Gert Jan Olsthoorn en Chris Schaapman

In het hart van Den Haag Zuidwest, waar de dynamiek van stedelijke vernieuwing voelbaar is, gaan Chris Schaapman, directeur van Nationaal Programma Zuidwest, en Gert-Jan Olsthoorn, eigenaar van Olsthoorn Makelaars, met elkaar in gesprek. Het onderwerp: wonen in Den Haag Zuidwest. Chris, met een passie voor de ontwikkeling van de wijk, neemt de rol van vraagsteller op zich om van Gert-Jan te horen wat er leeft onder de bewoners en de aspirant-bewoners van dit stukje Den Haag.

 

De aantrekkingskracht van Zuidwest
Chris Schaapman: “Gert-Jan, jullie kantoor staat dagelijks in contact met de mensen die hier wonen en degenen die interesse hebben om een woning te kopen in Zuidwest. Kun je ons een beeld schetsen van wie zij zijn en waar ze vandaan komen?”
Gert-Jan Olsthoorn: “Den Haag Zuidwest trekt een diverse groep mensen aan. Van jonge mensen die hun eerste appartement kopen tot gezinnen die op zoek zijn naar meer ruimte en een tuin. We zien ook een groeiende trend van buiten het stedelijk gebied; mensen die de drukte willen mijden en de nabijheid van recreatiegebieden en het strand waarderen. Een kleine 40% komt uit Zuidwest zelf, ongeveer een kwart van de kopers vanuit de direct omliggende wijken.”

ZUIDWEST VOLGT EEN INSPIREREND PAD VAN STEDELIJKE VERNIEUWING’

Innovatie in woonoplossingen
Chris: “Interessant. En wat merk je van de verhuisbewegingen binnen de wijk?”
Gert-Jan: “Er is duidelijk een behoefte aan doorstroom vanuit gezinnen. Bewoners van appartementen zoeken naar de volgende stap: een woning met een tuintje. Hoogbouw voldoet niet aan die vraag. Maar er zijn creatieve oplossingen, zoals we ook zien bij Leyhof in Proeftuin Erasmusveld. Dit is een woongebouw met meer dan honderd appartementen en drielaagse stadswoningen met een eigen terras of tuin. Centraal in het gebouw is een grote daktuin die toegankelijk is voor alle bewoners. Op die manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Maar ook voor de groep mensen die juist de eengezinswoning verlaten of een druk sociaal leven hebben en kiezen voor gemak, wordt op dit moment gebouwd. Project Maestro van ontwikkelaar Stebru is een mooi voorbeeld van hoe je de omliggende groene omgeving bij je woning kunt betrekken. Vanuit de appartementen van de 23 verdiepingen tellende woontoren is er een schitterend uitzicht naar keuze: de skyline, de zee of het groen van Madestein.”

Lessen uit andere wijken
Chris: “Wij zijn er getuige van hoe Zuidwest zich ontwikkelt tot een geliefde woonplek. Ken jij voorbeelden van andere wijken die een vergelijkbare transformatie hebben doorgemaakt?”
Gert-Jan: “Absoluut. Neem bijvoorbeeld Katendrecht in Rotterdam. Ooit gemarkeerd door verval, is het nu een bruisende en hippe wijk waar creativiteit en ondernemerschap floreren. Of kijk naar de Indische Buurt in Amsterdam, waar een focus op gemeenschapszin en de toevoeging van groene ruimtes en lokale faciliteiten de wijk tot een van de meest gewilde plekken van de stad hebben gemaakt. Beide zijn voorbeelden van een succesvolle gebiedstransformatie.”

EEN LEVENDIGE, INCLUSIEVE WIJK CREËREN, VEREIST VISIE, INZET EN SAMENWERKING OP ALLE NIVEAUS’

Samen bouwen aan de toekomst
Chris: “Hoe zie jij de toekomst van Zuidwest, Gert-Jan?”
Gert-Jan: “Ik ben optimistisch. Een goede diversiteit in het woningaanbod en het oplossen van de toenemende parkeerproblematiek zijn zaken die men nog extra aandacht dient te geven. De nieuwe en gerenoveerde gebouwen geven het straatbeeld weer een fris uiterlijk en zijn reden voor bewoners om de leefomgeving netjes te houden. De ligging met de parken en het strand vlakbij, in combinatie met de gunstige bereikbaarheid maken Zuidwest tot een aantrekkelijke plek om te leven.”

Chris: “Hoe overwinnen we volgens jou de uitdagingen die bij zo’n transformatie komen kijken?”
Gert-Jan: “Met een focus op samenwerking tussen ontwikkelaars, overheid, bewoners en investeerders. Dit vereist een gedeelde visie op de leefomgeving, waarbij elk initiatief telt. Van de herinrichting van openbare ruimtes tot de ondersteuning van ondernemerschap. Door gerichte investeringen en een slimme aanpak van wonen en ruimtegebruik kunnen we in Zuidwest het verschil maken.”

Martijn Balster

Wethouder Martijn Balster (Volkshuisvesting, Welzijn, Wijken en Zuidwest) “Zuidwest is volop in beweging. Bij het ontwikkelen willen we dat huidige bewoners kunnen blijven, maar ook dat nieuwe bewoners er graag neerstrijken. Omdat het een plek is waar kinderen vrolijk en veilig kunnen opgroeien en waar je – als het niet echt hoeft – nooit meer weg wil. Bouwen voor elke portemonnee is daarbij belangrijk. En bij de aanpak van slechte woningen, van sloop tot renovatie, zullen we moeten zorgen voor terugkeermogelijkheden of voor doorstroming. Investeren in ontmoetingsplekken is eveneens van groot belang. Daarmee versterken we het weefsel van de wijken en maken we dat iedereen zich er thuis voelt.”


 

✍️  Danielle van der Meer
📷  Bas Adriaans