Voorheen een bankgebouw, maar nu een luxe, sfeervol hotel. voco® The Hague opende deze zomer de deuren aan de Kneuterdijk en daarmee is de Haagse binnenstad een fantastische parel rijker. Commercieel directeur Onno Muller nodigt je uit om dat vooral zelf te komen ontdekken. “Het is niet alleen een heerlijke plek voor onze hotelgasten, maar ook voor inwoners van de stad. Ga eens lunchen in ons restaurant Botanica, kom hier een paar uur werken of gezellig een drankje drinken.”

Honderden vlinders lijken door het gebouw te fladderen rond een grote boom. “Zeker ’s avonds, als de lampen erop gericht zijn, geeft dat een bijna sprookjesachtig effect”, vertelt Onno. “Het is een fijne plek voor een hapje, een drankje of om een boek te lezen, om samen te komen. En dan zijn we meteen bij de kern waar het merk voco® voor staat. Het is Latijn voor bij elkaar roepen of bij elkaar brengen.” Dat de eerste Nederlandse vestiging zich in Den Haag bevindt, is volgens Onno niet toevallig. “Het is de meest perfecte, veelzijdige leisure locatie die je in ons land kunt vinden. Je vindt er historie, cultuur, natuur en het strand. Daarnaast profileert Den Haag zich enorm op de internationale markt en de stad huisvest ministeries, ambassades en veel internationale organisaties.”

Couleur locale
voco® The Hague maakt deel uit van IHG Hotels & Resorts, de grootste internationale hotelketen ter wereld, met bekende merken als Crowne Plaza en Holiday Inn. “Wat voco® onderscheidt, is de ‘couleur locale’. De hotels voldoen aan een bepaalde standaard, maar elke vestiging ziet er anders uit. We omarmen een gebouw en de lokale bijzonderheden. Neem de iconische gevel hier in Den Haag. Boven de entree zie je een gevelsteen van een figuur met de handen omhoog en de handpalmen naar buiten. Dat stond vroeger voor transparantie, geld was hier in goede handen. Maar het past ook prachtig bij de hotelfunctie, wij zorgen goed voor onze gasten. De oude kluisdeur is nu een gigantische eyecatcher in de bar Ultramarijn. Maar het zit ook in details. De Kneuterdijk is vernoemd naar ‘de kneuter’, de bijnaam voor de distelvink waarop hier vroeger werd gejaagd. De hertzgolf van het opvallende geluid van dit vogeltje is verwerkt in de vloerbedekking op de gang. Het hotel zit vol verhalen.”

Comfort en lifestyle
voco® The Hague telt 204 kamers, waaronder zestien suites. “Door connecting rooms kan op verschillende wensen worden ingespeeld. Elke kamer is ruim en licht, zonder al te veel tierelantijntjes, en voorzien van een luxe badkamer. Je moet je hier lekker voelen. We hebben gekozen voor een reis­thema met een grote reiskoffer als kast en verschillende soorten houtsnijwerk boven het bed. Door bijzondere elementen, zoals een mix van verschillende kopjes en glazen, voelt het huiselijk en knus.” Voor de inrichting is zoveel mogelijk gewerkt met verantwoorde materialen; fsc en bij voorkeur circulair. “De dekbedden en kussens zijn gemaakt van petflessen, de kranen zijn waterbesparend. Als industrie moeten we onze footprint verlagen, dus we maken bij alles wat we doen de meest sustainable keuze, zonder afbreuk te doen aan het niveau van comfort en lifestyle.”

Gezellige bar en restaurant
Onder het dak van voco® The Hague bevinden zich de bar Ultra­marijn en restaurant Botanica. “Ultramarijn is echt een uniek plekje in het hotel waar we op hoog niveau cocktails schenken en daar waar mogelijk zijn we sustainable in onze bartending. Op de kaart van Botanica, waar je overigens ook via een aparte entree aan het Noordeinde naar binnen kunt, is zo’n tachtig procent plant based. Groenten voeren de boventoon, maar het is geen vegetarisch of vegan restaurant. We werken met lokale leveranciers en proberen zoveel mogelijk restproducten op een verantwoorde, gezonde wijze te hergebruiken. In een speciale vitrine kun je zien hoe daar proefjes mee worden gedaan, bijvoorbeeld door zelf limoncello te maken.” In de zomer kun je ook buiten zitten. “De tuin is ontworpen door een ecoloog. De planten in de tuin en op de platte daken trekken bijen en vlinders aan, we hebben insectenhotels, nestkastjes voor vogels en kastjes voor vleermuizen. Uiteindelijk willen we ook onze eigen bijenkorven op het dak. We vinden het belangrijk om deel uit te maken van de community en daar past dit ook bij. Op deze manier dragen we bij aan de biodiversiteit van de buurt.”

voco® The Hague
Kneuterdijk 8, Den Haag
T 070 218 56 00
www.vocohotels.com/thehague

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 134 t/m 135 van LEVEN! Magazine #49

Tekst: Marita Smit / Fotografie: Today’s Brew