Het Noordeinde, Hoogstraat, Heulstraat en de Plaats vormen niet alleen qua naam het Royal Shopping District, maar de afgelopen jaren is het aantal nieuwe winkels en horecazaken royaal toegenomen. Met nieuwkomers als de luxe schoonheidssalon Blue Diamond Health & Beauty Club en toprestaurant Elea wordt het aanbod van het winkelgebied steeds diverser.

Door de bijzondere combinatie van kunst, cultuur, horeca, (internationale) boetiekjes én koninklijke allure behoort het Royal Shopping District tot de buitencategorie. Gebiedsmanager Daphne Honsbeek ziet de afgelopen jaren een verschuiving in het winkelgebied van kunst en antiek naar straten vol bijzondere juweliers en horeca in alle soorten en maten. Al blijft de kunst zeker in het gebied aanwezig. Naast de bekende
juweliers als Steltman (Plaats 26) en Schaap en Citroen (Plaats 2) is Manbodh Watches een nieuw gezicht in het winkelgebied. De zaak richt zich op de verkoop van vintage en moderne horloges van merken als Rolex, Hublot en Cartier. De zaak is sinds kort geopend aan de Hoogstraat 31.

Health & beauty
Iets verderop aan het Noordeinde kunnen bezoekers terecht voor de innerlijke mens. “Het Royal Shopping District heeft er een high-end beauty­salon bij met Blue Diamonds Health & Beauty Club aan het Noordeinde. Hier kun je terecht voor luxe schoonheidsbehandelingen, massages, permanente ontharing en body sculpting laserbehandelingen”, zegt gebiedsmanager Daphne. Een body sculpting-behandeling van veertig minuten staat gelijk aan twee tot drie uur sporten. “Een mooie aanvulling op het huidige winkelaanbod. Het Noordeinde heeft er een urban wellness bij voor drukke stedelingen net als de opkomst van spirituele winkels, zoals Ananda Spiritual Living (Noordeinde 64) en Tulum (Heul­straat 27) waar onder meer wierook, edel­stenen en mineralen en natuurlijke verzorgings­producten worden aangeboden.”

Culinaire kroonjuwelen
Op culinair gebied hebben het Noordeinde, Heul­straat, Hoogstraat en Plaats ook veel te bieden: van een broodje bal in het vernieuwde pand van slagerij Dungelmann tot aan cannoli’s die ter plekke met de hand worden gevuld bij de nieuwe zaak Jammici Cannoli aan het Noordeinde. Met de komst van het voorheen Rijswijkse restaurant Elea van chefkok Takis Panagakis heeft het Royal Shopping District er een kroonjuweel bij. Panagakis keert
terug naar het Noordeinde waar hij eerder de keuken bestierde van Mazie. Elea maakt moderne gerechten met een subtiele Griekse twist en wordt vermeld in de restaurantgidsen van Michelin en Lekker 500. Daarnaast is lunchroom Caramel neergestreken op de Plaats en serveert Buona Terra klassieke, Italiaanse gerechten aan het Noordeinde. 

Via het poortje ter hoogte van Noordeinde 12 en 14 kan iedere vrijdag en zaterdag ook het proef­lokaal van de Haagsche Broeder-brouwerij van het Stadsklooster worden betreden. “Hier is het Noordeinde-biertje verkrijgbaar dat ook wordt geschonken in de hotels Indigo en Voco.” Ierse pub O’ Casey’s was al een begrip aan het Noordeinde, maar werd vorig jaar wereldberoemd na een bezoek van prins Harry die in de Hofstad was voor de Invictus Games. Dolly richt zich weer op een heel andere doelgroep met vegan, gluten- en suikervrije baksels. Gebiedsmanager Daphne: “Lupi Coffee is ook nieuw. Koop hier eens een verse croissant en een heerlijke bak koffie.”

Verscholen parels
Verdwalen in mooie, bijzondere straatjes kan ook in het Royal Shopping District. Concept Store Couqou die alleen via een klein steegje aan het Noordeinde 59 is te bereiken, is volgens de gebiedsmanager met recht ‘een verborgen parel te noemen’. De zaak richt zich op handgemaakte meubels en kleding van toffe merken. Voor maatwerk is dit winkelgebied echt een bezoekje waard. Ettemadis Tailors en Oger maken pakken op ambachtelijke wijze van goede kwaliteit. Voor ouderwets handwerk is Tesselschade dé plek. Dat is een van de langstzittende zaken aan het Noordeinde. Op initiatief van Betsy Perk werd in 1871 de Koninklijke Algemene Nederlandse Vrouwenvereniging Tesselschade-Arbeid Adelt opgericht. De vereniging heeft als doel om vrouwen financieel en economisch zelfstandig te maken door middel van opleidingen en het begeleiden naar betaald werk. Onder meer door de verkoop van handwerkproducten, zoals gehaakte mutsen en knuffels, wordt hier geld voor ingezameld. De winkel is te vinden aan het Noordeinde 92 en draait volledig op vrijwilligers.

www.hetnoordeinde.nl 

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 28 t/m 31 van LEVEN! Magazine #53

Tekst: Tanja Verkaik