De mening over plastische chirurgie is het afgelopen decennium sterk veranderd. Plastische chirurgie is tegenwoordig niet alleen maar weggelegd voor celebrities in Hollywood. De algemene houding ten opzichte van cosmetische behandelingen is steeds opener geworden. Toch is er één cosmetische behandeling waar nog vaak met de nodige scepsis over wordt gesproken, of soms zelfs helemaal niet over wordt gesproken: een schaamlipcorrectie. Zo weet je wellicht ook niet dat in Leiden de enige kliniek van Nederland zit die volledig in chirurgie van het vrouwelijk genitaal is gespecialiseerd: V-Klinieken.

Wanneer je tanden scheef staan, ga je naar een tandarts of orthodontist, als kind vaak al. Deels omdat tanden beter functioneren als ze recht staan en daarnaast uiteraard omdat het esthetisch fraaier oogt. In onze maatschappij is er zelden iemand die dat uit hoeft te leggen. Over de behandelingen die V-Klinieken uitvoert, heerst echter vaak nog het beeld dat dit uitwassen zijn, die gevoed worden door een vertekend beeld van vrouwen in films of de media. Omdat het onderwerp met gêne is omgeven, horen de meeste mensen zelden hoe het echt zit. Bijvoorbeeld dat de meest gehoorde wens van vrouwen in de spreekkamers van V-Klinieken is, om er juist gewoon uit te zien, om niet meer op te vallen in de sauna, onder de douche of in de slaapkamer. Daarnaast zijn er veel vrouwen die ook echt last hebben van hun schaamlippen; bij het fietsen, sporten of vrijen. De drempel om over deze problematiek te praten tracht V-Klinieken te verlagen.

Goede uitleg over vorm en functie van de labia kan geruststellend werken en onnodige operaties voorkomen. Juist daarom pleit V-Klinieken voor meer openheid omtrent schaamlipchirurgie. Want ook hier geldt: ondanks dat er veel mogelijk is met plastische chirurgie is het belangrijk dat je er goed over nadenkt, je uitgebreid laat informeren en kiest voor een ervaren arts bij wie je het beste gevoel hebt. Praat vervolgens met deze arts open en eerlijk over wat jij wil, want dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Plastisch chirurg drs. Müjde Özer, cosmetisch arts drs. Juliet de Vries en consulente Daphne Modderman

Eva (36) is accountmanager, heeft een relatie en een dochter (3):

‘Als puber zag ik dat het er bij mij anders uitzag dan bij mijn vriendinnetjes. Met sporten had ik last, naar het strand ging ik liever niet, zeker niet in bikini. Mezelf uitkleden en vrijen deed ik het liefst in het donker. Ik geneerde me voor mijn schaamlippen.

‘Na de bevalling van mijn dochter vond ik het mooi geweest. Ik dacht: hoe eerder ik het doe, hoe langer ik er profijt van heb. Toen ik ging Googelen kwam ik al snel bij V-Klinieken uit; veel volledig in vrouwelijke chirurgie gespecialiseerde klinieken zijn er in Nederland eigenlijk niet, kwam ik achter.

‘Er wordt van binnenuit gehecht zodat je geen litteken ziet, echt heel mooi. Napijn heb ik een klein beetje gehad, maar met pijnstillers was het prima te doen. Als je netjes de nazorgregeltjes volgt, valt het heel erg mee. ‘Ik gun iedereen de stap die ik genomen heb. Als je schaamlippen je onzeker maken, doe er wat aan, je hebt er de rest van je leven plezier van!’

Joke Haartsen, Cosmetisch Gynaecoloog:

‘Vaak ervaren vrouwen gevoelens van schaamte en seksuele terughoudendheid door problemen met hun schaamstreek,’ zegt Joke Haartsen. ‘Het is belangrijk om dergelijke klachten serieus te nemen.’ Ze vervolgt: ‘Je moet hierbij denken aan klachten over het formaat van de schaamlippen, een verwijde vagina na bevalling, stressincontinentie of postmenopauzale vaginale klachten. Ik ben de eerste gynaecoloog in Nederland die zich daar volledig in heeft gespecialiseerd.

‘Ik merkte dat steeds meer vrouwen kampten met klachten in de schaamstreek die wel goed behandeld zouden kunnen worden, maar die dikwijls niet vergoed werden door de zorgverzekeraar en daarom vaak niet in een ziekenhuis uitgevoerd worden. Dat maakte de klachten niet minder erg en ik ontdekte dat het mij veel voldoening gaf om daar oplossingen voor te bieden. Uiteindelijk besloot ik mij daar volledig op toe te leggen; dat doe ik nu al een aantal jaar bij V-Klinieken.

‘De behandelingen kunnen vrijwel altijd onder lokale verdoving worden uitgevoerd. Dit betekent dat het veel minder ingrijpend is dan vaak gedacht wordt. Operaties van minder dan een uur die vrouwen verlossen van een probleem waar ze al jarenlang
mee kampen. Hoe mooi is dat.’