Gedachten lezen, manipulatie, psychologie, geneeskunde en natuurlijk vingervlugheid. Dat zijn de domeinen die de Leidse illusionist combineert tot een ultiem doel: het onmogelijke toch mogelijk maken.
Frans Bauer gedachten laten lezen en geblinddoekt met hem autorijden of Matthijs van Nieuwkerk willekeurige woorden uit een krant laten knippen die vervolgens een kop vormen op de voorpagina van de krant van zijn geboortedag. En voorbijgangers op straat hun naam laten vergeten, een simpele knikker verkopen voor maar liefst €40,00 en raden hoe hun eerste vriendinnetje heette. Zomaar wat voorbeelden uit het populaire programma Mindf*ck, wekelijks te zien bij AVROTROS. Veroorzaker van deze verschrikkelijke verbazing is Victor Mids, een 29-jarige illusionist uit Leiden.
Onverklaarbare illusies
Het begon allemaal toen Mids – dat is zijn artiestennaam, eigenlijk heet hij gewoon Victor Middelkoop – op vierjarige leeftijd een goocheldoos in handen gedrukt kreeg. Hij oefende veel, trad op bij feestjes van vrienden en familie en ging daarmee door tijdens zijn studie Geneeskunde. In 2013 rondde hij zijn coschappen af in Leiden en is hier blijven plakken. Zou dat iets te maken hebben gehad met het overschot vrouwelijke studenten? Hoe dan ook, zijn talent werd opgemerkt. In 2007 deed Mids mee als wonderdokter aan de tv-show De Nieuwe Uri Geller. Daarna ging het snel: in 2015 startte zijn eigen programma Mindf*ck waarvoor hij BN’ers en voorbijgangers onverklaarbare illusies laat ervaren en samen met Art Rooijakkers gaat hij wekelijks op zoek naar Het Beste Brein van Nederland.
Neuro-magic
Geen “hocus pocus pilatus pas” bij Mids, want die klassieke vorm van goochelen heeft hij allang achter zich gelaten. “Tijdens mijn studie leerde ik parallellen trekken tussen de neuropsychologie, de sociologie en de linguïstiek. Ik kon deze kennis goed gebruiken in mijn werk als illusionist. Ik noem het neuro-magic. De arts die goochelaar werd, dat is eigenlijk een krankzinnig idee. Maar daar sta ik nu wel om bekend, het is mijn unique selling point.” Mids combineert voor zijn show wetenschap met illusies. Ons brein houdt ons namelijk wel eens voor de gek. Hij legt uit: “Kijk eens naar de tafel. Achter jouw koffiekopje staat mijn lege colaflesje. Het kopje bedekt dan wel het onderste deel van de fles waardoor je die niet ziet, maar je neemt aan dat er een hele fles achterstaat. Je brein fuckt je eigenlijk met die aannames. Dat is een goede eigenschap, anders zou je hele dag moeten nagaan of het wel klopt wat je ziet – zo vermoeiend is dat. Het is zelfs een evolutionair voordeel, in de oertijd konden we zo bijvoorbeeld sneller gevaar detecteren. Die aannames kan ik weer goed gebruiken in mijn trucs. Ik kan bijvoorbeeld het flesje snel wegtrekken als je bent afgeleid en er toch een halve fles neerzetten. Dat is wat we noemen een mindfuck.” Verder gebruikt Mids in zijn trucs hypnose, beïnvloeding van het gedrag, kan hij via micro-expressie gezichten aflezen en via non-verbale communicatie gedrag aflezen. Allemaal puur wetenschap. De “magie” zit hem in de vingervlugheid en afleiding.
Aan- en uitknop
In zijn privéleven gebruikt hij zijn talenten nagenoeg niet. Vrienden dienen wel eens als proefkonijn voor nieuwe trucs en af en toe kan hij hen op een leugentje betrappen, maar daar blijft het bij. “Ik heb een aan- en uitknop. Op het podium sta ik aan en heb ik een verhoogd observatievermogen. Gelukkig kan ik dat ook weer uitzetten. Het zou erg vermoeiend zijn om de hele dag te moeten observeren en analyseren. Mijn artiestennaam helpt daar ook bij. Tijdens mijn werk ben ik Victor Mids en word ik op straat herkend. Dat vind ik gezellig maar ik blijf er nuchter onder, het is niet wie ik echt ben. Ik kan me verder van nature goed in mensen verplaatsen en ze aanvoelen. Dat is een eigenschap die er altijd is. Ook nu, ik merk bijvoorbeeld wanneer jij een antwoord interessant vindt en er over wil doorvragen.”
Combi van techniekjes
Terug naar de trucs: hoe maak je het onmogelijke mogelijk? Tja, dat is het geheim van Mids. Natuurlijk gaat hij het niet verklappen, maar hij kan er wel iets meer over vertellen: “De weg ernaartoe is concreet. Het is een combinatie van kleine techniekjes: je laat mensen zich veilig bij je voelen, maakt veel oogcontact, beslismomenten kun je beïnvloeden en van het gezicht kun je veel aflezen. En nee, ik hoor echt geen stem in mijn hoofd met de gedachten van degene tegenover me. Het zou de truc wel een stuk makkelijker maken.”
Hoogleraar illusionisme
Zijn studie wil hij overigens niet verder oppakken. “Ik wil de inzichten die ik heb opgedaan als illusionist gebruiken om de medische wereld te verrijken. Linguïstiek en non-verbale communicatie kun je als arts inzetten om je patiënten te helpen, natuurlijk naast het behandelen en diagnosticeren. Zorg is een totaalervaring. Zodra je een witte jas aantrekt als dokter, stijgt de bloeddruk van je patiënt door angst. Die neveneffecten interesseren me. Ook zou ik de kennis van het publiek willen vergroten door ze te leren hoe het brein precies werkt. Met Mindf*ck en Het Beste Brein van Nederland doen we dat al, maar ik zou nog wel verder willen gaan. Misschien kan ik er ooit op promoveren of hoogleraar illusionisme worden.”
Geheimzinnig
Dat blijft nog even toekomstmuziek want vooralsnog heeft de illusionist het druk zat. De productie van de shows op tv, trucs voorbereiden en het bedrijfsleven dat hem geregeld inhuurt voor workshops. Gelukkig is er nog wel tijd om te dromen. Ambities zijn er genoeg. De Nederlandse grenzen zijn klein en het buitenland trekt. Toch? Hij glimlacht geheimzinnig, dat blijft nog even een van zijn vele geheimen…