Er staat weer een waanzinnige editie van de Royal Christmas Fair voor de deur. Maar er is méér. Volgend jaar zal het landelijke thema ‘75 jaar vrijheid’ op verschillende evenementen te beleven zijn. Haagse sfeermakers Peter Boelhouwer en Heino Walbroek laten met hun initiatieven zien hoe veelzijdig Den Haag is.

Alles begint altijd bij een goed idee. Zo bestaat het fenomeen kerstmarkt al eeuwen in Duitsland en al decennia in Maastricht, maar waarom was dat tot enkele jaren geleden niet in het mooie Den Haag? Heino Walbroek, organisator, goede ideeën bedenker en oprichter van het Haagse nieuwsplatform Finster Media, zag dat wel voor zich. “Ik ben zelf gek op kerstmarkten en een locatie als het Lange Voorhout is daar de ultieme plek voor.” Een gesprek met Peter Boelhouwer, directeur van DB Evenementen, maakte dat het met elkaar verwezenlijkt kon worden. Expats, mensen buiten Den Haag, iedereen komt erop af omdat het zich in de loop der jaren echt op de kaart heeft gezet als dé Christmas Fair. Heino: “Al voor de zesde keer is er twaalf dagen lang de Royal Christmas Fair, van 12 tot 23 december. Er is zo’n goede sfeer. Nog vóór openingstijd staan er al honderden bezoekers klaar. Je vindt hier ambachtelijke ondernemers, het evenement is duurzaam, rolstoelvriendelijk. Het is een heel mooi compliment als ik hoor dat mensen niet meer afreizen naar Duitsland voor een kerstmarkt omdat er nu de Royal Christmas Fair is.”

Samen lukt het wel

“Sfeer maak je samen”, vindt Peter Boelhouwer. “Den Haag is zo’n veelzijdige stad: de ligging aan zee, het cultuur­aanbod, de expats en de studenten. Deze stad verdient veel meer aandacht.” Die kansen grijpt Peter heel graag aan, maar dan het liefste samen, zodat elke ondernemer kan doen waar hij goed in is. Zo is er het jaarlijkse culinaire visfestival VISSCH op Scheveningen, ook een idee dat Peter en Heino samen tot uitvoering hebben gebracht. “Het gaat er niet om dat je alleen maar ideeën roept, maar dat je ook initiatief neemt”, aldus Peter. Het resultaat: festivals die worden omarmd door de bewoners en lokale ondernemers. Daar zit een heel team achter van professionals, vrijwilligers en ambtenaren die het met elkaar mogelijk maken. “Want”, zegt Peter, “zoiets kan je niet alleen voor elkaar krijgen.”

Geweldige kans

Komend jaar staat er weer een geweldige uitdaging klaar; 2020 is het landelijke themajaar waarin het vieren en stilstaan bij ‘75 jaar vrijheid’ centraal staat. Peter: “Het is niet alleen gaaf om dit breeduit te vieren in de stad. Het is ook nog eens interessant voor ondernemers om zich af te vragen: wat kun je hier zelf aan bijdragen? Zo’n landelijk thema is echt een cadeautje om met ideeën te komen. Daaruit kan net zoiets moois ontstaan als de Royal Christmas Fair, die ook met een idee begon en die nu in de top vijf van de trip advisor staat. Er kunnen veel meer kleine, lokale activiteiten bedacht worden.” Heino vult aan: “De stad blijft uitdagen om te blijven verbinden, om creatieven en ondernemers een podium te geven en om te laten zien dat Den Haag meer is dan alleen een regeringsstad.”

Lees meer over DB Evenementen op www.dbevenementen.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 42 & 43 van LEVEN! Magazine #43