Alleen maar lovende recensies in de media en gasten vanuit het hele land. Het moge duidelijk zijn: bijna een jaar na opening heeft The Bishop een prominente plek in de stad veroverd.
“Wow!” Dat is de meest gehoorde reactie bij de entree van The Bishop. Logisch, want bij binnenkomst in het 110 jaar oude pand aan de voet van de Hooglandse Kerk word je overrompeld door de oude houten balken, de enorme gietijzeren pilaren, de Mariabeelden aan de muur, de uitnodigende bar en natuurlijk de open keuken.
Koks op het podium
Mede-eigenaar Mello de Witte: “Om die keuken draait het allemaal. We spelen open kaart, echt alles is te zien. Vanaf de bar en ook vanaf de vide op de eerste verdieping kijk je zo live mee hoe de gerechten worden klaargemaakt. Alles wordt à la minute gesneden, opgeklopt, fijngestampt en bereid. Je ziet de vlammen in de keuken, de koks staan op het podium en maken er een show van. Het is een belevenis en dat is uniek in Leiden.”
Avondje uit
Volgens De Witte was er echt behoefte aan een restaurant zoals The Bishop. “Je hebt in Leiden een aantal restaurants dat tot het hoger segment behoort en verder veel leuke, toegankelijke cafeetjes. Ons restaurant is daarvan een combinatie. Goed eten dus in intieme setting, maar waar je niet de hoofdprijs voor hoeft te betalen én waar de gezellige sfeer van een café heerst. Echt een avondje uit.” Al sinds de opening vorig jaar weten steeds meer hun weg naar The Bishop te vinden. Zowel mensen uit de regio als mensen die er speciaal een weekendje Leiden voor boeken. Verjaardagen worden er gevierd, al een aantal mannen vroeg er hun vriendin ten huwelijk, maar gewoon gezellig met vrienden uiteten kan er ook. Daarnaast trekt ook de zakelijke markt aan.
Ruig koken
Chef-kok Rik Thesing zwaaide eerder met de pollepel bij sterrenrestaurants De Bokkedoorns en Ron Blaauw. Met souschef William Hogenelst stelde hij de internationale menukaart samen. Daarop staan naast nieuwe gerechten ook de Bishop Classics: gerechten die gedurende het afgelopen jaar het heel goed deden zoals de biologische slakken met gruyère en knoflook, het krokant gebakken buikspek, de zeebaars en de rib-eye. Bovendien is er op de nieuwe kaart meer aandacht voor vegetarische gerechten zoals geroosterde groente en salades. Alle gerechten worden gemaakt vanaf de basis, er komt niets kant en klaars de keuken in. Thesing noemt het ruig koken: geen liflafjes, druppeltjes of schuimpjes, maar echte, pure, rustieke gerechten met een edgy randje. De koks maken gebruik van de Josper Grill, deze houtskool oven geeft veel gerechten – naast het vlees en vis ook juist groente – zo’n lekker rokerig smaakje. De bediening doet vervolgens de finishing touch, zoals het raspen van de gruyère of het branden van het dessert, aan tafel. De internationale wijnkaart met betaalbare wijnen van diverse leveranciers uit onder andere Australië, Chili, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Argentinië maakt het diner compleet.
Foto’s: PR