Het kán je niet zijn ontgaan: het Binnenhof wordt gerenoveerd. Voor het eerst in de geschiedenis verlaten de ministers vrijwillig het hart van de democratie, om de komende vijf jaar vanaf de Bezuidenhoutseweg in een tijdelijke Tweede Kamer te gaan regeren. De bekende blauwe stoelen en zelfs de roltrap zijn mee. En laat het maar aan de Haagse inwoners om nu al een bijnaam voor de nieuwe locatie te hebben: het casino!

Deze renovatie is een enorme uitdaging voor de stad. Het Binnenhof is een van de belangrijkste iconen van Den Haag en trekt jaarlijks talloze bezoekers. Als oudste, (800 jaar), nog steeds functionerend regeringsgebouw ter wereld, is het Binnenhof een enorme trekpleister. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de inwoners. Hoe leuk is het om gewoon over het Binnenhof te lopen of te fietsen en soms een minister tegen het politieke lijf te lopen. Maar zo gewoon is dat niet! Waar je bij de meeste regeringsgebouwen nog net een wisseling van de wacht kunt zien of op afstand een glimp van een minister kunt opvangen, kun je in Den Haag zo door het politieke hart van Nederland lopen. En dat 24 uur per dag.

Mauritstoren
Den Haag zou Den Haag niet zijn als er geen creatieve alternatieven bedacht zijn gedurende de verbouwing. Er staat een interessante programmering klaar voor de komende vijf jaar. Om te beginnen kun je de renovatie volgen via denhaag.com/binnenhof. En er komt een heuse uitkijktoren, de Mauritstoren, waar vanaf je de verbouwing op grote hoogte met een ooievaarsperspectief kunt volgen. Ook komt er een tijdelijk informatiecentrum op de Plaats, waar je terecht kunt met vragen over de voortgang van de renovatie.


Fotografie: Vincent Kos

Museumkwartier
Gelukkig blijft het Mauritshuis goed bereikbaar. Sterker nog; in 2022 pakken ze enorm uit in verband met hun 200-jarig bestaan. Je kunt spraakmakende tentoonstellingen en feestelijke evenementen verwachten. Het hele Museumkwartier zal ervoor zorgen dat er nog genoeg te beleven valt rondom het Binnenhof. In het Haags Historisch Museum begint een tentoonstelling over 800 jaar Binnenhof: Macht; een groots opgezet overzicht van de ontwikkeling van het Binnenhof. Bij Escher in het Paleis mag je ‘Kijken met je handen’. Op 14 oktober opent daar aanraakbare mode van Michelangelo Winklaar. Geïnspireerd door zijn slechtziende moeder ontwikkelde Winklaar een experimentele expositie waarbij hij blinden en slechtzienden een modecollectie laat ervaren door middel van tast.


Fotografie: Anne Reitsma

The Hague Highlights en VR tour
Binnenkort is een wandeling over het Binnenhof niet meer mogelijk. Wél kun je een Virtual Reality tour doen via denhaag.com/nl/vr. Anders dan met een gids maar zeker niet minder leuk. En, fijn voordeel, je kunt deze tour doen wanneer jij wilt. Zelfs als de musea en gebouwen gesloten zijn, kun je via VR toch een kijkje nemen binnen en jezelf door de gebouwen heen verplaatsen. Het is momenteel nog wel mogelijk om via Prodemos de Ridderzaal te bezichtigen en vanaf deze maand biedt ProDemos ook tours aan in de nieuwe Tweede Kamer. Deze winter vindt ook ‘The Hague Highlights’ weer plaats van 14 t/m 18 december. Als het straks vroeg donker is, kun je weer de mooiste lichtprojecties op onder andere het Binnenhof en het Mauritshuis bewonderen.

Masterly The Hague
Van 21 – 24 oktober geniet je van design en kunst op bijzondere Haagse locaties tijdens Masterly The Hague. Voor dit festival worden historische schilderijen gecombineerd met speciaal voor de gelegenheid vervaardigde werken van hedendaagse ontwerpers, kunstenaars en fotografen. Een biënnale voor Oude Meesters, Dutch Design, kunst en fotografie. Het thema in 2021 is ‘ode aan het Nederlandse landschap’. Nicole Uniquole, organisator en curator van Masterly The Hague, weet de mooiste locaties voor haar evenement te vinden: “Yes! Het is gelukt. Weer een prachtige historische parel gevonden in Den Haag voor Masterly The Hague: The Kings ballroom! Hoe te gek! Met tuin! Dit is toch echt Den Haag… DIT IS MASTERLY THE HAGUE”.

Op denhaag.com vind je meer informatie over de activiteiten rondom het Binnenhof. We gaan er vanuit dat de renovatie soepeler en sneller verloopt dan de kabinetsformatie en wie weet worden er spannende archeologische vondsten gedaan.

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 116 t/m 117 van LEVEN! Magazine #48