Melissa Frieser heeft al in 2017 vele harten veroverd toen zij zich tijdens een overval op een supermarkt niet liet kisten en door haar heldhaftige optreden de overvaller opgepakt kon worden. Dit maakte haar destijds Hagenaar van het Jaar, maar gaf haar ook de drive om vanuit Plan Pelan project ‘PI Poort’ te ontwikkelen.

Vanuit dit project geeft zij samen met Regillio, destijds de overvaller van de supermarkt, presentaties en trainingen aan managementteams, scholen en gevangenissen. Het gaat hierbij over kansen zien, creëren en pakken.

Melissa Frieser is een opvallende speler in het Haagse bedrijfsleven. Het verbinden, motiveren en inspireren van mensen, is iets dat zij van jongs af aan al van nature doet. Zij is nu geregistreerd psychosociaal therapeut en heeft haar eigen praktijk Plan Pelan. Vanaf haar eerste HBO-opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming heeft zij altijd in het sociale domein en (jeugd)hulpverlening gewerkt. Van straatwerk tot zwaargesloten jeugdgevangenissen voor jongeren met PIJ. Ze heeft in deze jaren veel uiteenlopende en schrijnende casussen en situaties meegemaakt. Ook zelf komt ze van ver en heeft ze niet alleen van anderen, maar ook door eigen ervaringen van heel dichtbij gezien welke invloed traumatische gebeurte­nissen, en de manier van omgaan daarmee, invloed kunnen hebben op de rest van je leven.

Ondernemend uit de bijstand
Werken in het systeem zoals we dat in Nederland kennen, biedt voor haar te weinig mogelijkheden om mensen echt goed te kunnen ‘aanzetten’, te motiveren. Werken mét het systeem daarentegen werkt wel voor haar. Melissa: “Ik ben zelf onderhavig geweest aan een WSNP-traject en daarna kwam ik in de bijstand. Niemand wilde mij hebben als werknemer, maar ik wist dat ik niet gelukkig werd van thuiszitten en € 927 uitkering. Ik had meer in mijn mars en deed mee met de pilot ‘Ondernemend uit de bijstand’. Op 14 februari a.s. houd ik nu vijf jaar mijn eigen broek op. Maar het gaat niet vanzelf, ook ik moet er veel voor doen en laten. Als iemand een verandering wil, iets wil openbreken of een doel wil bereiken, kun je mij daarvoor perfect inzetten.” Dat is de betekenis van het woord Plan in Plan Pelan.

Plan Pelan
Zij werkt met een plan, een doel van een cliënt. Mensen die haar kennen, weten precies wat dat inhoudt. “Het liefst krijg ik mijn cliënten dan ook via-via. Dan weten mensen al een beetje wat voor energie ze van mij kunnen verwachten. De Pelan zit in het begrip tijd. Pelan pelan is Maleis voor ‘rustig aan’, volg het ritme. Ik begeleid niet iemand in een uurtje naar ‘de verlichting’, dit soort processen nemen de nodige tijd. Voor de één zijn dat drie sessies, voor de ander meer. Het ligt er helemaal aan waar ik iemand ontmoet op zijn pad. Maar langdurige trajecten, daar ben ik niet van. Ik wil iemand uit zijn comfortzone halen. Als dat op de golfbaan is, dan is dat zo! Alles zit écht in jezelf, dus ook het antwoord. Ik begeleid je er alleen bij om het pijnpunt aan te wijzen en om het eruit te laten komen. Op een eigen manier en in een ritme dat bij jou werkt. Dat hoeft overigens niet altijd prettig te voelen. Het loslaten van huidige patronen en het aanpakken van nieuwe, is geen makkelijk proces. Mensen die te maken hebben met het verwerken van traumatische gebeurtenissen, eetstoornissen, verslavingen en rouwverwerkingen, stress-stoornissen of opvoedkundige vraagstukken, kunnen bij Plan Pelan terecht.”

Gedragsverandering
Melissa bedient ook het bedrijfsleven. “Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om je thuissituatie goed geregeld te hebben, zodat je een fijne werknemer kunt zijn. Andersom net zo; zit je niet op je plek op je werk, dan is dat niet jouw werkplek. Als je iets doet wat je niet leuk vindt, dan loop je daarop leeg en heb je thuis niet meer zoveel te geven. Stop ermee of hervind de overtuiging waar je ooit mee begon. Ik zorg dat werknemers hun drive weer vinden, geef handvatten hoe iemand een thuissituatie weer onder controle krijgt of laat zien dat iemand zijn werkplek wellicht bij een ander bedrijf is. Dit geldt voor ieder mens, in elke laag van een organisatie. From bottom to top. Met al mijn cliënten kijk ik samen naar de beste vorm van interventies die bij hun vraagstuk passen. Dit kan door onder meer cognitieve gedragstherapie, EMDR, familie- of bedrijfsopstellingen en chakra-psychologie. Uiteindelijk gaat het allemaal om gedragsverandering, want een ander resultaat krijg je alleen als je het anders doet.”

Plan Pelan
Melissa Frieser
T 06 27 82 25 50
www.planpelan.nl
www.pipoort.nl
www.pdsign.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 44 t/m 45 van LEVEN! Magazine #49

Tekst: Bo Vrolijk / Fotografie: Pascale van Reijn