“We hoeven maar één keer per jaar het dak op.” Een groen dak hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Hans van den Broek, eigenaar van strandtent The Shore op Scheveningen, is al tien jaar bezig met het verduurzamen van zijn strandtent.

“We verkopen eigenlijk strand aan de consument”, legt de Scheveningse ondernemer zijn keuze te verduurzamen uit. “We willen de negatieve impact op onze omgeving, in dit geval het stuk strand zo klein mogelijk maken. Dus we zijn gaan kijken op wat voor manieren dat allemaal kan. En dat werkt ook wel een beetje verslavend.”

Helemaal ontzorgd
Tien jaar geleden ging Hans over op de aanschaf van een groen dak. Via de gemeente ontving hij een subsidie waarmee hij nog slechts de helft van de investering hoefde te betalen. “Het ging eigenlijk heel makkelijk. We hebben een bouwvergunning aangevraagd. De welstandscommissie die het bouwplan keurt, gaf eigenlijk helemaal geen weerstand. Die vonden zo’n groen dak heel mooi in de omgeving passen. De partij die het groene dak levert heeft ons verder eigenlijk helemaal ontzorgd, zij vroegen de subsidies en dergelijke aan. Wij moesten alleen nog de facturen te betalen. En dankzij de subsidie van de gemeente, was dit nog maar de helft van de prijs.”

Meer groene oplossingen
Qua ‘groen’ heeft The Shore in verschillende dingen geïnvesteerd. Zichtbaar groen zijn de planten op het dak van de kleedkamers en de materiaalcontainers. “Voor de gemeente zijn zulke planten wenselijk omdat ze een deel van het rioolprobleem oplossen, die planten vangen namelijk het regenwater op. Zeker nu we steeds vaker met hevige hoosbuien te maken hebben. Voor ons is het een goed isolatiemateriaal. In de warme zomers blijven de kleedkamers lekker koel, en in het voor- en najaar wanneer het wat kouder wordt, blijft de warmte juist goed hangen.”

Minder groen voor het oog, maar wel groen in gebruik, zijn de zonneboilers en zonnepanelen. “De zon is op zich een hele goede bron van warmte. We hebben boilers voor de douches en voor de vaatwasser in de keuken. Bij de douches wordt het water tot 85 graden verwarmt als de zon schijnt. Schijnt hij niet, dan hebben we gewoon iets minder warme douches. Er is altijd een spanningsveld tussen duurzaamheid en comfort, onze gasten accepteren dat gelukkig. Het warme water voor de vaatwasser scheelt ons enorm veel energie. Die investering hebben we in twee jaar zeker terugverdiend. En het voordeel van ons groene dak is dat het ook nog eens de opbrengst van de zonnepanelen verhoogt.”

Terwijl The Shore wordt afgebouwd en het groene dak voor het winterseizoen wordt opgeslagen, denkt Hans na over een tip voor ondernemers. “Je moet vooral goed kijken of het constructioneel kan. Wij hebben een modulair ontworpen strandtent, dat maakt het makkelijker. Veel strandtenten gaan echt helemaal uit elkaar in de winter, dat maakt het plaatsen van zonnepanelen lastiger. Als strandtenten het hele jaar mochten blijven staan, zou je veel meer groene oplossingen op de daken zien.”

Voor ondernemers die bij de aanleg van zonnepanelen en een groen dak wel wat hulp kunnen gebruiken heeft de gemeente een stappenplan. Projectleider Onno Bakkers vertelt hierover: ‘Hier zit ook een online dakscan in. Die helpt je om in te schatten wat de kosten en opbrengsten zijn. Naast het stappenplan kunnen we met een ondernemer kijken wat er verder nodig is om zonnepanelen en groen op de daken te krijgen. Als dat nodig is, kan de gemeente daarbij helpen.’

Direct energie besparen en investeren in een duurzamer bedrijfspand?
Bekijk het 6 stappenplan voor zonnepanelen op uw bedrijfsdak:


  1. De dakscan: De gratis dakscan van de gemeente laat zien hoeveel zonnepanelen ongeveer op het dak passen en hoeveel stroom ze opleveren.
  2. De voorbereiding: Controleer eerst hoe de staat van het dak is, welke vergunningen nodig zijn, of een zonnepaneel past op het netbeheer en welke gevolgen zonnepanelen hebben voor de verzekeringspremie.
  3. Offertes aanvragen: Vraag bij twee tot drie leveranciers een offerte aan. Zo krijgt u inzicht in de prijzen en kunt u goed vergelijken.
  4. Financiering en subsidie: Er zijn subsidies en aantrekkelijke leningen voor duurzame maatregelen aan te vragen. Kijk hiervoor op de website van de gemeente. Daarnaast is het slim met een financieel adviseur te bespreken welke eigen investering mogelijk is.
  5. Controle van het installatiewerk: Zijn de zonnepanelen gelegd, controleer dan het installatiewerk en vraag naar de garantiecertificaten.
  6. Aanmelden bij de netbeheerder: Als laatste moeten de zonnepanelen aangemeld worden bij de netbeheerder. Daarna is het een kwestie van de opbrengsten in de gaten houden.


Meer informatie
Heeft u nog een vraag? Stuur een e-mail naar haagsedaken@denhaag.nl
Voor de gratis dakscan en het stappenplan voor ondernemers,
kijk op de website van de
gemeente Den Haag

✍🏻 Anke Haadsma

📸 Bas Adriaans