LEVEN! Magazine mocht een kijkje nemen in Amare. Het is om stil van te worden… wát een fantastisch gebouw. Het is de thuisbasis van het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en Amare (voormalig Zuiderstrandtheater). En dé plek om een voorstelling te bezoeken. Van moderne dans tot popconcert, van opera tot cabaret, van Turkse muziek tot familievoorstelling en nog veel meer! Gewoon een kop koffiedrinken kan trouwens ook, want het Kunstenplein is straks van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor iedereen geopend.

Dwalend door het gebouw met een toelichting van Hoofd Programma Geesje Prins wordt het enthousiasme alleen maar groter. “Elke zaal heeft zijn eigen signatuur. Mooi bamboehout bij het Danstheater, glanzend goud bij de Concertzaal, rauw beton bij Amare Studio.” Het Kunstenplein is nu nog een grote lege ruimte, maar medio november gaan de deuren open en is iedereen hier welkom. “Er zullen hier regelmatig kleine optredens plaatsvinden, vaak in samenwerking met partners uit de stad, of er zijn speelelementen vol verbeelding te vinden waar kinderen in de vakanties en op zondag mee kunnen spelen. Aan de kant van het Spuiplein komt Brasserie Amare waar drie partijen de voornamelijk plant based catering zullen verzorgen: Juni, chef-kok Vincent van der Zalm en Social Capital.” Naast de theaterzalen zijn er ook zalen voor commerciële doeleinden als vergaderingen of congressen. “En die ruimtes zijn tegelijkertijd ook geschikt voor bijvoorbeeld een korte inleiding of een klein concert. Het gebouw is echt multifunctioneel. En daar hebben ook festivals als De Betovering, Rewire of het Holland Dance Festival profijt van.”

Amare krijgt nu een ziel

Geesje: “De eerste mensen hebben het gebouw nu gezien en de reacties zijn enorm enthousiast. Je merkt dat Amare nu een ziel krijgt. Want het gebouw kan er nog zo mooi uitzien, duurzaam zijn, toegankelijk voor mindervaliden en voorzien van alle mogelijke faciliteiten, uiteindelijk gaat het erom dat we hier indrukwekkende podiumkunsten brengen voor een zo breed mogelijk publiek. In dat raakpunt is waar de magic happens. In een groot deel van de programmering speelt taal geen rol. In een internationale stad als Den Haag is dat natuurlijk heel fijn.”

HET GEBOUW IS ECHT MULTIFUNCTIONEEL

Dansliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Danstheater met zo’n 1270 stoelen en prima zichtlijnen. Dit is ook de plek waar opera, muziektheater, cabaret, circus of musi- cals worden geprogrammeerd. De Concertzaal is de grote trots van Corné Ran, programmeur muziek. “De akoestiek is hier geweldig. Zelfs als je achterin zit, hoor je elk detail van de muziek.” De zaal leent zich voor allerlei genres en stijlen en er kunnen tussen de 1300 en 2500 bezoekers terecht. “Dat laatste geldt als we de stoelen er uithalen voor de staconcerten die we samen met het Paard organiseren. Een concertzaal van dat formaat is een aanwinst voor de stad, we kunnen nu programma’s naar Den Haag halen die anders aan de stad voorbij zouden gaan.”

Highlights

Vraag je Geesje en Corné naar highlights uit het programma, dan is het moeilijk kiezen. Corné is trots op een reeks pianorecitals met grote pianisten als Fazil Say en Arthur en Lucas Jussen in de grote zaal. “Verder staan, naast het Residentie Orkest, een aantal barokgezelschappen zoals het Freiburger Barokorkester met het Weihnachtsoratorium op het programma en maakt Het Koninklijk Concertgebouworkest hun debuut.” Het muziekprogramma is nog veel diverser. Concerten van Eefje Visser en Marina zijn al bijna uitverkocht en ook 10CC en Joe Jackson komen naar Amare. “En we hebben een groot aanbod voor Turkse muziekliefhebbers met onder anderen Zara en Rubato, en we vieren het Berbers Nieuwjaar met het Metropole Orkest en Khalid Izri.”

Qua dans tipt Geesje de Vlaamse Anna Teresa de Keersmaeker, een icoon in de danswereld. “Ze is niet meer de jongste, maar danst in The Goldberg Variations zelf. Er is live begeleiding op piano, dus in ons huis voor dans en muziek komen de disciplines zo heel mooi samen.” En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Kersteditie van Snowponies van Alex Klaassen, cabaret van onder anderen Jandino en John Cleese, de familievoorstellingen Peppa Pig, Brandweerman Sam of van Introdans. Houd vooral de web- site in de gaten, want er worden steeds nieuwe programma’s aan toegevoegd.

Met een mooi plein voor het theater, de Nieuwe Kerk aan de overkant (waarvoor Amare ook de programmering verzorgt), het Filmhuis dat prachtig wordt verbouwd, Theater aan het Spui en de Openbare Bibliotheek kun je met recht spreken over het culturele hart van de stad. Amare kijkt ernaar uit om alle Hagenaren hier te verrassen met een divers programma voor jong en oud.

Amare

Spuiplein 150, Den Haag
T 070 880 03 33

Meer weten over Amare? Kijk op www.amare.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 120 t/m 123 van LEVEN! Magazine #48

Tekst: Marita Smit / Fotografie: Katja Effting