De juiste match maken tussen een manager en zijn of haar ondersteuner, dat is de specialiteit van Slabbers De Lange, ‘the assistant company’. Ook nu veel sollicitatiegesprekken anders dan anders verlopen, begeleiden Mirjam Slabbers en Hellen Dordregter-de Lange hun kandidaten zo goed mogelijk.

 

Sinds het coronavirus ons dagelijks leven beheerst, is er veel veran­derd. Ook in de wereld van arbeidsbemiddeling. “We maken onze matches op basis van een functieprofiel en een cv, maar voor­ namelijk op basis van gesprekken met zowel de opdrachtgevers als de assistenten. Sinds maart vinden deze gesprekken veelal online plaats. Dat is echt ánders dan een persoonlijke ontmoeting en daar moet je je als sollicitant en als manager bewust van zijn. Wij streven altijd naar een optimaal resultaat en daarom begeleiden we onze kandidaten tijdens de sollicitatie en geven we ‘tips & trics’ voor een geslaagd online sollicitatie­ gesprek”, aldus Mirjam.

Geen ‘small talk’

“Vanzelfsprekend bereid je je voor een online sollicitatiegesprek goed voor. Je bestudeert de organisatie, verdiept je in de functie en weet met wie je het gesprek voert. En natuurlijk zorg je ervoor dat je er verzorgd en profes­sioneel uitziet ­ ook al ben je nu veelal thuis. De grote verschillen tussen een ‘live’ en een ‘online’ sollicitatiegesprek zitten ‘m in het feit dat de ‘small talk’ ontbreekt en de non­verbale lichaamsmimiek van gesprekspartners lastiger te duiden is. Dat maakt de communicatie ingewikkeld”, weet Mirjam.

Tips & trics

”Een succesfactor voor een optimaal online sollicitatiegesprek is ook het checken van de randvoorwaarden. Denk hierbij aan het testen van de appa­ratuur en het systeem. De kans is groot dat je in je nieuwe functie ook online werkt, dus presenteer je als online professional. Zorg voor een rustige achtergrond, een prettige belichting en het ontbreken van storende gelui­ den. Let ook op de stand van je camera,” aldus Hellen. “Het lijken misschien open deuren, maar het voelt goed als je zo’n checklist hebt afgevinkt voor het gesprek start.”

Coachende rol

Slabbers De Lange is blij dat de sollicitaties ondanks de coronacrisis ‘gewoon’ doorgaan. Wel zien ze dat het inwerkproces van de professionals nu vaak online plaatsvindt. Slabbers De Lange houdt ook na de bemidde­ling contact en begeleidt ondersteuners waar nodig tijdens het inwerkproces. Hellen: “Het is tenslotte momenteel voor iedereen anders dan normaal. Speciaal voor online solliciteren heeft Slabbers De Lange een training ont­wikkeld. We zijn je hiermee graag van dienst.”

Slabbers De Lange

Statenplein 13a, Den Haag
T 070 338 81 80

Meer weten? Kijk op www.slabbersdelange.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 87 van LEVEN! Magazine #46

Tekst: Martine van Reijn / Fotografie: Pascale van Reijn