Amsterdam staat bekend om de ‘negen straatjes’, maar Den Haag heeft vijf kenmerkende winkelstraten in de Schilderswijk en Transvaal waar de gemeente de komende jaren miljoenen voor uittrekt. Het gaat om de Kempstraat, Hoefkade, Koningstraat, Paul Krugerlaan en Hobbemastraat/Hobbemaplein met als kloppend middelpunt de Haagse Markt. In totaal wordt er 7 miljoen euro door het stadsbestuur geïnvesteerd om deze vijf winkelstraten op alle fronten een impuls te geven. “Het gaat om zichtbare en onzichtbare zaken, zoals de verlichting, straatmeubilair, maar ook goed toegankelijke stoepen”, zegt Marius Drissen, beleidsadviseur Economie. “We gaan goed kijken naar de identiteit en positionering van dit gebied zodat het zich de komende jaren kan ontwikkelen tot het derde centrumgebied van Den Haag.”
Winkelgebied aan vooravond van mega transformatie
De vijf winkelstraten in Transvaal en de Schilderswijk beschikken over alle ingrediënten, ‘maar er is veel potentie om een nog bredere doelgroep te bereiken’, zegt Drissen over het plan voor de vijf winkelstraten dat de gemeente met input van de buurt opstelde. “Maar we hebben elkaar nodig om dit tot een goed eind te brengen: van de vastgoedeigenaren tot de ondernemers en bewoners.”
Tahar Kramti is bedrijfscontactfunctionaris bij de gemeente Den Haag en houdt zich bezig met het versterken van het ondernemersklimaat in Transvaal en de Schilderswijk. Hij hoopt dat de vijf winkelstraten net zo’n transformatie gaan doormaken als de Stationsstraat bij Den Haag HS. “Dat is nu echt een hotspot met allerlei mooie winkels en restaurants.” Die zeven miljoen euro en deze aanpak ‘gaan echt het verschil maken’, zegt Drissen. “Deze financiële injectie gaat het gebied een enorme impuls geven. Sommige verbeteringen zijn al snel te zien, zoals sfeerverlichting, meer groen en marketingcampagnes, schoonmaakacties en schouwen met ondernemers. Andere zaken, zoals branchering, mooiere gevels en plinten, herinrichting van straten en betere bewegwijzering vergen een langere adem.” Kramti vult aan: “We willen bezoekers van dit gebied boeien en behouden door nog meer te koop te lopen met dit unieke stuk stad.”


Meer kleinschalige evenementen
In totaal zijn er zo’n tweehonderdvijftig winkels- en horecazaken in de Kempstraat, Hoefkade, Koningstraat, Paul Krugerlaan en Hobbemastraat/Hobbemaplein. “De Paul Krugerlaan heeft bijvoorbeeld een brede vertegenwoordiging van ondernemers uit de Hindoestaanse gemeenschap”, geeft Kramti als voorbeeld. Niet voor niets dat Wijkpark Transvaal, dat ook wordt opgeknapt door de gemeente, ieder jaar in maart de plek is waar de lente wordt ingeluid met het gooien van kleurrijke poeders tijdens het Hindoestaanse feest Holi Phagwa. Op deze plek komt meer ruimte voor kleinschalige evenementen. “De gemeente is de aanjager en faciliteert, maar de ondernemers moeten zelf het initiatief hiervoor nemen. Zij moeten de slingers ophangen”, zegt Drissen. Hiervoor is de subsidieregeling Haags Vieren beschikbaar. De regeling is bedoeld om bewoners mee te laten doen aan elkaars historische, culturele en levensbeschouwelijke vieringen, zodat zij elkaars achtergronden en overtuigingen leren kennen.
Kaartenbak voor potentiële ondernemers
“Deze buurten staan bekend om de goede eetzaken, maar er kan nog een slag worden geslagen als het gaat om bijvoorbeeld lunchzaken die een heerlijke bak koffie serveren of kinderactiviteiten. Ook missen we speciaalzaken en ketens”, zegt Kramti. Hij is nu al bezig met het opzetten van een kaartenbak voor potentiële ondernemers. Hierdoor kan bij vrijkomende winkelpanden direct geschakeld worden met de vastgoedeigenaren om de leegstand op te vullen met ‘matchende’ ondernemers. “Dit is ook een wens van de ondernemers zelf.” Daarnaast wordt er gewerkt door Drissen en Kramti aan het opzetten van een ondernemersvereniging aan de Paul Krugerlaan, waar de meeste winkeliers zijn gevestigd, om de organisatiegraad onderling te versterken. “Dit helpt ook om andere signalen, bijvoorbeeld over veiligheid en leefbaarheid, vanuit de buurt snel op te pakken”, vertelt Drissen.
“Aanpak gaat echt het verschil maken”


Naar een hoger niveau
Het programmaplan voor de vijf winkelstraten is in brede samenspraak met de buurt opgesteld en wordt de komende jaren verder uitgewerkt. In totaal worden zeven lijnen gevolgd: van de vergroting van het aanbod aan winkels, de veiligheid en toegankelijkheid tot versterking van het imago tot meer beleving en vermaak. Dit gebeurt onder meer door aan te haken op de stadsbrede Have a Royal Winter-programmering, “Het einddoel is om hier een toekomstbestendig winkelgebied van te maken”, aldus Drissen. “We gaan met dit plan Transvaal en de Schilderswijk naar een hoger niveau tillen”, aldus Kramti.
Coskun is belangrijke schakel in winkelstratenaanpak
Coskun Yılmaz is sinds maart 2025 als activatiemanager actief betrokken bij de winkelstratenaanpak in Schilderswijk en Transvaal en is een vast gezicht in deze buurten. “Ik ga met de ondernemers het gesprek aan over fysieke verbeteringen in de straten, maar ook over het opstarten van een winkeliersvereniging”, zegt Coskun, die daarnaast betrokken is bij het opzetten van participatietrajecten. Dat er nu miljoenen door de gemeente zijn vrijgespeeld voor de aanpak van de ‘vijf straten’ maakt het uitvoeren van zijn missie ‘makkelijker’. “Het college, met daarin Nur Icar als verantwoordelijk wethouder, wil echt in dit winkelgebied investeren. Daar ben ik blij mee.”
✍️ Tanja Verkaik
📸 Anne de Rijk