Plastic troep op het strand, plastic soup in de zee. Het eerste is eenvoudiger te verhelpen dan het tweede. Twintiger Boyan Slat uit Delft doet met The Ocean Cleanup het bijna onmogelijke. Hij vist met een ingenieuze uitvinding tonnen plastic uit zee.

Wie deze zomer over een zee of oceaan tuurt, realiseert zich waarschijnlijk niet hoeveel plastic afval er onder water drijft. Met kwalijke gevolgen voor vissen en mensen. De Delftse uitvinder Boyan Slat doet er alles aan om dit probleem op te lossen. Zijn ambitie is enorm, de impact groot en de eerste resultaten veelbelovend.

Giftig visvoer

Dat plastic voor het milieu not so fantastic is, maar juist een grote boosdoener, is al langer bekend. Bijna 300 diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Zo heeft 95% van de stormvogels plastic in hun maag. En in de Middellandse Zee is een gemiddelde van 116.000 stukjes plastic per vierkante kilometer gerapporteerd. Rivieren zijn de grootste toevoerkanalen; vooral in Azië is de situatie dramatisch.

Eenmaal op zee blijft plastic circuleren en dat heeft schadelijke gevolgen voor onze ecosystemen, gezondheid en economie. Het meeste is namelijk niet afbreekbaar en valt door uvstraling en golfslag na verloop van tijd in zeer kleine deeltjes uiteen. Deze microplastics van minder dan 5 millimeter veranderen in giftig visvoer en dringen zo de voedselketen binnen. Het is dus zaak om voordat het te laat is de grotere delen uit zee te verwijderen. En dat is precies wat The Ocean Cleanup doet. Het zwevende systeem verzamelt drijfvuil van 1 centimeter groot tot hele visnetten, zogenaamde spooknetten. Door gebruik te maken van de natuurlijke stroming drijft de troep in de grote grijparmen.

Man met een missie

Als klein jongetje wilde Boyan Slat, zoon van een Kroatische kunstenaar en een Nederlandse moeder, al uitvinder worden. Meer lezen over hoe Boyan op zijn veertiende al in het Guiness Book of Records stond? Of hoe hij 90.000 euro bij elkaar kon krijgen door één presentatie te geven? Klik dan hier en lees snel verder op pagina 36 t/m 39 van LEVEN! Magazine.

www.theoceancleanup.com

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie The Ocean Cleanup, Yuri Van Geenen, Chloë Dubois, Erwin Zwart