De Noordwijkse architectenfamilie Van Egmond is uitgegroeid tot een van de grotere architectenbureaus van Nederland, met alle netwerken, opdrachten en de outgoing way of life die daarbij horen. Maar wat staat er aan de basis? Heel simpel: een hechte familieband, de zorg en liefde voor het gezin, ouderavonden, wandelingen langs het Noordwijkse strand en een biertje en een ijsje in de hand. Wie z’n eigen dorp niet eert, is de grote wereld niet weerd – dat is de overtuiging.

Met hoeveel liefde kun je een monument als Hotel Savoy in Katwijk haar lang bevochten identiteit teruggeven? Of een zorgconcept als Sassembourg ontwikkelen, of een gehele woonwijk, een school, een sportcomplex of een huis met maar liefst 17 kamers? Dan telt of een architect het juiste gevoel heeft, de mentaliteit en vooral de verantwoordelijkheid voor de omgeving. Want laten we wel wezen: wie bouwt is zichtbaar. En bouwen doen ze. Veel en overal. Met een onderscheidende misse en de moeite om te willen begrijpen. Wat laten ze eigenlijk na?

savoy-laag
Nou bijvoorbeeld eerder genoemd Hotel Savoy in Katwijk aan Zee. Rond 1920 ontwierp de beroemde architect J.J.P. Oud deze schitterende duinvilla aan de Katwijkse boulevard in modernistische stijl. Villa Allegonda, vernoemd naar de vrouw van de eerste eigenaar, is later bekend geworden als Hotel Savoy. De villa wordt gerestaureerd en geheel in oorspronkelijke glorie hersteld als woonhuis. In het naastgelegen duin worden een drietal moderne appartementen ingebed in het landschap. Momenteel in uitvoering.