Vanaf 23 november 2024 staat in Kunstmuseum Den Haag de geschiedenis én het plezier van het toetje centraal. Bezoekers zullen, samen met tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden, genieten van de zoete wereld van het dessert en verrast worden door een speelse afwisseling van kunsthistorische voorwerpen en creatieve uitingen van hedendaagse makers.
Margriet Schavemaker, sinds juni jl. de nieuwe algemeen directeur van het Kunstmuseum, vertelt enthousiast over de veelzijdigheid van deze nieuwe expositie: “De nieuwe tentoonstelling ‘Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje’ heeft wat mij betreft alles in zich waaraan een expositie zou moeten voldoen. Want aan de hand van ‘toetjes’ vertellen we verhalen over rijkdom en armoede, over verleiding en misleiding, overheersing en onderdrukking. We verbinden talrijke historische stukken uit de collectie van het museum, zoals kookboeken, bakvormen, serviezen en schilderijen, aan het plezier van het toetje binnen Europa van 1600 tot nu. Dat maakt ‘Grand Dessert’ een must-see voor zowel liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis als voor iedereen die houdt van zoet. Dus eigenlijk voor iedereen: van jong tot oud en van de (inter) nationale toerist tot de inwoner van Den Haag en omstreken. In mijn visie is het Kunstmuseum en zijn collectie van alle Hagenaars en alle Hagenezen. Ik wil dat zij dit medeeigenaarschap voelen. Dat kan door zoveel mogelijk mensen aan te spreken en naar het museum te trekken door exposities als deze en door lokale partners bij die exposities te betrekken.”
Kunst en cultuur voor brede welvaart
“Deze visie spreekt mij enorm aan en past bij de focus van Rabobank op brede welvaart. Er is immers meer wat mensen waardevol vinden dan alleen dat wat we met elkaar produceren, consumeren en aan inkomen verdienen. Bij een brede welvaart horen onder andere ook kunst en cultuur”, aldus Harry Wientjes, directeur Rabobank Regio Den Haag. “Rabobank is al jaren betrokken bij het Kunstmuseum. Elk jaar bekijken we opnieuw of en hoe we de samenwerking voortzetten. We willen bijdragen aan initiatieven die een positieve impact hebben op de voedseltransitie, de energietransitie en/of de transitie naar een meer inclusieve samenleving. Dat laatste geldt zeker voor de expositie ‘Grand Dessert’, die vernieuwend en verbindend is. Rabobank participeert graag in deze oog- en smaakstrelende én relevante tentoonstelling. Ook de koloniale herkomst van ingrediënten als suiker, vanille en cacao komt aan bod en er is een activiteitenprogramma met onder andere lezingen en aandacht voor feestdagen als Kerstmis, Chinees Nieuwjaar en het Suikerfeest.”
Kleurrijk en knotsgek
Van de oer-Hollandse vlaflip tot de uit Turkije of Griekenland afkomstige baklava. Samen met Suzanne Lambooy, conservator van het Kunstmuseum, werkte Janny van der Heijden als gastconservator aan ‘Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje’. Margriet: “Janny is een fantastische verbinder en ze heeft een frisse blik op onze collectie. In twaalf zalen worden honderden objecten getoond, zowel afkomstig uit eigen collectie als in bruikleen van verschillende Nederlandse musea, kastelen en particulieren. Janny vertelt in korte video’s de verrassende verhalen die ermee samenhangen. Ook voor kinderen is er veel te beleven, onder andere in de speciale kindermuseumzaal en tijdens workshops en open kinder- en familieateliers. De expositie is er echt een om van te watertanden, kleurrijk en knotsgek. Kom hem zien! Dat kan tot 6 april 2025.”
Voor meer informatie:
rabobank.nl/kennis/brede_welvaart
✍️ Martine van Rijn
📷 Bas Adriaans