Dit zijn de donkere maanden. Met korte dagen en gezellige lange avonden. Tijd om warmte in huis te halen. De nieuwe interieurobjecten van Iittala zorgen voor harmonie en balans.

Iittala staat bekend om haar vakmanschap. Zo wordt één van de beroemdste iconen van het designmerk, de Alvar Aalto vaas, al meer dan 80 jaar met de mond geblazen en met de handgemaakt in de Iittalafabriek in Finland. In elke Aalto vaas zit 30 uur werk van zeven handwerkslieden in twaalf werkstadia bij temperaturen van 1.100 graden Celsius. De bekwame vaklieden doen er alles aan om deze traditie in stand te houden en elke vaas wordt apart gemaakt. Dat maakt ieder exemplaar uniek. “Ik weet altijd precies welke meesterblazer welke vaas heeft gemaakt,” vertelt Heikki Punkari, meesterglasblazer in de Iittala-fabriek. “Iedere blazer laat iets van zichzelf achter, een soort van vingerafdruk.”

Natuur in huis

Dit najaar krijgt Iittala een nieuwe Aalto vaas in de collectie. De vaas met een hoogte van 22 cm is een stijlvolle aanvulling op de uitgebreide collectie vazen van Iittala en een variant op de ongeveer even hoge vaas uit de Alvar Aalto Collection. Met deze organische vaas haal je de natuur in huis. Dankzij de zachte, golvende vormen vindt elke bloem of tak zelf zijn plek in de vaas. De vorm is heel geschikt voor de natuurlijke manier van bloemschikken die op dit moment populair is. Door het bijzondere ontwerp kun je het object in elk interieur ook heel goed zonder bloemen neerzetten. De vaas is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Alvar Aalto

Alvar Aalto (1898-1976) ontwierp zijn beroemde collectie van vrijgeblazen objecten voor een wedstrijd die in 1936 werd georganiseerd. Meer lezen over Alvar Aalto en Iittala? Klik dan hier en lees vlug verder op pagina 37 van LEVEN! magazine Den Haag.

Iittala Store Den Haag
Hoogstraat 18, Den Haag
T 070 356 17 84
www.iittala.com

Tekst: Marjolijn Westerlaken