De Haagse Toren van de Grote Kerk bestaat in 2024 zeshonderd jaar. “Volgend jaar wordt deze mijlpaal het hele jaar door gevierd. Het programma vindt niet alleen in- en om de Haagse Toren plaats, maar ook in de Grote Kerk,” zegt zakelijk directeur Folkert Blaauw van de Grote Kerk.

De Grote Kerk, die stamt uit 1256, is samen met het Binnenhof een van de oudste gebouwen van Den Haag. “Welkom in dit nederige stulpje”, zegt Blaauw bij binnenkomst. De kerk is immens en telt meer dan tweeduizend vierkante meter. Sinds veertig jaar wordt er nog maar sporadisch ‘gekerkt’ in de Grote Kerk en is het markante gebouw het decor voor evenementen. “Beurzen, kleinschalige congressen, concerten, festivals en vooral zakelijke evenementen en borrels vinden hier plaats”, somt de directeur op. “Hier kan van alles, behalve een cannabisbeurs of erotisch getinte evenementen, zoals de KamaSutrA Beurs. Dat past niet bij de locatie”, zegt Blaauw. Daarnaast is er bij publieksevenementen tot maximaal 23.00 uur versterkte muziek om overlast voor omwonenden te voorkomen”, vertelt Blaauw.

Ontmoetingsplek en (zakelijke) evenementen
Vaste prik op de evenementenkalender van de Grote Kerk is de Haagse Horeca Beurs, IamExpat Fair The Hague, het Nederlands Bierproeffestival, het International Whisky Festival en Rewire Festival. “Vijfenzeventig procent van de evenementen die hier plaatsvinden zijn zakelijk. Vijfentwintig procent is publiek toegankelijk.” Dat de Troonrede hier werd uitgesproken in 2020 en in 2021 was voor hem persoonlijk een van de hoogtepunten. “De koning is natuurlijk altijd welkom om nog eens terug te keren”, stelt de zakelijk directeur. Daarnaast is de Grote Kerk beschikbaar om te ‘trouwen en te rouwen’. “Maar hier hangt vanwege de omvang van de locatie best een prijskaartje aan en dat is helaas niet voor iedereen weggelegd.”

De Grote Kerk wil ook een ontmoetingsplek voor de stad zijn en biedt de locatie daarom ook tegen gereduceerde tarieven aan voor belangrijke vieringen, zoals de Indië herdenking op 15 augustus en op 10 december Festival Geloven in Mensenrechten. Blaauw: “Daarnaast stellen wij de Grote Kerk ieder jaar gratis beschikbaar voor het daklozendiner van pianiste Iris Hond. Nieuwe, vaste prik is de Keti Koti-viering vanaf volgend jaar.”

“ GROTE KERK AL VIER DECENNIA ICONISCHE EVENEMENTENLOCATIE”

Toekomstdromen en staaltje techniek
Sinds begin januari staat Blaauw zakelijk aan het roer van de Grote Kerk en barst van de ideeën voor de toekomst. “We zijn nu oriënterend in gesprek met het Zuiderparktheater om ook in de winter de programmering deels door te zetten in de Grote Kerk”, verklapt Blaauw, die ook openstaat voor meer albumpresentaties van Haagse muzikanten en bands. De kerk is fors qua omvang, maar kan ook intieme borrels, concerten, evenementen en diners hosten. “Zo is er de sfeervolle Van Assendelftkapel en kan het deel van het Hoogkoor met grote velours gordijnen worden afgesloten van de kerkzaal. Ook hebben we afgelopen tijd fors geïnvesteerd in de techniek: zo hangen er permanente lichtinstallaties met basisverlichting en hebben we een geluidsapparatuur in huis die geschikt is voor groepen tot honderd man. 

Rondleidingen en beklimming Haagse Toren
Ga Den Haag organiseert met regelmaat rondleidingen door de Grote Kerk en beklimmingen van de ruim negentig meter hoge Haagse Toren. “Daar werken we innig mee samen”, zegt Blaauw. “De kerktoren werd door Napoleon onteigend en is in eigendom van de gemeente Den Haag. De Grote Kerk zelf is nog altijd in handen van de Protestantse Kerk Den Haag. Peter Duivesteijn, directeur Ga Den Haag, kijkt enorm uit naar de viering van zeshonderd jaar Haagse Toren. “Het programma staat nog niet vast, maar het is zeker dat er mooie, spannende en verrassende activiteiten plaatsvinden. Zo gaan we met oudere Hagenezen de toren beklimmen onder begeleiding en er klinkt muziek uit de toren”, aldus Duivesteijn.Taat & Friends catering

De Grote Kerk kan evenementorganisatoren ook helpen bij het vinden van een geschikte cateraar en licht- en geluidsbedrijf. “Zo doen wij altijd zaken met Taat & Friends catering die regelmatig de catering doet voor evenementen of diners in de Grote Kerk”, zegt Blaauw. “Deze partij is onze preferred cateraar.” Zo kan er een Walking Diner, borrel of compleet driegangendiner worden georganiseerd met inrichting en al door Taat & Friends. “Bij een mooi programma hoort natuurlijk goed eten en een lekker drankje. Wij kunnen organisatoren doorverwijzen”, aldus Blaauw.Stichting Grote of Sint-Jacobskerk

Rond de Grote Kerk 12, Den Haag
www.grote-kerk.nl
events@grote-kerk.nl

✍🏻 Tanja Verkaik

📸 Nathan Reinds & BloemBloem