Men neme een handvol creatieve ondernemers en evenveel zakelijke ondernemers, goed mixen en verdeel ze vervolgens in een kantoorverzamelgebouw. Laat ze samen lunchen, activiteiten organiseren, verbindingen aangaan en elkaar versterken. Dat is Dé Plek in Leiden: een werkplek waar ondernemers groeien.

Dé Plek is een kantoorverzamelgebouw in het Kanaalpark. En dan niet zo’n kantoorverzamelgebouw met op zichzelf staande afgesloten kantoorunits, waar de huurders elkaar alleen vluchtig ‘goedemorgen’ dan wel ‘goedemiddag’ wensen in de lift en waar aan de bureaus snel wordt geluncht. Nee, bij Dé Plek lunchen huurders samen, worden er workshops georganiseerd, is er een gezellige huiskamer en vanaf september ook een eigen yogaschool. Het kantoorverzamelgebouw werd eind 2014 opgezet nadat eigenaar Wim van Leenen met een leegstaand gebouw zat. Na wat onderzoek bleken flexplekken en kantoorunits de oplossing. De Gangmakerij hielp mee om creatieve huurders te zoeken die in ruil voor ruimte diverse activiteiten organiseren.

Creatief & zakelijk
Iedere ondernemer is welkom bij Dé Plek. Er bewust gekozen voor een mix van ondernemers. Niet alleen zakelijke, maar juist ook creatieve. Niet alleen bedrijven, maar ook ZZP’ers. Zo vind je in de kelder schilders, timmerlieden en een popschool. Op de begane grond is de ruimte van de flexplekken, maar ook van enkele medische beroepen zoals een osteopaat, fysiotherapeut en een acupuncturist. En op weer een andere etage werken weer fiscalisten, juristen, appbouwers, coaches en een aannemer.     

Versterken
Het contact tussen de verschillende huurders is bijzonder te noemen. Het zijn ondernemers die elkaar normaal gesproken niet snel zullen tegenkomen, maar wél veel van elkaar kunnen leren. Er is contact tussen de huurders, zo wordt er een dagelijkse lunch georganiseerd, staat er een terras buiten, is er een vrijmibo en met mooi weer gaat de bbq aan. Ze delen tijdens die momenten kennis en ervaring, versterken elkaar en er ontstaan nieuwe samenwerkingen. Je kunt bijvoorbeeld zomaar even fiscaal advies krijgen bij de koffieautomaat of wat handige tips van een advocaat tijdens de borrel.

Droom of noodzaak
Dé Plek is ontstaan in een tijd waar de banen niet meer voor het oprapen liggen, de werkgelegenheid staat al een tijdje onder druk. Jonge mensen, vaak net afgestudeerd, kiezen voor het ondernemerschap om hun droom te verwezenlijken of gewoon uit pure noodzaak. Het zijn entrepreneurs die hun passie achterna gaan en zo een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Vaak hebben de startende ondernemers met dezelfde opstartproblemen en vragen te maken. Om hulp vragen is dan moeilijk en bij wie kun je überhaupt terecht zonder meteen de volle pond te betalen? Dat vraagt om een plek met ondernemers uit verschillende branches, een cultuur met kruisbestuiving, waar kennis en ervaring met elkaar als vanzelfsprekend wordt gedeeld, waar samenwerkingen worden aangegaan en waar ontwikkeling en groei voorop staan. Een omgeving waar ondernemen en jezelf ontwikkelen hand in hand gaan. Dé Plek dus. 

Alles onder één dak
Bij Dé Plek vind je flexplekken, de zogeheten co-werkplekken, inclusief wifi, koffie en thee. In de sfeervolle co-werkruimte is plek voor 30 huurders. De ruimte grenst aan kamers met glazen wanden, handig voor één op één contact, korte meetings of voor een Skypegesprek. Er zijn ook zo’n 100 kantoorkamers te huur vanaf 20 m2, de kosten zijn vanaf €17,00 per vierkante meter per maand. Er zijn 10 ruimtes ingericht als vergaderruimte, die kun je per uur of dagdeel al vanaf €12,00 huren. Parkeren kan voor de deur en voor een afspraak in het centrum mag je de leenfiets gebruiken.

Dé Plek, Kanaalpark 157, Leiden www.deplek.nu