Uit eten was nog nooit zo in trek, de horeca draait dus op volle toeren. Toch is het in de Haagse regio met maar drie Michelinzaken schamel gesteld. De hamvraag: waarom is het topsegment zo mager vertegenwoordigd?

Buiten de deur eten is big business. Het ene na het andere nieuwe restaurant opent de deuren. Last minute een tafeltje bemachtigen in een populaire zaak is er niet meer bij. Je zou denken dat dit alles resulteert in een hoogwaardig en evenwichtig restaurant­aanbod in de Haagse regio, met zaken op alle niveaus. Niets is minder waar.

Koplopers

In Haaglanden zijn ze met een lantaarntje te zoeken, de hoge onderscheidingen op culinair gebied. Michelin keurt en bekroont ieder jaar de voorhoede. In Haaglanden kregen drie eenzame koplopers een beloning van de gastronomische sterrenwacht: Calla’s in Den Haag, Niven in Rijswijk en Aan de Zweth in Schipluiden. En dat is een schrale oogst. Even ter vergelijking: het culinaire firmament in Amsterdam is rijke­lijk bezet met 24 sterren (4×2 sterren, 16×1 ster). In de Rotterdamse regio komt de teller uit op twaalf (3×2 sterren, 6×1 ster), terwijl de provincie Utrecht acht sterrenrestaurants kent.

Knetterduur

Drie experts met kennis van eetzaken laten hun licht schijnen over deze heikele situatie. Culinair auteur Onno Kleyn (wekelijkse wijncolumn in De Volkskrant, meer dan 40 boeken op zijn naam): “Sterrenrestaurants worden als het ware gefinancierd door het bedrijfsleven. Privé gaan mensen niet snel bij een Michelinzaak eten, het is immers knetterduur. In Den Haag zitten nu eenmaal niet veel grote bedrijven die als een vorm van franje hun relaties trakteren op een chic diner. Daarvoor moet je in Amsterdam en Rotterdam zijn. Daar profiteren zaken op dit moment van elkaars succes, ze zwepen elkaar op en er is een buzz onder het eetgrage publiek.”

Cottontree City

Op het Lange Voorhout vind je Cottontree City. Een moderne stadsbistro met betaalbare, eerlijke en smaakvolle gerechten veelal bereid met seizoens- en streekproducten. Chef Dimitri Heinrichs zorgt samen met zijn vrouw Manon (gastvrouw) en hun top team voor de complete beleving. Op de kaart is geen onderscheid tussen voor-, tussen- en hoofdgerechten. Alle à la carte-gerechten zijn te bestellen à € 14. Ook staat er een aantal klassiekers op de kaart voor € 22. Denk aan terrine van eendenlever met truffel, honing en appel of steak tartare met verse friet en mayonaise. De sommelier, zorgt voor de verrassende wijnselectie die regelmatig wisselt. Cottontree City

Meer informatie over Cottontree City kijk dan opwww.cottontree.nl

Puur natuur

Restaurant BØG

De ultieme balans tussen eenvoud en verfijning, tussen ambacht en vernieuwing, tussen rust en dynamiek. Dat vind je terug in de New Nordic Cuisine van restaurant BØG. De biologische en duurzame producten worden met oude conserveerwijzen zoals roken, fermenteren en pekelen op smaak gebracht. Juist door de diversiteit en eigenheid van verschillende elementen te combi­neren, creëert BØG heldere harmonieën. De Scandinavische mentaliteit vertaalt zich in een toegankelijke sfeer, creatieve gastronomie, zorgzame gastvrijheid en onvoorwaardelijke kwaliteit. Kom het ervaren!

Meer informatie over Restaurant BØG kijk dan op www.bøg.com

OF eer informatie over Avonturia de Vogelkelder kijk dan op www.avonturia.nl

En meer lezen over dit artikel? Klik dan hier en lees verder op pagina 116 & 117 van LEVEN! Magazine #41