Een gloednieuw winkelcentrum met Food Court, bijna driehonderd nieuwbouwappartementen en een ondergrondse parkeergarage met fietsenstalling: badplaats Kijkduin is na een jarenlange transformatie vóór de zomer klaar. “Dit is de leukste badplaats van Nederland waar 365 dagen per jaar iets te beleven is”, zegt de kersverse ondernemer Natascha Leijendekkers van Parfumerie Kijkduin die deze maand de deuren opent in Nieuw Kijkduin.

Het Deltaplein en omgeving gingen de afgelopen jaren flink op de schop om de badplaats klaar te stomen voor de toekomst. Door een mix van wonen, winkelen en horeca wordt de badplaats nieuw leven ingeblazen. De laatste puntjes worden op dit moment op de i gezet met de inrichting van de buitenruimte. Nog vóór de zomervakantie zijn alle werkzaamheden afgerond en kunnen Hagenaars en toeristen flaneren over de negen meter brede boulevard, shoppen en een hapje en drankje doen in een van de vele strandtenten en horecazaken in- en rondom het winkelcentrum. De boulevard is verhoogd waardoor bezoekers een mooi uitzicht hebben op de zee. De bekende publiekstrekkers, zoals de speelboot, draaimolen en vuurtoren, keren terug naar de boulevard en het Deltaplein. Dit plein maakt ook een flinke vergroeningsslag. “Ik ben hier geboren en getogen en ook mijn kinderen zijn hier grootgebracht. Mijn hart ligt hier. Bovendien kreeg ik mijn eerste zoen op de speelboot”, zegt Leijendekkers met een lach. Zij hoefde niet lang na te denken toen zij de kans kreeg om een eigen zaak te openen in haar geliefde badplaats. “Ik droom al dertig jaar van een eigen winkel.” Die is er nu aan de Deltapromenade 321. In haar zaak komen ook twee salons waar verwenmomenten en behandelingen gericht op huidverbetering- en vernieuwing worden aangeboden. “Eén keer per maand komt de bekende arts Robert Schoemacher als extraatje langs voor botox en fillers.”

WERKZAAMHEDEN VOOR DE ZOMER GEREED

Moderniseringsslag
Kijkduin was toe aan een impuls, vinden ook de ondernemers. “Het was een beetje gedateerd”, zegt Leijendekkers. “Sinds 2018 is hard gewerkt aan Nieuw Kijkduin waardoor het nu een moderne badplaats is, klaar voor de toekomst maar waarvan wel de oude ziel is behouden. Het is en blijft een familiebadplaats, maar is nu ook een plek geworden die toegankelijk is voor een breder publiek.” Taste of Kijkduin, een luxe cafetaria annex lunchroom, is al langer geopend. “Sinds 2021. We waren een van de eerste zaken die opengingen”, zegt `Sylvain Koch die samen met zijn partner Maroesja van Bergenhenegouwen de zaak bestiert. “De ligging aan zee en internationale allure maken Nieuw Kijkduin uniek. Ik was meteen verkocht toen de plannen werden gepresenteerd. Het is nog steeds een familiebadplaats met pannenkoekenhuis en gamehal, maar in het vernieuwde Kijkduin kun je alle kanten op. Hier vind je geen doorsnee winkelstraten met de gebruikelijke ketens. Ook buiten het seizoen zijn er genoeg redenen om naar Kijkduin te komen. De winkeliers, maar ook de bewoners vormen samen het kloppend hart en zorgen ervoor dat hier altijd iets te beleven is”, stelt Koch. De kracht van Kijkduin, volgens Leijendekkers, is dat het merendeel van de horeca en winkels wordt geleid door particuliere ondernemers. “Waaronder heel veel familiebedrijven.” Koch: “Een kop koffie kun je hier overal krijgen, maar de ondernemers hier onderscheiden zich door het persoonlijke contact, een stukje gezelligheid. Elke dag zetten we ons met hart en ziel in om mooie producten aan te bieden en voor een stukje reuring te zorgen”, aldus de Taste of Kijkduin-ondernemer.

