Peter Visser

Coöperatie De Volharding is sinds mensenheugenis een begrip in Den Haag. Het aloude ziekenfonds met de eigen klinieken bestaat niet meer, maar de vereniging met alle bijbehorende diensten én de uitvaarttak is, hoe apart dat misschien ook klinkt, alive en kicking. Sterker nog, er gaan zelfs zaken veranderen. De bloeiende organisatie krijgt een iets andere vorm.

Interim-voorzitter Peter Visser licht toe: ‘Het gaat om een goede toekomst voor onze leden. We hebben onze positie opnieuw bepaald. Vanuit de kracht van de gemeenschappelijkheid is er heel veel mogelijk. Wij willen samenbrengen, activeren en inspireren. Het was nodig om te reorganiseren en de financiële structuur op orde te brengen. De dure vrijwilligersorganisatie wordt ontmanteld.

Vanaf nu gaan we voor bestaande en nieuwe activiteiten samenwerken met goed georganiseerde welzijnsinstanties in de stad. Dus minder zelf doen, meer met partners. Daarbij horen ook nieuwe activiteiten, we zijn altijd goed geweest in het bedenken daarvan. Zoals de dagtripjes naar mooie steden als Brugge en Lille of, gecombineerd met een boottocht, naar de Biesbosch, de Hoeksche Waard of Rotterdam. Die bustochten zitten in een mum van tijd vol.

Brede groep aanspreken
Verder organiseren we stadswandelingen, desgewenst met fotocursus, is er een leeskring en plannen we workshops schilderen, handwerken en houtbewerken. Het zijn heel sociale activiteiten, mensen leren iets, maar ze leren ook elkáár kennen. Ons ledenmagazine heet vanaf nu dan ook heel toepasselijk ‘Buur’. Als lid van De Volharding (gratis!) krijg je vanwege de gemeenschappelijke slagkracht korting. We hebben een positie door de 27.000 leden die we hebben. Die financiële voordeeltjes kunnen voor gezinnen en individuen heel belangrijk zijn. We willen een brede groep in de samenleving aanspreken. Dus niet alleen mensen met een smalle beurs, maar iedereen die zich voelt aangesproken door de solidariteit van de coöperatieve gedachte. Hoe groter het netwerk, hoe beter. Eigenlijk zoals we hier in Den Haag de coöperatie De Volharding van oudsher kennen.

ONS UITGANGSPUNT: ‘HET LEVEREN VAN EEN BIJDRAGE AAN KWALITEIT VAN LEVEN IN ONZE REGIO HAAGLANDEN’

Het ontwikkelen van een gemeenschap
CUVO, de uitvaarttak, neemt in onze coöperatie een centrale plaats in. We hoeven niet een uitvaartorganisatie te zijn die alleen maar ontzorgt. We willen nabestaanden ook helpen met het bouwen en conserveren van herinneringen, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te bieden om een biografie over een overledene te maken. Als je naar de huidige samenleving kijkt, zie je een steeds grotere groep in een isolement raken, sociaal en financieel. We willen een vangnet zijn. De samenleving is individueler geworden, er is sprake van verhoogde eenzaamheid. Wij denken dat we een rol kunnen spelen door het ontwikkelen van een gemeenschap. Zoals je in Twente het nabuurschap hebt. We willen ons merk versterken, dat is nodig, want we verliezen jaarlijks 700 á 800 leden door overlijden. Door dat boeket van diensten en services te ontwikkelen worden we nog aantrekkelijker voor nieuwe leden.

En ook relevanter voor jonge mensen. We gaan proberen de gemiddelde leeftijd van de leden van 60 naar 50 jaar te brengen. Tien jaar lijkt niet veel, maar is dat toch wel. Daarna willen we stapje voor stapje verder in gemiddelde leeftijd naar beneden gaan. Het doel is elke maand een ledentoename van zo’n vijf procent. En tenslotte willen we vooral mensen activeren, zodat over een aantal jaar een kwart van de leden actief is. Want dat is uiteindelijk de oergedachte van de Coöperatie De Volharding: doen voor de samenleving wat in je vermogen ligt.De Volharding
Roggeveenstraat 116, Den Haag
T 070 22 10 580
www.devolharding.nl

✍️ Marcel Verreck

📷 Bas Adriaans