Bewoners uit alle vierenveertig wijken van Den Haag zijn geportretteerd op hun favoriete plekje én gevraagd waarom een plek als dit behouden moet blijven. De fototentoonstelling is gekoppeld aan de Omgevingsvisie waar de gemeente Den Haag achter de schermen hard aan werkt. Hierin wordt vastgelegd hoe Den Haag er in 2050 moet uitzien.

“We zetten met de Omgevingsvisie op grote lijnen de koers voor de stad uit voor de komende decennia”, legt wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) uit. Het gaat om een langetermijnvisie over onderwerpen als duurzaamheid, bouwen, mobiliteit en groen. “Dat is natuurlijk best abstract. Met deze expositie en het magazine nemen wij Hagenaars hierin mee.” Tijdens eerdere bijeenkomsten in alle stadsdelen, (kinder)workshops en via een online vragenlijst konden bewoners, van jong tot oud, aan de gemeente aangeven wat zij belangrijk vinden. “Wat zijn fijne plekken die behouden moeten blijven of waar er juist meer van moeten komen en wat zijn plekken die juist onveilig voelen?”, zegt de wethouder. “Aan wat voor soort woningen is behoefte? In de Vogelwijk wonen veel senioren in grote woningen, maar op dit moment zijn kleine seniorenwoningen in de buurt zelf niet beschikbaar”, geeft hij als voorbeeld. Al deze input, in combinatie met data over bijvoorbeeld de verwachte bevolkingsgroei, komt samen in de Omgevingsvisie die ook zal worden uitgesplitst per stadsdeel. “Waar in Laak behoefte aan is, hoeft niet te spelen in Benoordenhout.”

De achtjarige Maily Keus uit Duindorp koestert het ‘kleine strand’ tegen de haven aan. “Het kleine strandje is een plek waar vooral buurtbewoners graag komen. Soms blijven we tot laat en eten we daar ook met z’n allen.”
Voor vrijwilliger Jonas Baltazar is voetbalvereniging RAS de fijnste plek in Waldeck. “Iedereen moet kunnen sporten en ook een drankje of frietje in de kantine moet voor iedereen te betalen zijn. Het sociale aspect is hier belangrijker dan veel geld verdienen.”

Rode draad voor toekomst
De Omgevingsvisie richt zich op de fysieke leefomgeving, maar die speelt ook een belangrijke rol als het gaat om veiligheid en gezondheid. “Als je een zesbaansweg voor de deur hebt, nodigt dat minder uit om te bewegen”, legt Van Asten uit. “Alles hangt met elkaar samen.” De Omgevingsvisie vormt de leidraad voor toekomstig beleid, maar kan tussentijds aangepast worden. De wethouder wijst er met een lach op niet te beschikken over een glazen bol waarmee hij de toekomst exact kan voorspellen. “Ik ben geen Nostradamus, maar het is belangrijk om wel na te denken over welke richting de stad op gaat. Dat schept ook duidelijkheid voor de inwoners.”

‘HOE MOET DEN HAAG ER IN 2050 UITZIEN?’

Op andere manier van a naar b
Voor de zomer van 2025 wordt de Omgevingsvisie aangeboden aan de Haagse gemeenteraad. Van Asten hoopt zelf dat Den Haag in 2050 grote stappen heeft gezet op het gebied van mobiliteit. “Ik zou graag zien dat mensen op een andere manier van a naar b gaan zodat er weer ruimte ontstaat voor gezinnen en spelende kinderen op straat. Dat vergt een forse investering in het openbaar vervoer. Ik ben ervan overtuigd dat zo’n kanteling vanzelf gaat als er goede alternatieven zijn”, aldus Van Asten.

Jean-Bernard Maweja vindt de regenboogbank in het Huijgenspark van grote waarde. “De bank roept vrolijkheid op, is kleurrijk, maar is niet zomaar een gekleurde bank: deze staat symbool voor verschillend zijn en diversiteit: ‘iedereen mag er zijn’.”

Fototentoonstelling
In alle vestigingen van Bibliotheek Den Haag is de expositie ‘Haagse Mensen’ gratis te bekijken. In de Centrale Bibliotheek aan het Spui is een overzicht te zien van alle portretten, voor de wijkbibliotheken is een selectie gemaakt. In de bibliotheken en wijkcentra is het magazine Haagse Mensen gratis af te halen. Hierin staan uitgebreide interviews met vierenveertig bewoners over de Haagse plek die hun hart heeft gestolen.

Scan bijgaande QR-code voor
de digitale versie van het
magazine Haagse Mensen


✍️  Tanja Verkaik
📷  Daniel Heikens