Michaël van Basten Batenburg is al meer dan 25 jaar een betrokken adviseur en arbeidsrecht advocaat. Hij staat bestuurders van ondernemingen, familiebedrijven, stichtingen en verenigingen bij tijdens arbeidsconflicten.

Cliënten die het kantoor van de advocaat en partner bij Delissen Martens aan de Sportlaan binnen­stappen, krijgen eerst een kop koffie. Het dossier wordt bewust opzijgeschoven, terwijl hij veel persoonlijke vragen stelt om erachter te komen wie hij voor zich heeft. “De mensen die bij mij komen, zitten veelal hoog in hun emotie. Vaak gaat het bij een conflict niet om het werk alleen. Er is meestal meer aan de hand. Door het te hebben over de persoon kom ik daarachter en zorg ik dat ik niet op valse gronden een zaak in ga.”

Taal van de bestuurder

De advocaat onderscheidt zich van anderen door zijn empathie. “Ik kan mij goed verplaatsen in de ander. Alleen op die manier kan ik de drijfveren van mijn cliënten echt begrijpen en daadwerkelijk iets voor ze betekenen. Uit ervaring weet ik dat oplossingen zelden worden bereikt via procederen. Voor mij is een conflict dan ook meer dan een juridische puzzel. Ik steek veel tijd in het boven tafel krijgen van wat mijn cliënten beweegt en wat zij willen bereiken.” Michaël spreekt de taal van leiding­gevenden. Dat hij in de juiste leeftijdsfase helpt ook mee. “Bestuurders gaan niet aan tafel zitten met iemand die nog weinig ervaring heeft en jonger is dan 40 jaar.” Lachend: “Mijn grijze haren werken in mijn voordeel.”

Prins op het witte paard

Dat hij de advocatuur in zou gaan was ook niet vanzelfsprekend voor Michaël. “Ik had de indruk dat veel advocaten betweterig en niet erg sociaal zijn.” Hij deed werkervaring op bij een klein advocaten­kantoor en kwam erachter dat hij het werk leuk vond en er goed in was. “Ook bleek mijn beeld niet te kloppen. Ik ben graag de ridder op het witte paard en vind het fijn om mijn hulp aan anderen aan te bieden. Dat kan in de advocatuur. Daarnaast ben ik heel competitief. Als kind wilde ik altijd al winnen bij spelletjes. Die eigenschap bleek handig te zijn in de advocatuur en houdt mij scherp bij de les.” Over de keuze voor de specialisatie arbeidsrecht zegt Michael: “Het is een veelzijdige tak van de advocatuur, je helpt mensen vooruit en biedt perspectief. Vaak is een conflict of een ontslag een springplank naar iets nieuws. In die zin is arbeidsrecht geen negatief rechtsgebied en dat past goed bij mij.”

Meer informatie over TroPa Café kijk dan op www.michaelvanbastenbatenburg.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 97 van LEVEN! Magazine #41