Dirk Kuyt kan moeilijk nee zeggen. Dat is algemeen bekend. De inwoners van onze beide kustplaatsen zijn trots op hun vriendelijke held. De wonderboy zag de hele wereld en is nu teruggekeerd naar zijn vertrouwde kust. 

Waarom Noordwijk als woonplek?
‘Ik ben natuurlijk getogen in Katwijk, daar liggen mijn wortels. Mijn familie en vrienden wonen er, ik voel me er thuis. Mijn vrouw en ik zijn al tijdens onze jaren in het buitenland op zoek gegaan naar een plek in Katwijk waar we een huis naar onze wensen kunnen bouwen. Hiervoor zijn we ook in gesprek gegaan met de gemeente, maar het bleek uiteindelijk lastig. Uiteindelijk zijn we uitgeweken naar Noordwijk, waar er wel een mooie plek beschikbaar was. We wonen er ontzettend naar ons zin, met uitzicht op Katwijk – dat dan weer wel.’

Hoe ziet jouw leven naast het voetbal eruit?
‘Voor ons gezin geldt dat voetbal ons leven is. Onze drie zonen voetballen en onze dochter, die zelf volleybalt, maakt ook alles van dichtbij mee. Sport is waar wij onze energie en ambitie in kwijt kunnen. En waar we heel veel energie uit terugkrijgen.’

Wat is er zo fijn aan deze regio?
‘Wij zijn hier thuis. Hier woont onze familie en zijn we dichtbij onze vrienden. Dat vinden wij prettig en dat maakt dat we hier na al die jaren in het buitenland weer zijn gaan wonen. Als zoon van een visser trekt de zee bovendien, denk ik.’

Wat was je geworden als je niet kon voetballen?
‘Ik heb een opleiding tot schilder afgerond. Dat leek me een leuk beroep, ook omdat het goed te combineren viel met voetballen. Laatst vond ik de ontslagbrief die ik aan mijn toenmalige werkgever heb geschreven. Ik werd prof bij FC Utrecht, waardoor het schilderen niet meer nodig was. Die carrièreswitch is me goed bevallen.’

Wat geef je je kinderen mee?
‘Normen en waarden. We vinden het belangrijk dat ze een ander met respect behandelen. We houden ze ook voor dat ze hard moeten werken als ze iets willen bereiken. Mijn vader heeft altijd keihard gewerkt en die mentaliteit aan mij meegegeven. Onze kinderen maken door mijn voetbalcarrière bijzondere dingen mee. Ze waren erbij in Brazilië tijdens het WK2014, hebben recent de bekerfinale van Feyenoord meegemaakt vanaf de eerste rij en konden zelfs mee op het balkon bij de huldiging op de Coolsingel. Voor hen is dat fantastisch, het zijn ervaringen voor het leven. Maar ze weten ook dat het niet vanzelfsprekend is, dat ze het meemaken omdat papa zijn hele leven keihard heeft gewerkt om succesvol te zijn als voetballer. We geven ze mee dat als je hard werkt, je veel kunt bereiken.’

Vat je leven tot nu toe samen, in één zin.
‘Daar heb ik geen hele zin voor nodig. In één woord: gelukkig!’