Het kan je haast niet ontgaan zijn, de Grote Kerk vormde dit jaar het decor voor het voorlezen van de troonrede door Koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Voor het eerst sinds 1904 een andere locatie dan het Binnenhof. Wij spraken de directeur van de Grote Kerk Lorien Kramer over deze bijzondere gebeurtenis én over de unieke evenementenlocatie die Den Haag met de Grote Kerk rijk is.

In januari startte je als directeur van de Grote Kerk, je had je het eerste half jaar ongetwijfeld anders voorgesteld?
Lachend “Dat klopt. Nu houd ik wel van een uitdaging en is de dynamiek van de evenementenwereld mij niet vreemd, maar hoe het eerste half jaar verliep is op zijn minst onverwachts te noemen. Vol energie en mooie plannen startte ik als directeur aan de opdracht om de Grote Kerk als unieke evenementenlocatie nog bekender te maken bij potentiële huurders. Een droombaan. Als geboren en getogen Haagse, met een groot lokaal netwerk en veel ervaring in de evenementenwereld is dit een opdracht die mij op het lijf geschreven is.”

Maar nog voordat je goed en wel begonnen was, gooide corona ongetwijfeld ook bij jullie flink wat plannen in de war?
“Inderdaad. De hele evenementenbranche kwam tot stilstand. Evenementen werden gecanceld of verplaatst en alle nieuwe plannen kwamen op een lager pitje te staan. Wel ging ik door om verder te bouwen aan de professionalisering van de organisatie om op die manier de positionering van de Grote Kerk kracht bij te zetten. Ik besef me dat ik niet geheel onafhankelijk ben, maar de Grote Kerk is oprecht één van de meest unieke, monumentale evenementenlocaties die ik ken. Midden in de historische binnenstad van Den Haag en geschikt voor heel uiteenlopende evenementen. En dat moeten simpelweg nog veel meer mensen weten!”

Toch levert iedere lastige periode, ook weer nieuwe kansen op zo lijkt haast wel. In jullie geval de troonrede…
“Ja, dat was natuurlijk waanzinnig. Ik kan niets anders zeggen dan dat we daar ontzettend trots op zijn. Dat de Eerste en Tweede Kamer ons zien als waardige vervanger voor de Ridderzaal vind ik een enorm compliment. Natuurlijk spelen de vierkante meters, de statige sfeer en de entourage van de Grote Kerk hierin een grote rol. Maar daarnaast gaat de connectie met het Binnenhof ook al eeuwen terug. De Grote Kerk behoort samen met het Binnenhof, en de Abdijkerk in Loosduinen, namelijk tot de oudste gebouwen van Den Haag.”

Was het voor het eerst dat leden van het koningshuis de Grote Kerk bezochten?
“Nee, zeker niet. Ik durf haast wel te zeggen dat de Grote Kerk een heel sterke band heeft met het koningshuis. Dat laat de geschiedenis ons ook zien. Gaan we echt ver terug in de tijd dan zien we dat In 1626 hier al de doop plaatsvond van Prins Willem II van Oranje. Maar meer recentelijk werden hier ook Prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander en Prinses Catharina-Amalia gedoopt. Daarnaast was de kerk vele malen het decor voor een koninklijk huwelijk. Zo vond bijvoorbeeld de inzegening van het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901 hier plaats en traden ook Prinses Juliana en Prins Bernhard er in 1937 in het huwelijk. Veertig jaar later waren dat Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. In 2001 gaven Prinses Laurentien en Prins Constantijn hier eveneens hun jawoord. Welk koninklijk feestje werd hier eigenlijk niet gevierd?”, zegt Lorien lachend. Leuk weetje: tijdens het laatste evenement van dit jaar, de diploma-uitreiking van het Maerlant-lyceum, ontving de oudste dochter van Constantijn en Laurentien in de Grote Kerk haar diploma.

Wat maakt de Grote Kerk nu eigenlijk zo uniek als evenementenlocatie?
“Dat is moeilijk in woorden uit te drukken. Als je de kerk binnenstapt, word je enerzijds overrompeld door de grootsheid van de kerk, maar tegelijkertijd ook gevangen door de sfeer en warmte die de kerk uitstraalt. Wat daarnaast keer op keer opvalt, is dat deze locatie mensen simpelweg inspireert. De locatie is uniek door zijn veelzijdigheid. De (zakelijke) evenementen die hier georganiseerd worden, zijn dan ook zeer uiteenlopend. Alles is mogelijk en de ruimte is gigantisch. De kerk neemt daarnaast een heel belangrijke plek in in de Haagse samenleving. Zowel nu als in het verleden. Naast meerdere maatschappelijke evenementen, zijn we in de zomerperiode ook open voor het publiek om de kerk van binnen te kunnen aanschouwen. Daarnaast is het ook mogelijk om de, aan de kerk grenzende, Haagse Toren te beklimmen van ruim 92 meter hoog. De treden eenmaal beklommen krijg je als beloning een spectaculair 360 graden uitzicht over heel Den Haag en (bij helder weer) ver daarbuiten. Je kunt dan ook wel zeggen dat de Grote Kerk het kloppende Haagse hart vormt van onze stad.”

Grote Kerk Den Haag

Rond de Grote Kerk 12, Den Haag

Meer weten? Kijk op www.grote-kerk.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 122 t/m 123 van LEVEN! Magazine #45