back to top
⬐ hier adverteren? bekijk de mogelijkheden.

Permanent vakantiegevoel in eigen stad

Deel op

Een stad als Den Haag is altijd in beweging. Wethouders Nur Icar en Saskia Bruines vertellen over de transformatie van de binnenstad en van de omgeving rond de Haagse Markt. Ze zijn enthousiast over de diversiteit en onthullen een aantal verborgen parels. Icar: “Je vindt hier alle culturen, keukens en smaken.”

Natuurlijk zijn de Haagse wethouders verantwoordelijk voor de hele stad. Wel zijn de portefeuilles verdeeld en hebben ze speciale aandachtsgebieden. Nur Icar, wethouder MKB, Werk en Participatie, ziet het als een van zijn missies om de Haagse Markt weer groots te maken. Saskia Bruines houdt zich naast financiën en cultuur bezig met de economische ontwikkeling van Den Haag en is vanuit die portefeuille coördinerend wethouder voor de ontwikkeling van de binnenstad.

Grote veelzijdigheid door vele culturen en nationaliteiten

Herontwikkeling

Wie door de Spuistraat loopt, kan er niet omheen. Er is een grote transformatie aan de gang. Den Haag bereidt zich namelijk voor op de komst van de Campus aan het Spui. Het voormalige pand van V&D en Hudson’s Bay wordt op dit moment herontwikkeld tot universiteitsgebouw. Ook geeft de gemeente de komende tijd een flinke financiële impuls aan de Schilderswijk en Transvaal. In het hart van deze wijken liggen de vijf winkelstraten Kempstraat, Paul Krugerlaan, Hobbemastraat/Hobbemaplein, Hoefkade en Koningstraat en ook de Vaillantlaan en de iconische Haagse Markt. De ambitie is om hier een volwaardig centrumgebied van te maken, net als de binnenstad en Scheveningen.

Verborgen parels

De twee wethouders delen graag een aantal bijzondere plekken in het centrum, de Schilderswijk en Transvaal. Ga ook op ontdekkingstocht in eigen stad.

Kunstwerk met auto – Koningstraat/Westenbergstraat
In kunstwerk Het Otootje van Theo van Laar rijdt een rode Mini tegen de zijkant van een appartementengebouw omhoog. Het lijkt wel of de straat, met pijlen en parkeervakken, doorloopt op de muur.

Stadsboerderij Schildershoeve – Teniersplantsoen
De Schildershoeve is een gezellige en leerzame plek waar bezoekers de dagelijkse gang van zaken van een boerderij kunnen meemaken. Kinderen mogen helpen bij het verzorgen van de dieren, het voeren van konijnen en cavia’s en het schoonmaken van de weides. Ook zijn er een speeltuin en schooltuintjes.

Tuin achter het Nutshuis – Torenstraat
In de biologische stadstuin, verscholen achter het Nutshuis, komen stad en natuur samen. Tussen de fruit- en notenbomen, een kleine moestuin en bijenkasten ontsnap je hier eenvoudig aan het drukke stadsleven.

Muurschilderingen
Op tal van plekken kun je bijzondere muurschilderingen spotten. Bijvoorbeeld aan het Joubertplantsoen in Transvaal. Daar maakte kunstenaar en wijkbewoner Nadia Luijk de mural Taste my Culture. Hiervoor vond ze inspiratie bij het schilderij Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem in het Mauritshuis. De spuitbus verwijst naar street art en de lekkernijen naar de verschillende eetculturen die te vinden zijn in Transvaal, op de Haagse Markt en in de buurtwinkels.

Hofje van Wouw – Lange Beestenmarkt
Zeventien huizen telt het Hofje van Wouw dat grenst aan de drukke Prinsegracht. Een aantal maal per jaar opent het hofje de deuren voor bezoekers. Dan kun je de bijzondere architectuur van dichtbij bewonderen en dwalen door de Tuin der Hesperiden. De Tuinkamer is een officiële trouwlocatie.

De Remise – Ter Borchstraat
In deze voormalige tramremise in de Schilderswijk voel je de geschiedenis. Niet alleen herbergt het industriële pand het Haags Openbaar Vervoer Museum met een bijzondere collectie historisch trammaterieel. Tegenwoordig is het een locatie voor congressen, evenementen en feesten, waar de gasten per tram vervoerd kunnen worden.

Het Spaansche Hof

Het Spaansche Hof – Westeinde
Dit voormalige stadspaleis werd in 1469 gebouwd als woonhuis. Het ontleent zijn naam aan de Spanjaarden die er in 1677 hun ambassade vestigden. Tegenwoordig is dit rijksmonument met grote tuin een geliefde evenementenlocatie.

