Dit jaar vieren goudsmid Taco en sieraden­ontwerpster Lou het tienjarig jubileum van hun Goudsmidatelier Tafel van Goud in Oud-Rijswijk. Én dit jaar openden zij een tweede Tafel van Goud in het centrum van Schiedam. Dubbel feest dus.

In het atelier van Tafel van Goud is het regelmatig feest. Klanten nemen bonbons, bloemen of champagne mee om Taco en Lou te bedanken. “We maken mensen heel blij met ons werk. Wij hebben iets gemaakt dat hun eigen verhaal vertelt.” Wat hun sieraden zo bijzonder maakt is dat zij er altijd een persoonlijk detail in verwerken. “Wij gaan aan onze gouden tafel zitten om samen met de klant een ontwerp te maken,” vertelt Lou. “Ik luister naar het verhaal van de klant en zit vol ideeën. Taco is de man van het materiaal, de gepassioneerde ambachtsman. Hij beoordeelt of mijn ideeën uitvoerbaar zijn.”

Traditioneel goudsmeden én 3D technieken

Taco beheerst het ambachtelijke proces van goudsmid tot in de puntjes, is een eersteklas diamantzetter én werkt met de modernste technieken. Hij voegt toe: “Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met technisch 3D tekenen. Daardoor kan ik, terwijl klanten aan tafel zitten, direct een ontwerpschets laten zien. We hebben zelf alles in huis om een ontwerp vervolgens om te zetten in een prachtig sieraad.” In het goudsmidatelier kan Taco het ontwerp printen met een 3D printer en vervolgens in goud gieten, waarna hij er een diamant of een andere (eigen) edelsteen in zet. “De mogelijkheden van het ontwerpen in 3D zijn eindeloos.”

Gouden herinnering

“We krijgen veel verzoeken om iets met erfstukken te doen,” aldus Lou. “Daar gaan we integer mee om. Het zijn belangrijke stukken, er zit een familiegeschiedenis aan vast en roepen vaak herinneringen op. Bij ons laten klanten van een erfstuk een exclusief, persoonlijk en op maat gemaakt sieraad maken. Je hoeft je sieraad niet onherkenbaar te laten versmelten. We maken er iets heel moois van waarbij de symboliek behouden blijft. Onze klanten zijn vaak verbaasd en ontroerd door de bijzondere metamorfose van hun erfstuk. We maken er een eigentijds sieraad van, mét behoud van het originele karakter.”

Verhalen vertalen in goud

“Mensen vragen regelmatig wat onze stijl is. Ons antwoord: wij vertalen verhalen in goud. Wij vertalen de wensen van de klant naar een sieraad en trekken daarvoor alles uit de kast. We maken op die manier heel persoonlijke sieraden. Dat doen we nu alweer tien jaar in Oud-Rijswijk en sinds kort ook in het historische centrum van pittoresk Schiedam.”

Meer informatie over Tafel van Goud kijk dan op www.TafelvanGoud.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 89 van LEVEN! Magazine #40