaar van zijn jeugd herinnert.

De Lange: “Ik ben hier geboren, maar groeide op op de Veluwe. Regelmatig bezochten we mijn grootouders inWassenaar en dan namen we altijd kaasstokbrood mee. Op de terugweg rook de auto daarnaar. Bakker Kaptein verkoopt het nog steeds, het is een typisch Wassenaars product.” Pauline Bouvy-Koene was eerder burgemeester van Bernisse, dat in 2015 door fusie opging in de gemeente Nissewaard. “Ik leerde Voorschoten in de eerste maanden op de fiets goed kennen. De inbraak bij klooster Bijdorp was een gebeurtenis die diepe indruk maakte; ik heb nog steeds een warme relatie met de zusters.”

Ondanks dat ze nog geen jaar collega’s zijn, kennen de twee burgemeesters elkaar al goed. Wassenaar en Voorschoten zijn weliswaar aparte gemeentes, ze delen de ambtelijke organisatie en werken op verschillende terreinen samen.

Landgoederen- en Zilverroute

Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee dorpen. De rijke cultuur en historie zie je terug in vele rijks- en gemeentelijke monumenten en op de landgoederen en buitenplaatsen. Ook is er een sterke relatie met het koningshuis. De Lange: “Veel is te danken aan prins Frederik die in landhuis De Paauw woonde, het tegenwoordige raadhuis. Hij zorgde ervoor dat negen landgoederen met elkaar verbonden werden. In de eerste helft van de 20ste eeuw gaven rijke havenbaronnen een boost aan de bouw. Zij verstrekten opdrachten om kastelen en landhuizen om te bouwen tot zomerverblijven.”

Wie de Landgoederenroute volgt, komt onderweg veel bij-zondere architectuur tegen, van Engelse landschapsstijl tot Wassenaarse baksteencultuur.
Bouvy-Koene vertelt dat de nieuwe Zilverroute een goede manier is om het verleden van lintdorp Voorschoten te ontdekken. “De zilverfabriek was van grote invloed, zowel op de bebouwing als de cultuur. Het Ambachts- en Baljuwhuis is nog steeds een belangrijke plek. Buitenplaats Berbice was lange tijd in bezit van de familie Begeer, van het bekende zilvermerk Van Kempen & Begeer. Uiteraard is ook de Vliet beeldbepalend voor ons dorp. Allemansgeest en De Knip zijn bijvoorbeeld prachtige plekken om aan te meren.”

In de historische centra maak je kennis met het gezellige dorpsleven. Ook zijn hier veel speciaalzaken en goede restaurants. Volgens de burgemeesters hebben de bewoners onderling veel contact en is er een actief verenigingsleven. Ze zijn er dan ook trots op dat beide steevast hoog scoren in de lijstjes met beste gemeenten om te wonen.

Kijk voor meer info, evenementen en prachtige wandel- en fietsroutes op www.vorstelijkvrij.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 16 t/m 21 van LEVEN! Magazine #44