Muziek, performances, kunst, workshops, kinder­activiteiten en nog veel meer: met Open Amare biedt het podiumkunstengebouw kunst en cultuur voor iedereen. “Het maakt niet uit hoe jong of hoe oud je bent, of wat je interesses zijn: alle inwoners van de stad zijn welkom om zich te laten verrassen en nieuwe dingen te beleven”, vertelt Gerko Telman, Creative Producer van Open Amare. “En daar heb je geen ticket voor nodig!”

“Kijk, daar bij de trap treedt zondag een fanfare op. En daarboven zit Johan elf dagen lang aan een tafeltje voor een performance à la Marina Abramovic. Hij maakt confetti van het IPCC klimaatrapport, omdat hij vindt dat er te weinig mee is gedaan, en veel bezoekers gaan hierover met hem in gesprek. Vlakbij Brasserie Amare kun je een tentoonstelling bekijken van studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten die uitnodigt tot reflectie op migratie.” Gerko vertelt vol enthousiasme over allerlei initiatieven, op zomaar een woensdagmiddag. Sinds deze zomer zorgt hij ervoor dat Amare niet alleen een plek is waar je prachtige programma’s kunt zien in de zalen, maar dat er ook in het hele gebouw van alles gebeurt.

Twee kanten
“Het is nu nog een beetje pionieren, maar we gaan ervoor dat er in de toekomst elke dag wel iets te doen is. Inspiratie hiervoor vonden we in Parijs, in de culturele hotspot Le 104. Daar werkt dit concept al jarenlang heel goed met één belangrijke basisregel: respect voor elkaar. Ik ben laatst in Le 104 geweest en daar zie je dat amateurs, professionals en het publiek de plek weten te vinden. Dansers komen er oefenen, jongleurs laten zien wat ze kunnen, mensen dragen teksten voor en zelfs hele circusacts komen voorbij.
Artiesten kunnen zo ervaring opdoen of nieuwe dingen uitproberen, terwijl je als publiek iets bijzonders beleeft. Die twee kanten komen heel mooi samen.”

Aan levendigheid is ook in Amare nooit gebrek. Vooral op het Kunstenplein, de begane grond van het theater. “Dat komt ook door de studenten van het Koninklijk Conservatorium dat ook in het gebouw is gevestigd. Soms kruipen ze spontaan achter de piano die hier vaak staat en waar je ook als toevallige voorbijganger op mag spelen. Voor Open Amare werken we veel samen met het Koninklijk Conservatorium en de andere partners in het gebouw; het Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater. Studenten begeleiden bijvoorbeeld de Meet4music workshops die regelmatig op maandagavond plaatsvinden en waar iedereen aan mee kan doen. In december krijgt dat de vorm van een soort kerst-sing-a-long.”

Ideeën vanuit de stad
Gerko programmeert multidisciplinair. “Kunst, dans, muziek, gespreksavonden, kleine voorstellingen, presentaties. Er komt zelfs een tijdje een pop-up kapsalon. Sommige programmaonder­delen keren vaker terug, zoals dansavonden met The Hague Hoppers en Tango Mooovs, een wekelijkse Dao Lu sessie en elke zondag de Speeltuin van de Verbeelding voor kinderen. Daarnaast zet ik de deuren vooral open voor ideeën vanuit de stad. Ik kan wel bedenken wat interessant is, maar ik denk dat de inwoners van Den Haag zelf veel beter weten wat goed, mooi of interessant is. Ik kijk of het hier past en of er ruimte is, maar laat de invulling graag over aan de initiatiefnemers. Een protestconcert rond de problematiek in Iran werk ik niet zelf uit, dat kunnen kunstenaars die hier een stem aan willen geven, veel beter. We willen ook een curatorenteam samenstellen met vertegenwoordigers vanuit allerlei communities in de stad, om zoveel mogelijk inwoners te bereiken.”

Waar mogelijk zoekt Gerko naar verbinding. “Muzikanten die normaal 150 mensen trekken, kunnen hier optreden voor aanvang van een concert waarvoor 2000 tickets zijn verkocht. De tentoonstelling over migratieproblematiek, sloot goed aan bij een congres dat hier plaatsvond van het Rode Kruis.” En verbinding zit natuurlijk ook bij uitstek in het bereiken en samenbrengen van zoveel mogelijk mensen uit de hele stad. “We willen iedereen op een makkelijke, laagdrempelige manier in contact brengen met dans, muziek en theater. Met Open Amare proberen we, met steun van de Rabobank, een grote groep te bereiken. Zo dragen we bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan genieten van cultuur.”

Nieuwsgierig geworden? Laat je verrassen of kijk op amare.nl/open wat er op de planning staat.

Amare
Spuiplein 150, Den Haag
www.amare.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 34 t/m 35 van LEVEN! Magazine #52

Tekst: Martine van Rijn / Fotografie: Carlijn Stortelder