In de Oude Molstraat in het Haagse Hofkwartier vloeit het bier rijkelijk. Niet alleen bij de vele leuke kroegen maar ook in het Willibrordushuis. In een deel van het stadsklooster wordt namelijk de Haagsche Broeder gebrouwen. De rest van het pand staat in dienst van de zes inwonende broeders. “Bier helpt ons te verbinden met de samenleving.”

Je zou er zo aan voorbijlopen. Tussen de cafés, restaurants en winkels in de Oude Molstraat oogt één gevel nogal gesloten. Kijk je omhoog dan ontdek je een religieus beeld onder een rond raam. Een oplettend oog zal wellicht de tegel lezen waarop staat dat de Zusters van Liefde uit Tilburg hier van 1842 tot 1988 hun klooster hadden. In 2004 namen de Broeders van Sint Jan hun intrek in het Willibrordushuis. Meteen als je een voet over de drempel zet, voel je de rust en verstilling.

Kloosterleven
Voor de kloosterkapel moet je via een fraai betegeld trappenhuis of een klassieke lift naar de eerste etage. “We wijden ons leven aan God en bidden hier drie keer per dag,” vertelt pater Thomas, die gewend is om rondleidingen te geven. Hij wijst op de zes gebedsbankjes helemaal voorin de kerk, ernaast liggen bijbels en liedboeken. “Deze heilige ruimte werd in 1928 ontworpen door Jos Duynstee. Hij koos niet voor een oude bouwstijl maar voor in die tijd moderne architectuur in de stijl van art deco.” De pater wijst op het houtsnijwerk van de deuren, de beelden van Maria en Jesus, de zichtbare bakstenen en de tegelpatronen in de vloer. “Het was voor ons als broeders niet moeilijk geweest om op deze verborgen plek een teruggetrokken bestaan te leiden,” vertelt hij. “Maar we zoeken juist de verbinding met de samenleving.” De enthousiaste dertiger bouwt als bijverdienste voor het klooster niet alleen websites en apps, maar stond ook open voor een bijzondere samen­werking.

Kloosterbier
Tijdens een Open Monumentendag kwam hij in contact met Kees Verbogt, een gedreven hobby­brouwer. Niet veel later roerde Kees voor het eerst in het klooster in een grote pan. Bijgestaan door een aantal broeders begon hij kloosterbier te brouwen. Dat is nu 11 jaar geleden en de Haagsche Broeder, zoals het bier werd genoemd, vindt gretig aftrek. Jelger Moggree, collega-rijksambtenaar van Kees, sloot al snel aan. Jelger: “Twee derde van wat we produceren vindt z’n plek in een straal van 500 meter rond het klooster. Met de bierfiets leveren we de flessen af. Soms loopt er een broeder in habijt mee.” Die draagt dan – net als Pater Thomas vandaag – over zijn pij een hoody met het logo van de Haagsche Broeder. Dat beeldmerk is ontleend aan een glas-in-lood-ruit uit de kapel. De brouwerij breidt binnenkort sterk uit, vertelt Jelger trots. “We maken de overstap van anderhalf keer per week brouwen naar drie keer per week. Toen nachtcafé de Pijpela onlangs stopte, hebben we meteen contact gezocht. Dat wordt ons proeflokaal.”

Liefhebbers kunnen de smakelijke broeder­bieren kopen in de kloosterwinkel. Die wordt geheel passend bij de moderne tijd de Monastic conceptstore genoemd.

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 90 t/m 93 van LEVEN! Magazine #49

Tekst: Caroline Ludwig / Fotografie: Eddy Wenting