De Hofstad is langer dan ooit in kerstsferen. De zevende editie van de Royal Christmas Fair aan het Lange Voorhout in Den Haag, die op donderdag 8 december losbarst, duurt maar liefst zestien dagen. “Het is de mooiste kerstmarkt van Nederland”, zegt Heino Walbroek van de organisatie, die mikt op ruim driehonderdduizend bezoekers bij goed weer.

De sfeervolle kerstmarkt in het historische hart van Den Haag keert na een afwezigheid van twee jaar als gevolg van de coronamaatregelen, eindelijk terug. De organisatie kan niet wachten en belooft ‘flink uit te pakken’ met knisperende haardvuurtjes, een feeërieke zee van licht van honderdduizend duurzame ledlampjes, tientallen kersthuisjes bomvol lekkers en mooie kerstcadeaus voor onder de boom. “De kerstbomen en guirlandes zijn niet aan te
slepen”, vertelt Peter Boelhouwer van DB Evenementen, die samen met Walbroek de organisatie ook dit jaar weer voor zijn rekening neemt.

Kerstborrel of selfie met dé kerstman
Naast het nippen aan een glaasje glühwein kan er ook gedanst en gezongen worden op de Royal Christmas Fair. De befaamde Gospelnight met gelegenheidskoor keert terug. Dit geldt ook voor de Christmas-Sing-A-Long. “Het publiek kan dus heerlijk meezingen met kerstnummers”, vertelt Boelhouwer. Ook kinderen hoeven zich niet te vervelen. “De kerstman loopt natuurlijk rond en wil met iedereen op de foto. Op woensdag- en zaterdagmiddagen zorgen kerstelfjes en onder anderen Elsa uit Frozen voor een echte kerstsfeer”, vult Walbroek aan. Tientallen bedrijven organiseren een kerstborrel of kerstdiner op de Royal Christmas Fair. De mogelijkheden zijn enorm: van een walking dinner in een tent tot een gezellige borrel in de parasolbar. Via events@royalchristmasfair.nl kan contact worden opgenomen voor de mogelijkheden. Elke dag staat er een lokaal goed doel in de schijnwerpers in een van de kerstkramen: van Buddy Netwerk tot Vitalis.

Duurzame Kerst
De Royal Christmas Fair heeft ook oog voor duurzaamheid en het stimuleren van de lokale economie. “We gebruiken duurzame, kartonnen wegwerp­bekers en stoken alleen vuurtjes als het donker wordt. Natuurlijk hangt er alleen ledverlichting, gebruiken we biodiesel voor het evenement en wordt afval gescheiden”, vertelt Boelhouwer. Lokale ondernemers staan ook op de kerstmarkt met kramen. Er is zorgvuldig gekeken naar de invulling hiervan. “Geen tien kramen met worsten of schapenvachten. De lat ligt hoog. De balans tussen food en non-food is goed. In totaal vind je zo’n negentig kersthuisjes op de markt”, stelt Walbroek. Ook profiteren lokale ondernemers mee van de Royal Christmas Fair. “Vaak combineren toeristen een bezoek aan de kerstmarkt met een bezoek aan de Haagse horeca en winkels. Overal vind je sporen van het schelpenzand van het Lange Voorhout terug”, aldus Walbroek.

Nog meer winterse evenementen
“De Royal Christmas Fair is de ruggengraat van vele winterevenementen onder de noemer Have a Royal Winter”, vertelt Boelhouwer. Zo start het gratis lichtfestival The Hague Highlights van 14 tot 18 december rondom de kerstmarkt. “Iconische objecten worden verlicht.” Ook zijn er op vrijdag 16 december in de winkelstraten rondom het Noordeinde sfeervolle jazzconcerten tijdens Jazz en Route en is er een Royal Winter ShoppingNight met winterse modeshows in de Grote Marktstraat. “Van Scheveningen tot en met de binnenstad: in december is overal iets te beleven. Bovendien hebben wij met de Royal Christmas Fair echt een kerstmarkt met koninklijke allure”, aldus Boelhouwer.


De Royal Christmas Fair is van 8 t/m 23 december elke dag tussen 12:00 en 21:00 uur gratis te bezoeken. Er zijn drie entrees: bij de Kloosterkerk, bij het Hotel Des Indes en aan het Tournooiveld.


DB Evenementen
Tinwerf 4, Den Haag
T 070 307 29 00
www.dbevenementen.nl
www.royalchristmasfair.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 30 t/m 31 van LEVEN! Magazine #52

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Pascale van Reijn (portret)