Ken je iemand die hetzelfde beroep uitoefent als jij? En hoe ga je daarmee om? Maakt het je jaloers of versterkt het je alleen maar? Persoonlijk heb ik er geen last van. Natuurlijk doen er veel ‘hetzelfde’, maar dat zijn ze niet. De ene bakker geeft de voorkeur aan zoutloos bakken, smakeloos hoor ik je zeggen. Nou dan ga je toch lekker naar de andere bakker. Simpel. We zijn allen uniek, vooral wanneer je in jouw eigen kracht staat. Er is altijd iets dat jou onderscheidt van de ander. Maar zie je dat dan ook terug in onze houding? De buitenstaander heeft dat wellicht niet door. En dat is maar beter ook. Want je zou wel onzeker zijn als je jezelf met een ander gaat vergelijken.

Als ontwerper creëer ik prachtige silhouetten en het liefst zo eigen mogelijk. Of je het nu wel of niet begrijpt. Ik doe wat ik leuk vind en ik doe het succesvol. Zolang we het maar van elkaar kunnen waarderen. Omdat je jezelf in elkaar herkent maar niet hetzelfde bent. En als jij hard je best doet om jouw plannen te voltooien en succesvol hiermee bent, dan is dat goed voor jou. We hebben immers verder niets met elkaar te maken. Toch is er een onderlinge strijd onder de ontwerpers, en natuurlijk gun je jezelf ook het een en ander. Maar wanneer de een eerder een mijlpaal behaalt, is dat dan erg? De circulatie van de mindset houd ik in balans. Tuurlijk, ik blaas ook weleens stoom af, lekker in de gym of bijkomen in de sauna. Maar mijn gevoelens over anderen zijn niet altijd de realiteit. En het dwalen in misère trekt misère. Daar zou ik dan ook ver vandaan blijven. Want ik heb het toch zeer goed. En daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Gelijke kansen bestaan niet, maar wat kan IK hieraan doen? Ik accepteer dat wij ‘hetzelfde’ doen en ik maak mijn collega’s graag zichtbaar. Want ik geloof dat er meer dan voldoende consumenten zijn voor zowel mij als voor mijn collega’s. Word je hebberig, dan gun ik het jou ook niet. Je loopt gewoon van een ander zijn bord te eten, en je eigen bord? Dat heb je niet eens aangeraakt. Heb je dan geen manieren geleerd? De wereld is al verdeeld genoeg, ik maak liever verbinding tussen elkaar.

Héhé, daar! Een pak van mijn hart, wellicht zinloos. Of toch niet? We hadden vrienden kunnen zijn. Maar jij liet je tegenhouden door je ego. Dat is je goed recht.

Studie: Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem
Winnaar: Mode And Fashion Battle (2009)
Eigen label: By MW
Exposeerde o.a. in: Escher in het Paleis Den Haag
Verloofde: Allan Vos
Woont in: Den Haag
Meer over Michelangelo: www.michelangelowinklaar.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 89 van LEVEN! Magazine #51

Fotografie: Chantalle Laurent