Midden in een parkachtige setting in Leidschendam-Voorburg vind je de twee exclusieve appartementengebouwen van Carolina Parc. Direct in het oog springen de royale hoekbalkons met vrij uitzicht. Een ware blikvanger! Zes vragen en antwoorden over dit gewilde nieuwbouwproject.

Waar komt deze blikvanger te staan?

Deze moderne en zeer ruim opgezette her­ ontwikkeling wordt vanaf dit jaar gebouwd tussen de groene Noordsingel en de Veurse Achterweg, aan de Carolinalaan. In een park­ achtige, open setting aan het water komen twee duurzame appartementengebouwen, elk met een eigen entree in de verhoogde tuin met gras, beplanting en bomen. Volop natuur, vrijheid en weids zicht dus.

Vrij uitzicht ook?

Absoluut. Het hoogste gebouw met elf verdie­pingen beschikt over vier appartementen per verdieping. Elk appartement is voorzien van een grote woonkamer met glazen schuifpuien aan weerszijden naar het royale hoekbalkon. Dank­zij het vele glas is er een natuurlijke overgang van binnen naar buiten en geniet je als bewo­ner van volop uitzicht. Vanaf een aantal etages is zelfs de zee te zien.

“VANAF EEN AANTAL ETAGES IS ZELFS DE ZEE TE ZIEN”

Hoeveel appartementen komen te koop?

Het elf etages tellende gebouw krijgt veertig luxe koopappartementen tot maar liefst 145m2. De topetage bevat de twee royale penthouses van elk circa 200m2. Het tweede gebouw met de huurwoningen heeft een ‘getrapte’ bouw­ hoogte van zeven naar vier woonlagen, dat zich hierdoor mooi voegt naar de omgeving. Bewust is ervoor gekozen om de beide gebouwen de­ zelfde hoogwaardige kwaliteit en vriendelijke uitstraling te geven.

Wat houdt die vriendelijke uitstraling in?

“We hebben veelal gekozen voor lichte, duur­zaam bewerkte materialen”, vertelt hoofd­ architect Mark Graafland van Bureau Kroner Architecten. “Denk aan metselwerk, maar dan staand met verspringende diepte voor een speels effect. Of aan met olie behandeld hout­werk voor de natuurlijke en zachte uitstraling. Verder staat op een hoek van ieder balkon een grote plantenbak voor nog meer groen. Al met al doet het me denken aan de kleuren van de duinen. Een beetje een vakantiegevoel.”

En duurzaam dus?

Jazeker, zo maken zonnepanelen nadrukkelijk deel uit van Carolina Parc en komt er ook een bodemwarmtepomp. Met de energiebesparin­gen die dat oplevert, voldoet het project ruim­schoots aan de geldende duurzaamheidseisen. En, niet onbelangrijk, comfort voor de bewoners met koeling voor de steeds warmer wordende zomers. Verder komt er veel groen op de daken die hiermee als waterbuffer fungeren, voor be­tere isolatie zorgen en natuurlijk een mooi uit­zicht opleveren.

Tot slot, parkeren ook goed geregeld?

Geen enkel probleem! Bewoners van de koopappartementen hebben een eigen plek in de half verdiepte garage onder de tuin. En, uniek in de regio, op straatniveau staan elektrische deel­auto’s met laadpaal, waarvan bewo­ners gebruik kunnen maken. Ideaal als de één de boodschappen in The Mall of the Netherlands gaat doen en de ander met de auto naar het werk of het strand is.

“Toen we voor dit project werden gevraagd, wilden we alle betrokken partijen verrassen. Iets neerzetten wat de verwachtingen zou over­ treffen. Iets met een geheel eigen identiteit, maar wel echt passend in de groene omgeving. Ik denk dat we daarin goed zijn geslaagd dankzij het uitgangspunt ‘Minder is juist meer’. Kortom, slechts twee woongebouwen waarin je vrij, ex­ clusief en duurzaam woont.”

Hoofdarchitect Mark Graafland

Nieuwsgierig? Kijk op www.carolinaparc.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina’s 124 & 125 van LEVEN! Magazine #47

Tekst: Katja Graven