Meer aandacht voor de dagelijkse realiteit van ondernemers, minder regeldruk en pro-actief meedenken: dat is waar Nur Icar, wethouder MKB, Werk en Participatie zich de komende jaren voor in wil zetten. “Ik denk altijd in kansen en mogelijkheden. Bij elk gesprek dat ik voer, vraag ik me af: hoe kunnen we beter samenwerken? Want we zullen samen moeten werken aan een werkkans voor iedereen.”

Als wethouder voor het MKB en Werk en Participatie in uw portefeuille spreekt u veel werkgevers in de stad. Welke thema’s zijn voor hen belangrijk?“Uiteraard hebben de werkgevers die ik spreek het vaak over de krapte op de arbeidsmarkt. Hoe kom ik aan goed personeel? Of hoe kan ik personeel meer uren laten werken? Dat is voor veel werkgevers een grote zorg. Ze geven bovendien aan dat wij als overheid veel te weinig door een ondernemersbril kijken. Ik zie het als een belangrijke taak om daar iets aan te doen. Ik wil een wethouder met feeling zijn. Voor ondernemers in de stad én voor onze werkzoekenden.”

Hoe gaat u die ondernemersbril meer het stadhuis in halen?
“We zijn daar als gemeente al volop mee bezig. Een mooi voorbeeld vind ik de methodische werkgeversbenadering die we samen met TNO ontwikkeld hebben. Op basis van een interne analyse en een vragenlijst van TNO (de Vragenlijst Inclusief Ondernemen, red.) inventariseren we systematisch hoever bedrijven zijn met inclusief ondernemen. Wat hebben zij bijvoorbeeld nodig om (meer) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te willen of kunnen nemen? Met de uitkomsten hiervan gaat Den Haag Werkt de dienstverlening verder verbeteren; aanpassen en uitbreiden. Ik vind dit een inspirerend voorbeeld van pro-actief meedenken en maatwerk leveren.”

En hoe pakt u dat persoonlijk aan, vanuit uw positie als wethouder?
“Ik ga me inzetten voor minder regelgeving. Geen overvloed aan regels, maar alles net even slimmer organiseren; dat zie ik als een belangrijke taak. Een vraag die mij bovendien steeds bezighoudt is: hoe breng ik zoveel mogelijk bedrijven in contact met de gemeente? Zo zie ik dat wij als gemeente een extreem groot netwerk hebben, maar die is wel verdeeld over allerlei afdelingen. En die afdelingen zijn vaak met hun eigen werkzaamheden bezig. Ik vind het belangrijk om dat allemaal bij elkaar te brengen. Dat betekent dat ik in elk gesprek zoek naar kansen en dwarsverbanden. Waar kunnen we beter samenwerken? Dat heeft tijd nodig, maar gaat echt iets opleveren. Want hoe beter het lukt om met ondernemers en samenwerkingspartners in gesprek te gaan, hoe beter we samen de stad begrijpen. Dat is voor iedereen een continu leerproces.”

U ziet vast al mooie initiatieven op het gebied van werk en participatie. Kunt u daar een voorbeeld van geven?
“Laatst was ik op een bijeenkomst van Social Club Den Haag met meer dan honderd sociale ondernemingen in de stad. Ik vind het mooi om te zien hoe deze werkgevers het ondernemen combineren met sociale doelstellingen. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ontwikkelkansen te bieden naar een duurzame werkplek, met hulp van Den Haag Werkt. Ik krijg ook energie van jongeren. Het Jongerenpunt070 organiseert mooie evenementen, onder andere om jongeren aan een opleiding en baan te helpen. Derde mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking vind ik de ‘Doe-dagen’ van de coalitie Wonen, Onderwijs, Werk. Met een heel eigen aanpak helpen drie woningcorporaties, ROC Mondriaan en de gemeente onbenut arbeidspotentieel uit Zuidwest aan het werk. Met als resultaat ook nog eens betere wijken waar het fijn wonen is. Maar elke werkgever die iemand een werk- of ontwikkelkans biedt, is voor mij belangrijk. We hebben iedereen nodig voor een stad, waarin iedereen mee kan doen.”

Wat zou u willen zeggen tegen ondernemers die nog niet zover zijn? Maar er misschien wel over nadenken mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een kans te bieden?
“Weet dat er zoiets als loonkostensubsidie bestaat, kortweg LKS. Daarmee vergoeden we het verschil tussen iemands loonwaarde en het minimumloon, zodat werkgevers er niet bij inschieten. Weet ook dat wij veel kennis en diensten in huis hebben, op allerlei terreinen. Hier kunnen werkgevers vaak gratis gebruik van maken. Zo coachen we kandidaten op de werkplek bijvoorbeeld, als dat nodig is. En denk ook eens na over jobcarving: het afsplitsen van taken of werkzaamheden van bestaande functies om die vervolgens samen te voegen tot een nieuwe duurzame functie. Ook daar kunnen wij bij helpen. We hebben een Helpdesk Werkgevers, het Ondernemersportaal en er staan accountmanagers klaar om mee te denken.”

Wat hoopt u aan het einde van uw periode als wethouder bereikt te hebben?
“Ik hoop dat wij in het stadhuis nog meer als ondernemers gaan denken en doen; pragmatisch, klantgericht, data- en resultaatgericht. En dat we elkaar beter snappen. Daarom ga ik ook veel de stad in en wil ik continu met werkgevers in gesprek, om te kijken wat er nodig is. Zo kunnen we samen stappen zetten om de arbeidsmarkt inclusiever te maken, met ontwikkelkansen voor iedereen.”

Wethouder Nur Icar tijdens een van de werkgeversbijeenkomsten van Den Haag Werkt over partnerschap.

Over Nur Icar
Nur Icar (1985) begon in oktober 2023 als wethouder MKB Werk en Participatie. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. Op 7-jarige leeftijd vluchtte hij vanuit Somalië naar Nederland. Nur studeerde Communicatie en Multimedia Design aan de Haagse Hogeschool. Hij werkte in de sales, gaf Engelse les op de Johan de Witt Scholengroep en begon voor zichzelf als medeeigenaar van een kinderopvanglocatie. Zijn ervaring als ondernemer helpt hem in zijn werk als wethouder. Sinds 2018 is hij politiek actief. Nu is hij namens DENK wethouder in het stadsbestuur van Den Haag.


 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws over inclusief werkgeverschap in Den Haag? En weten wat Den Haag Werkt voor u kan betekenen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en online magazine.

✍️  Eric Went
📷  Henriëtte  Guest