Al 100 jaar is Steltman een toonaangevende juwelier in Nederland. Met een speciale collectie, een expositie in het Gemeentemuseum en feestelijke evenementen zetten ze de kroonjuwelen in de etalage.

In 1917 opende Johannes Steltman zijn Joaillerie Artistique aan het Noordeinde. De juwelierszaak is altijd een pleisterplaats in het Haagse centrum geweest. Hier kocht en koopt de Haagse clientèle hun juwelen. Onder hen leden van het Koninklijk Huis. Wie de naam nog niet kende, hoorde die veelvuldig rond het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. De Haagse juwelier ontwierp de verlovings- en trouwringen.

Lotusbloemen

Anno 2017 is Steltman een modern familiebedrijf onder leiding van Fred Brom. Zijn zonen
Reinier en Andrew traden in 1999 toe. Terwijl Fred Brom beneden een cliënte adviseert, leidt Reinier rond in het atelier waar hij de leiding heeft. Een eigen goudsmidatelier is een unicum voor Nederlandse juweliers. Hij laat het ontwerp van een bandring zien, één van de specialiteiten van Steltman. Waar vroeger waterverftekeningen werden gebruikt, krijgt hij nu hulp van een ingenieus computerprogramma. Dat zorgt voor het meest natuurgetrouwe beeld, zegt hij. Met een paar muisklikken laat hij zien wat er verandert als je bijvoorbeeld diamanten toevoegt of voor een andere zetting kiest. Ook toont hij de ringen Floating Lotus, een gloednieuw ontwerp voor de jubileumcollectie. Reinier Brom: “De lotusbloem
was een favoriet element van Johannes Steltman. Hij verzamelde Oosterse kunst en Boeddhabeelden en gebruikte de natuur als inspiratiebron. In de loop der jaren zie je de bloem in allerlei vormen terugkomen. In het nieuwe model gebruiken we minder blad en laten vooral de contouren zien.”

Horloges

Een paar deuren verderop, op de Plaats 16, staat Andrew Brom aan het hoofd van Steltman Watches. In 1999 ging de dependance aan het Noordeinde open en twee jaar geleden verhuisden ze naar de Plaats. “Ik heb twee linkerhanden,” verklapt Andrew Brom. “En je moet mij geen stenen laten inkopen.” Gelukkig weet hij alles van vintagehorloges en van de nieuwe modellen van grote merken. Speciaal voor het jubileum werd in samenwerking met Jaeger-LeCoultre een Mondriaanhorloge ontwikkeld. “Twintig, honderd, niemand weet precies hoeveel stuks er gemaakt worden. Zo’n limited edition is echt heel bijzonder.”

Steltmanexpo in Gemeentemuseum

Het juwelenhuis tekende ook voor vele koninklijke sieraden. Onder meer de horlogearmband als nationaal geschenk ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koningin Juliana, de trouwringen voor prinses Beatrix en prins Claus en de verlovings- en trouwringen voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Nog meer lezen over Steltman? Klik dan hier en lees snel verder op pagina 110 van LEVEN! magazine Den Haag.

Steltman Juwelier
Plaats 26, Den Haag, T 070 346 96 01

Steltman Watches
Plaats 16, Den Haag, T 070 365 94 33

www.steltman.nl

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Steltman