Winkelgebied Denneweg is een van de best bewaarde geheimen van Den Haag. “Deze straat en de directe omgeving zijn een uniek, veelzijdig en goed toegankelijk stukje stad met een lappendeken aan gespecialiseerde zaken”, vertelt straatmanager Daphne Honsbeek.

De ondernemers van de sfeervolle winkelstraat en omliggende straten kijken uit naar de feestdagen en pakken op de zaterdagen 10 en 17 december extra uit met metershoge, wandelende notenkrakers die rondlopen en livemuziek om het kerstshoppen nog sfeervoller te maken. Ook is er een speciaal Denneweg-biertje met een vleugje dennenboomtopjes te verkrijgen.

Bierbrouwer Kees Verbogt en de monniken van de Haagsche Broeder Brouwerij zijn in het Hofkwartier al in september aan het brouwen geslagen. “De brouwerij brengt een ode aan Haagse winkelstraten en de Denneweg kon natuurlijk niet ontbreken in het rijtje”, legt Verbogt uit. “Het is een IPA-biertje geworden met een vleugje dennentopjes en een champagnegist.” Een delegatie van de ondernemers van de Denneweg kwam hoogstpersoonlijk naar de brouwerij aan de Oude Molstraat om het biertje te keuren. “Het was in één keer goed. De dennentopjes zijn een leuk detail, hoewel de Denneweg eigenlijk niet verwijst naar dennenbomen, maar naar een historisch watertje”, vult straatmanager Daphne aan. Het biertje is sinds eind november verkrijgbaar bij diverse horecazaken en winkels aan de Denneweg. “Natuurlijk is het Denneweg-biertje ook te verkrijgen in de klooster­winkel aan de Oude Molstraat 35”, zegt Verbogt.

De vier pijlers
In winkelgebied Denneweg vind je geen grote ketens, maar unieke zaakjes, zoals koffiebranderij en theehandel Inproc. Dit is de oudste winkel die is gevestigd aan de Denneweg. Sinds 1853 is Inproc al een vaste waarde. Ook vijfde generatie familiebedrijf lijstenmakerij Schippers is een mooi voorbeeld van een oud ambacht dat hier nog steeds wordt beoefend. Van oudsher is de Denneweg een gebied van ambachten en antiquairs, dat tot op de dag van vandaag is aangevuld met juweliers, mode- en lifestyle winkels en horeca. Grofweg vier pijlers zijn van toepassing op het winkelgebied dat de Denneweg, Mauritskade, Vos in Tuinstraat, Malie­straat, Spekstraat, Hooistraat, Hooigracht en Kazernestraat omvat: Food, Lifestyle, Fashion & Beauty. Van de biologische supermarkt Madal Bal tot aan wijnspeciaalzaak Andre Kerstens en van beautyboetiek Tour of Beauty tot aan lingerie­winkel Madeleine. De Denneweg en direct aangrenzende straten, trokken de afgelopen maanden ook een keur aan nieuwe ondernemers aan. Koffiezaak Chique ’o Latte (Lange Voorhout) is de plek voor ‘drinks to feel good’ en ook restaurant Vincenzo’s dat met een gloednieuw concept neerstreek aan de Denneweg is met recht een aanwinst te
noemen. Voor gezonde salades en broodjes is Deli ’93 (Maliestraat) een nieuwe hotspot net als nieuwkomer Daytime (Denneweg). “Wat dit winkelgebied zo uniek maakt is dat je hier een hele dag kan doorbrengen. Van ontbijt, lunch tot diner en tussendoor lekker shoppen. Het kan allemaal”, zegt Daphne. “Kijk vooral ook eens omhoog. De gevels van de panden zijn prachtig. Het pand van Aveda, een kapsalon, spa en winkel, is een Rijksmonument en het uitzicht vanuit de derde verdieping is waanzinnig. Net als het pand van Hotel des Indes, dat een van de entrees in het gebied is. De kracht van winkelgebied Denneweg is de ongedwongen sfeer en gezelligheid tussen ondernemers onderling. De ondernemers hebben contact, drinken samen een kop koffie en letten op elkaars winkel als dat nodig is.”

Samenwerking is de sleutel
Begin dit jaar werd een langdurige samenwerking aangegaan met DB Evenementen om winkelgebied Denneweg te ondersteunen met een straatmanager. Doel is om de onderlinge verbinding tussen de ondernemers te versterken en samenwerking te stimuleren tijdens evenementen. Maar ook samenwerkingen tussen ondernemers onderling komen in dit winkelgebied voor. Zo organiseert De Gouden Ton haar wijnproeverij bij Vincenzo’s waarbij meteen van de nieuwe kaart kan worden geproefd. Er ligt nog meer in het verschiet,
zoals een samenwerking met nabijgelegen winkelstraat de Frederikstraat. Er wordt gekeken of er in 2023 een groter evenement kan plaatsvinden verdeeld over beide winkel­gebieden.

Altijd iets te beleven op de Denneweg
Iedere laatste zaterdag van de maand heeft het winkel­gebied livemuziek in de straat. Van een klein bandje tot bijvoorbeeld een banjospeler. Muziek in de straat is vaste prik. Dat is een knipoog naar het verleden. De Denneweg en omgeving staat van oudsher bekend als plek waar op straat werd gedanst. “Voor en samen met de ondernemers in het winkelgebied wordt ook nog iedere maand een evenement georganiseerd”, vertelt de straatmanager. Een voorbeeld hiervan is de Walking Fashion Show van afgelopen september. “Vijf verschillende modewinkels deden hieraan mee, Donna Tienda, Black Luxury Fashion, Windsister Warehouse, White Online en C Angel. De modellen liepen tweemaal een pop-up fashionshow onder leiding van een mobiele dj. De wens is om de modeshow volgend jaar uit te breiden.” Winkel­gebied Denneweg en de straatmanager kijken ook met een goed gevoel terug op de jaarlijkse paardenlunch voor de paarden die meelopen in de rijtoer op Prinsjesdag en het Denneweg Summer Festival dat eind augustus werd georganiseerd. Er was jazz bij Hathor en bij winkels waren zogenaamde Denneweg Points te vinden waar het winkelend publiek een cadeautje kreeg. “Van stylingadvies tot het proeven van heerlijke chocolade bij Delicious Sweetness”, zegt de straatmanager. Het is de bedoeling om deze trend volgend jaar voort te zetten. Met dit opstartjaar is de basis gelegd waar komend jaar verder op gebouwd kan worden.”

Kerstshoppen met sfeervol entertainment
De ondernemers van winkelgebied Denneweg kijken uit naar de Royal Christmas Fair die van 8 tot en met 23 december plaatsvindt op het Lange Voorhout. Het winkelgebied is een van de entrees richting de Royal Christmas Fair. Beide entrees, ook die aan de Mauritskade, zijn feestelijk verlicht. Op deze fair zijn ook ondernemers van de Denneweg te vinden. Op twee zaterdagen, 10 en 17 december, wordt er in de straat ook nog feest gevierd. Met sfeervol entertainment in de stijl van Charles Dickens, winterse figuren en kerst­muziek biedt het winkelgebied haar bezoekers een totaalbeleving. Juist hier kan men een uniek kerstcadeau, zoals mooie accessoires, fashionitems of een Denneweg-biertje kopen.

www.denneweg.nl / Instagram: denneweg

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 38 t/m 43 van LEVEN! Magazine #52

Tekst: Tanja Verkaik