Duurzaam en groen
Alle commerciële ruimten en appartementen in Nieuw Kijkduin zijn volledig gasvrij, voorzien van zonnepanelen en Warmte Koude Opslag (WKO). Met behulp van een individuele warmtepomp worden de panden verwarmd en gekoeld door middel van bodemenergie. De bedrijfs- en winkelpanden hebben een groen dak dat zorgt voor minder hittestress en de opvang van regenwater. Daarnaast zijn er plantenbakken die tegelijkertijd ook dienen als bankje, prullenbakken voor gescheiden afvalinzameling en straatmeubilair dat is gemaakt van natuurlijk materiaal, toegevoegd aan de buitenruimte.

Bereikbaarheid
De eerste ondergrondse fietsenstalling aan de kust opende in maart al de deuren. De fietsenkelder, gelegen onder het winkelcentrum, biedt plek aan bijna vijfhonderd fietsen, ruim twintig elektrische fietsen (oplaadpunt aanwezig) en zo’n dertig parkeerplekken voor bakfietsen. De gratis fietsenstalling is van september tot en met mei dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00. Vanaf juni tot en met augustus is de fietsenstalling elke dag van 09.00 tot 23.00 geopend. Automobilisten kunnen hun auto kwijt in de ondergrondse parkeergarage. Daar is plek voor zeshonderd auto’s. De eerste anderhalf uur parkeren in de garage is gratis. Tot de eerste helft van 2025 kan ook op straat gratis worden geparkeerd, bijvoorbeeld op het ruime parkeerterrein aan de Zandvoortselaan en op de Kijkduinsestraat. Kijkduin ligt strategisch; dicht bij de snelweg en het centrum van Den Haag.

Evenementen en recreatie
In Nieuw Kijkduin is van alles te beleven. De Tour de France Femmes, het vrouwelijke equivalent van de Tour de France, is deze zomer een van de hoogtepunten. De wielrensters starten hun etappe op 12 augustus in Rotterdam en finishen in Kijkduin. Dit moment wordt aangegrepen om Nieuw Kijkduin in de schijnwerpers te zetten bij het grote publiek. Ook voor het eind van de zomer en voor het najaar staan er evenementen op de agenda, waaronder een Food & Fashion Festival en een spectaculair kidsevenement. “De winkeliers pakken uiteraard groots uit rondom evenementen en tijdens de feestdagen”, vertelt Leijendekkers. Voor natuurliefhebbers zijn er talloze mogelijkheden voor lange wandel- en fietstochten door het nabijgelegen Westduinpark en over het strand. Naar verwachting gaat Nieuw Kijkduin jaarlijks zes miljoen bezoekers trekken, eerder ging het om gemiddeld vier miljoen mensen die een bezoek brachten aan het ‘oude’ Kijkduin.

‘365 dagen per jaar iets te beleven’

Alle ondernemers op een rij
Groente- en fruitspecialist Daily Fresh
Zuivelhoeve (kazen, worstjes, noten en zuivelproducten)
Lou.espressobar
Slagerij Vleeschmeester
Seafood Kijkduin (viswinkel)
The Wine House (restaurant, proeflokaal, wijnbar- en winkel)
Bella’s Ice and Candy store
Bakkerij van Kempen
Supermarkt Coop
Hema
Wagamama (restaurant)
Pavarotti (restaurant)
Pannenkoekenhuis Kijkduin
Taste of Kijkduin (luxe cafetaria, lunchroom)
Toko Warung Mini
Chaya Restaurant & Cocktailbar
Marmaris (restaurant)
Na Brasa (restaurant)
Chase Concept Store (kleding- en lifestylewinkel)
Wild Waves (barbier en haarsalon)
CaLinda’s (kledingwinkel)
Creepz (skate- en cadeauwinkel)
Crafthouse (woon- en lifestylewinkel)
BARE Studios (24/7 private fitness studios)
Lapaja (kledingwinkel voor dames)
Breeze Boutique (kledingwinkel voor dames)
Wav-e Studios (sportclub: EMS-training)
Highscore Kijkduin (arcadehal)
Geldmaat (pinautomaten)
E-Bike Direct (elektrische fietsverhuurder)
Dental Kijkduin (tandartspraktijk)
Parfumerie Kijkduin
En er komen er nog meer bij…!

Kom ondernemen in Nieuw Kijkduin
Er zijn nog enkele winkelunits beschikbaar voor ondernemers die ook in Nieuw Kijkduin aan de slag willen gaan. Kijk voor alle informatie op de website: ondernemers.nieuwkijkduin.nl.
Scan de QR-code hieronder voor meer informatie over Nieuw Kijkduin.

Scan de QR-code


 

✍️ Tanja VerKaik