De Zeezaal is met het geornamenteerde plafond het meest indrukwekkend. Hier gaf menig Haags bruidspaar het jawoord

Prins Albert van Monaco was er ooit te gast en onlangs vierde Erica Terpstra hier haar tachtigste verjaardag. Lang was Paviljoen De Witte aan de Pellenaerstraat in koninklijke handen, nu doet het dienst als zomerverblijf van Sociëteit de Witte. Daarnaast is dit een prachtige locatie voor huwelijken en evenementen.

De majestueuze entree met de brede trap verraadt al iets over de koninklijke oorsprong van dit luxe zomerhuis. Aan weerszijden van de entree liggen de stroomgoden Maas en Waal op een sokkel. NSW prijkt er in gouden letters op de gevel. Het staat voor Nieuwe Sociëteit De Witte. Deze markante besloten vereniging is sinds 1918 eigenaar van het paviljoen en gebruikt het als zomerverblijf. Het pand met de voeten in het duin was in 1827 het verjaarscadeau van koning Willem I aan zijn gemalin koningin Wilhelmina van Pruisen. Vanwege haar zwakke gezondheid kreeg ze het advies veel tijd aan zee door te brengen. Architect Adriaan Noordendorp tekende voor het symmetrische ontwerp in neoclassicistische stijl. Prinses Marie, kleindochter van Willem I en Wilhelmina, en haar echtgenoot Adolf van Wied waren in 1911 de laatste bewoners. Daarom wordt het ook wel Paviljoen Von Wied genoemd.

‘’De koninklijke sfeer is na bijna twee eeuwen onveranderd’’

Marmeren nis in de Zeezaal
De kroonluchter hangt onder een plafond met ornamenten van onder meer de dierenriem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeezaal met dierenriem
Eric van Abbe werkt al 25 jaar voor het paviljoen. Eerst als sales manager bij Taat & De Regt en nu via zijn eigen bedrijf Hospitality Masters, dat één van de cateraars is. Ook privé heeft hij een warme band met deze plek: hij trouwde er in 2001. “Op de middelste etage was vroeger de dienstwoning met drie vertrekken. Hier woonde een gezin met negen kinderen. Beneden – op dezelfde hoogte als de privé parkeerplaats – zijn twee kleinere zalen. In de Mesdagzaal bridgen de leden van de sociëteit in het zomers­eizoen.” De bovenste etage is het bekendst en het meest indrukwekkend. Hier is de Zeezaal waar vele plechtigheden en chique diners plaats­vinden. Het plafond en een band aan de bovenkant van de wanden is rijk geornamenteerd met voorstellingen uit de zeeflora en -fauna. Rond de kroonluchter is de dierenriem afgebeeld. Vanaf de vijf ramen aan de strandzijde is er een prachtig uitzicht op de horizon. In de rode Zijzaal hangen, naast een fraaie schouw, portretten van de koninklijke bewoners.

De rode Zijzaal met fraaie schouw wordt, net als de Zeezaal gebruikt als restaurant

Beelden aan Zee
Op Panorama Mesdag, het 120 meter lange schilderij uit 1881, is goed te zien hoe de situatie vroeger was. De oprijlaan liep door tot de huidige Gevers Deynootweg en de koninklijke bewoners hoefden alleen een zandpad over te steken en ze stonden op het strand. In 1926 werd het gebouw grondig verbouwd. De belangrijkste ingreep dateert van 1994. Toen werd Museum Beelden aan Zee onder en naast het paviljoen gebouwd, naar een ontwerp van architect Wim Quist. Via het buitenterrein is er een directe doorgang.

Van september t/m mei is de locatie beschikbaar voor partijen en vergaderingen. Ieder jaar ontvangt Eric van Abbe er dertig tot zestig bruidsparen en vele gasten voor zakelijke bijeenkomsten. De koninklijke sfeer is na bijna twee eeuwen onveranderd.