De nieuwste ontdekking in de regio Haaglanden: de tien landschappelijk gelegen villa’s van Buitenvoorde. Op een steenworp afstand van het stadse leven van Den Haag en Leiden en met als karakteristieken landelijk groen, lange zichtlijnen en volop water. Vijf vragen én antwoorden over deze buitenkans.

“In Buitenvoorde vloeit het gras door het gehele landschap, zelfs letterlijk tot aan de villa’s. Er komen geen zichtbare erfafscheidingen of tuinhekken. Wie zijn woning uitloopt, staat direct midden in de natuur. Om de kavels te markeren, komen er zogenaamde ‘kavelstenen’ op de vier hoekpunten van het kavel. De bewoners zullen echt het gevoel hebben op te gaan in de omgeving – ook dankzij de lange zichtlijnen en weidse blikken. Tegelijkertijd zijn de bosschages en hagen uiteraard wel zo gepositioneerd dat bewoners optimale privacy genieten.”

Waar ligt Buitenvoorde in deze regio?

Buitenvoorde wordt gebouwd in een landelijke omgeving met rijke historische waarde, op de rand van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De villa’s komen tussen het lommerrijke groen, nabij het water van de Vliet met directe vaarbindingen naar Leiden en Amsterdam en met eeuwenoude landgoederen en boerderijen als karakteristieke ijkpunten.

Wat is zo uniek aan deze villawijk?

De bewoner is als het ware te gast in het schitterende landschap. Planvorming start meestal met een stedenbouwkundig plan of het ontwerp van woningen. Bij Buitenvoorde is er juist voor gekozen om het bestaande, ongedwongen landschap centraal te stellen. De villa’s zijn qua architectuur en materiaalgebruik organisch opgenomen in de omgeving. Met als resultaat dat het groene grastapijt letterlijk tot aan de voordeur reikt. Waardevol aan Buitenvoorde is dat het thuisgevoel daardoor al bij de entree van de villawijk ontstaat. Zodra bewoners de brug over zijn, voelt het als een warm welkom.

Bij de architectuur is dus ook rekening gehouden met het landschap?

Juist! Het zijn landschappelijk ogende villa’s op privékavels van 450 m², met een hellend dak, die op natuurlijke wijze in de omgeving lijken opgenomen. Landschappelijk heeft vaak horizontale lijnen en die zijn op verschillende manieren in het ontwerp terug-gebracht. Niet alleen door de noklijn in de breedte te leggen om de boerderijuitstraling te bereiken, maar ook bijvoorbeeld door iedere villa aan één zijde van een lange haag
te voorzien. Strategisch ontworpen zichtlijnen in het landschap en een doordachte positionering van woningen zorgen enerzijds voor samenhang in het plan en anderzijds voor het gevoel van een eigen domein binnen een groter geheel.

Kennen de tien villa’s onderlinge verschillen?

“Wij ontwerpen niet een huis, maar een thuis”, aldus architect Jenny van Heeringen van Zilt Architecten “Daarom hebben de bewoners keuze uit één van de vier basistypen villa’s met nog volop ruimte voor verdere individualisering. Zo zijn er onder meer een gezinsvilla, een woon-/werkvilla, de plusvilla (voor een inwonend familielid of au-pair) en de levensloopvilla.”

Waarschijnlijk overbodig te vragen, maar zijn de villa’s duurzaam?

Een volmondig ja. Alle duurzaam aangelegde villa’s zijn bovendien energieneutrale Nul op de meter-woningen. Hierdoor zijn er bij normaal gebruik geen energielasten. De
woningen zijn zeer goed geïsoleerd, hebben een hoogwaardig mechanisch ventilatie­systeem met warmteterugwinning, zijn voorzien van in het dakvlak geïntegreerde zonnepanelen en kennen comfortabele vloerverwarming met een warmtepomp.

Kijk voor meer informatie over Buitenvoorde op www.buitenvoorde.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 24 t/m 25 van LEVEN! Magazine #39