Als eigenaar van een appartement heb je te maken met de VvE. Soms ontstaat er een conflict in verband met een verbouwing of onderhoud en is juridische hulp gewenst. Brugrecht advocaten is gespecialiseerd in appartemenstrecht en staat cliënten bij met de beste oplossing.

Na een lange zomer in de buitenlucht is het ook wel weer fijn om het binnenshuis gezellig te maken. Woninginrichting en onderhoud krijgen meer aandacht. Het is tijd om iets aan de tochtende kozijnen te doen of eindelijk die dakkapel te laten plaatsen. Als eigenaar van een appartement ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van het apparte­mentencomplex. Je hebt het recht om in je appartement te wonen, maar hebt toestemming nodig om iets te veranderen aan de ‘gemeenschappelijke delen’. Maar welke delen zijn dat precies en wie draait er voor welke kosten op? Advocaten Annemarie Wiesmeier – van der Brugge en Marijke van Etten adviseren en procederen veel op dit vlak, zowel bij kleine als grote VvE’s.

Toestemming en toezicht

Het lijkt zo vanzelfsprekend: het trappenhuis met de lift, het dak, de buitengevel en de fundering zijn gemeenschappelijk en daar gaat de VvE over, alles binnenin het appartement is van de eigenaar. “Maar zo simpel is het helaas niet. Je kunt geen open haard weghalen omdat je deze toch niet gebruikt. Het rookkanaal is (meestal) gemeenschappelijk omdat er meerdere appartementen op aangesloten zijn. Bij het doorbreken van de keuken mag je geen dragende muren verwijderen en je kunt ook niet zomaar een terras op of een raam in het dak aanbrengen. Je hebt toestemming van de VvE nodig om dergelijke gemeenschappelijke delen te wijzigen. Dat klinkt logisch, maar gebeurt vaak niet. Uit onwetendheid, door haast of onzorgvuldig handelen en dit kan leiden tot langdurende conflicten.”

Samen komen we er wel uit

Brugrecht advocaten is aangesloten bij de specialisten vereniging JV Appartementsrecht en goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen wat betreft VvE’s. “De splitsingsakte en het splitsingsreglement zijn altijd bepalend. Hierin staat wat gemeenschappelijke delen zijn en de regels waaraan men zich dient te houden. Wij adviseren onze cliënten welke stappen genomen moeten worden om bijvoorbeeld tot een wijziging van deze akte te komen. Of we gaan naar de rechter als een eigenaar strijdig met de akte en het reglement handelt of om een VvE besluit te laten vernietigen. Als het nuttig is wonen we de vergaderingen bij en leggen uit wat kan en wat niet. Het ontbreekt veel eigenaren aan kennis hierover, logisch, het is een vak apart. Wij helpen om slepende kwesties te voorkomen en verschaffen duidelijkheid. Dat geeft rust in huis.”

Lees meer over Brugrecht advocaten op brugrecht.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 109 van LEVEN! Magazine #42