De titel cosmetisch arts is sinds 1 juli een beschermde titel. Een geweldige mijlpaal volgens cosmetisch arts Ludy Holst van de Van Lennep Kliniek. Eindelijk wordt de bekwaamheid van cosmetisch artsen officieel erkend en daarmee de patiënt beschermd tegen wanpraktijken van niet bekwame artsen die je huid meer kwaad dan goed doen.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering van de Geneeskunst (KNMG) heeft het profiel van cosmetische geneeskunde erkend. Het is nu een officiële medische discipline, naast de andere medische specialismen. “We zijn een zorgbedrijf, net zoals bijvoorbeeld verloskundigen en huisartsen. Met deze professionaliseringsslag wordt dat hopelijk nóg duidelijker. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het om een erkend beroep gaat met protocollen, (opleidings)eisen en strenge controles. We zijn niet aan het prikken in een achterkamertje, wij zijn een kliniek voor huidverbetering met een uitgekiend patiëntensysteem en de nieuwste behandelmethodes.”

Medisch verantwoord

Voor Van Lennep verandert er inhoudelijk niet zo veel. Het team werkt al veilig en zeer zorgvuldig, het zijn vooral de erkenning van het vak en de bescherming van de patiënt die flink toenemen. “Veel mensen zijn ontevreden over hun huid. Ze willen er minder vermoeid en frisser uitzien. Ze gaan thuis zelf experimenteren met crèmetjes, laten zich van alles aanpraten, besteden veel geld en raken vaak gefrustreerd omdat de resultaten uitblijven. En dat frustreert mij! Kom langs voor een gedegen diagnose. Wij weten exact hoe de huid in elkaar zit en wat hij nodig heeft om huidveroudering tegen te gaan. Hier werken we met de juiste ingrediënten in de juiste concentraties. De doseringen van onze professionele producten zijn compleet anders dan die je zonder advies van een deskundige koopt.”

Preventie en verbetering

Ter illustratie een IPL (Intense Pulse Light) behandeling van een cliënt (vrouw, 55 jaar) met veel pigmentvlekjes in het gezicht. “Zij heeft altijd vlekjes in haar gezicht gehad, onder andere door acne, heeft vroeger veel onbeschermd in de zon gezeten en is graag op het strand. Ze kwam met de vraag of er nog iets aan te doen was of dat ze het ‘maar moest accepteren’. Ik heb de pigment met een krachtige lichtbundel (IPL) ‘uit elkaar geschoten’. Een behandeling duurt slechts een paar minuten en voelt onprettig, maar is zeer effectief. Daarna is de huid wat gezwollen, rood en zijn de plekjes donkerder. Nu, na twee behandelingen met een tussenpoos van vier weken, ziet haar huid er veel egaler en rustiger uit. Het lichaam voert de pigment in kleine hoeveelheden af en zij onderhoudt haar gezicht heel consequent met een serie van vijf producten. Maatwerk, meer heeft ze niet nodig. Wel zo overzichtelijk en uiteindelijk veel efficiënter en voordeliger!”

Lees meer over Van Lennep Kliniek op www.vanlennepkliniek.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 57 van LEVEN! Magazine #42