Den haag heeft de grootste openluchtmarkt van Europa


Saskia Bruines
Saskia Bruines

Markt als trekpleister

Bruines: “De stad blijft altijd in beweging. Dat zie je op dit moment sterk in de binnenstad. Als gemeente investeren we met allerlei partners in bijvoorbeeld bereikbaarheid, meer groen, aantrekkelijke winkelstraten, cultuur en een goede mix van wonen, werken en recreëren. Dat zorgt voor kansen en soms belemmeringen. We zoeken steeds naar het juiste evenwicht.” Icar: “De organisatie van de binnenstad is heel goed. Er zijn verschillende Bedrijveninvesteringszones (BIZ) waar ondernemers en vastgoedeigenaren met elkaar optrekken.” “Daarnaast is er een publiek-private samenwerking in de binnenstad,” vult Bruines aan. “Eigenaren, ondernemers, bewoners en gemeente spannen zich gezamenlijk in. Zo ontstond een breed gedragen visie op de ontwikkeling van het centrum, vastgelegd in het Binnenstadsplan 2033. Daarin staat onder meer hoe we de kwaliteiten willen versterken: van het Voorhout tot de Boekhorststraat.” Icar: “De binnenstad is een mooi voorbeeld. Je ziet nu dat de gebieden daaromheen in rap tempo aansluiten. De Haagse Markt is de grootste openluchtmarkt van Europa en trekt jaarlijks 4 miljoen bezoekers. Dat is een indrukwekkend aantal. Met bezoekers uit heel Europa – en ook daarbuiten – is het een economische goudmijn. Hier liggen nog veel mogelijkheden. Zo willen we bijvoorbeeld meer groen, betere looproutes en de aansluiting tussen de Haagse Markt en de vijf winkelstraten verbeteren.”

De Haagse markt is een economische goudmijn


– Nur Icar

Hoge kwaliteit van leven

Icar kent deze omgeving op z’n duimpje. Hij was zeven jaar oud toen zijn gezin vanuit Mogadishu, Somalië naar Nederland verhuisde en landde in de Haagse wijk Transvaal. Het is de plek waar hij nog steeds woont en zich nauw mee verbonden voelt. “Het is mijn thuishaven. Nog altijd ben ik enthousiast over de diversiteit aan culturen en de verschillende keukens. Hier komt de hele wereld samen. Je vindt er alle keukens, smaken en kleuren. Van Surinaamse toko’s tot winkels met feestkleding. We mogen trots zijn op al die speciaalzaken. Alsof je op vakantie bent in je eigen stad, bij mij zorgt dat voor een permanent vakantiegevoel.” Bruines is sinds 2017 wethouder van Den Haag. “Door op de fiets, te voet en met alle lijnen van het openbaar vervoer door de verschillende wijken te reizen, heb ik de stad snel leren kennen. Eerder werkte ik al in Den Haag. Ik hoor vaak dat mensen verrast zijn over hoe interessant en leuk deze stad is. De kwaliteit van leven is hier hoog. De verschillende culturen en nationaliteiten zorgen voor een grote veelzijdigheid.”

Nur Icar

Verbinding

In de stad met veel diversiteit probeert de gemeente verbindingen en samenwerking te bevorderen. Sociaal en fysiek, onder meer met communicatie en marketing, een betere leefbaarheid, vestigingsklimaat en ondersteuning van ondernemers. Bruines: “We werken aan een betere aansluiting tussen de verschillende wijken. Dat zie je in de Boekhorststraat, die de link legt tussen het centrum en de Stationsbuurt.” Icar vult aan: “Van de binnenstad naar de Schilderswijk is een kleine stap. We kunnen van elkaar leren en samen sterker worden.” Bruines wijst op de website BeHague.com met verhalen over ontmoetingen tussen mensen uit verschillende delen van de stad. “Sinan, ondernemer in kleding op de Haagse Markt aan de Herman Costerstraat, gaat bijvoorbeeld in gesprek met Lisette, een vaste verkoper van sieraden op Le Marie Marché. Ze staan weliswaar op verschillende plekken, maar ze maken ook dezelfde dingen mee.” “Dat zijn interessante interviews. Het bewijst maar weer dat er meer gelijkenissen zijn dan we denken,” sluit Nur af.


✍️ Caroline Ludwig
📸 Bas Adriaans

Gerelateerd

Nieuwe kans op gratis om-of bijscholing

Ook niet-uitkeringsgerechtigden kunnen vanaf maart 2025 een gratis scholingsvoucher...

Duurzaam verblijven in Den Haag

Tussen het bosrijke Wassenaar en het bruisende centrum van...

Groen Geluk Dichtbij

Al 45 jaar brengt Tuincentrum De Bosrand sfeer, inspiratie...

Den Haag moet stad van vrede, recht en veiligheid worden

De komst van de NAVO-top is de ultieme kans...

Aftermovie zomereditie 2025

Op woensdagavond 21 mei vierden we de feestelijke lancering...