De Dagvisser is al vijfentwintig jaar een begrip in de Scheveningse Haven. Het restaurant van Sjanet en Kees Schot viel de afgelopen jaren talloze keren in de prijzen met onder meer de Noordzeevis-award, De Gouden Boei, De Gouden Spatel en onlangs nog een award voor de beste biertapper van Scheveningen.

“Nu nog een prijs voor het mooiste terras”, zegt Sjanet Schot met een lach. Het terras onderging een metamorfose met een compleet nieuwe overkapping en milieuvriendelijke, elektrische heaters. “Binnen is doorgetrokken naar buiten. En dan kijk je uit op dit”, wijst Schot op het uitzicht op de Tweede Binnenhaven met dobberende bootjes. “Dit verveelt nooit.”

Voor iedereen
Als de zon schijnt, is het terras afgeladen. “Iedereen komt hier. Van ministers tot aan jongeren en gezinnen”, vertelt Schot. “Al ruim vijftien jaar is het iedere maandag ook seniorenavond. Dan is het hier altijd een dolle boel”, vertelt Schot. Ze vindt het belangrijk om oog te hebben voor ouderen, die soms kampen met eenzaamheid. Voor 20 euro krijgen 55-plussers op maandagen een driegangenmenu aangeboden. De ondernemer kijkt uit naar de zomer. “Het is zo fijn om weer zonder coronabeperkingen open te zijn. Het eerste weekend dat alle maatregelen van tafel waren, gingen klanten in polonaise door de zaak.”

Vis uit de Noordzee
Op iedere tafel ligt een krantje. In het Scheepsjournaal staat het menu afgewisseld met (vis)weetjes en nieuwtjes. Ieder half jaar verschijnt er een nieuwe editie. “Je moet blijven vernieuwen”, zegt Schot, die na ‘operatie terras’ alweer bezig is met een nieuwe recensie-app. “Hiermee kan een gast in één keer zijn recensie op meerdere websites delen.” Het effect van een goede recensie is groot. “Toeristen vinden ons via Tripadvisor. Hartstikke leuk. Of je nou alleen een lekkerbekje komt eten of zeebaars in een zoutkorst met een fles champagne van honderd euro: het kan hier allemaal.” Oesters en schaal- en schelpdierenplateaus zijn de specialiteit van De Dagvisser. “Vaak krijg je deze plateaus rauw geserveerd, maar wij koken de kreeftenpoten in bouillon en bakken de vongole in knoflookolie. De oesters zijn natuurlijk rauw. We hebben zeven soorten.”

Vis uit de Noordzee speelt de hoofdrol bij De Dagvisser. “Wij willen lokale vis promoten. Ik ben ook ambassadeur van Stichting Noordzeevis. Naast de kaart hebben we twee keuzemenu’s die om de twee weken wisselen met seizoensvis.” Dagelijks slaat echtgenoot Kees, een voormalig visser, verse vis in op de veiling. Schot prijst tot slot haar personeel. “Ik heb een superbemanning die altijd voor elkaar en de gasten klaarstaat.”

De Dagvisser
Doctor Lelykade 26, Scheveningen
T 070 350 05 93
www.dedagvisser.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 139 van LEVEN! Magazine #50

Tekst: Tanja Verkaik / Fotografie: Anne de Rijk