Van oudsher kent Scheveningen contrasterende gezichten: een trekpleister voor de welgestelde badgast en het traditionele vissersdorp. Inmiddels zijn daar nieuwe werelden bijgekomen, zoals het veelzijdige uitgaansgebied rondom de pier en de levendige surfcultuur bij het havenhoofd.

Deze contrasten maken Scheveningen tot een veelzijdige plek. Dit voorjaar wordt hier extra aandacht aan besteed met verschillende tentoonstellingen, activiteiten en initiatieven die in Den Haag, de stad aan zee, plaatsvinden.

EEN TREKPLEISTER VOOR DE WELGESTELDE BADGAST EN HET TRADITIONELE VISSERSDORP

Het traditionele Scheveningen en de surfcultuur wist fotograaf Gerrit Schreurs prachtig te vangen in zijn foto Ode aan Scheveningen. De surfster – gekleed in een speciaal ontworpen wetsuit door de Haagse topontwerper Michelangelo Winklaar – ontmoet een vrouw in traditionele Scheveningse dracht.

Traditionele dracht
In Muzee Scheveningen wordt een ode aan de traditionele Nederlandse klederdrachten gebracht via de tentoonstelling Ode aan Nederland. Het omvat het indrukwekkende werk van gerenommeerd kunstenaar Jimmy Nelson, dat voortkomt uit zijn boek Between the Sea and the Sky. Hier is ook aandacht voor de Scheveningse dracht en het traditionele vissersleven. De werken nodigen bezoekers uit om na te denken over het behoud van cultureel erfgoed in de moderne wereld. Aan het einde van de reizende tentoonstelling zullen de kunstwerken terug worden gebracht naar hun oorsprong. De tentoonstelling Ode aan Nederland is tot en met 30 juni te zien.

Schilderij met het Kurhaus door Paul Joseph Constantin Gabriël. (beeld: Kunstmuseum Den Haag – legaat Dr. Ir. Jan Willem van Dijk)

Scheveningse luchten
Ook in het Kunstmuseum is nu een tentoonstelling te zien met een Schevenings tintje. In ‘De Haagse School in een ander licht’ wordt het bloeiende kunstklimaat van Den Haag vanaf ongeveer 1860 tentoongesteld. Kunstenaars als Jozef Israëls, de gebroeders Maris, Jan Hendrik Weissenbruch en Hendrik Willem Mesdag vestigden zich destijds in de hofstad en legden de wereld om hen heen op vernieuwende wijze vast. De realistische schilderijen, met verschillende strandtaferelen, grootse luchten en de reflectie van licht op het water, gaan daarnaast een confrontatie aan met werken uit andere periodes. De tentoonstelling toont het succes van de kunststroming en neemt bezoekers mee naar een tijd van bomschuiten, vissers en de eerste spoorlijnen. De ‘Haagse School in een ander licht’ is te zien tot en met 25 augustus.

Bezoekers op het platform met uitzicht op het Panorama van Scheveningen. (beeld: Museum Panorama Mesdag)

Beroemde Panorama
Aan de Zeestraat in centrum Den Haag kun je je ook in het oude Scheveningen wanen door een bezoek te brengen aan Museum Panorama Mesdag. Het beroemde panorama van Hendrik Willem Mesdag, uit 1881, is het oudste, nog overgebleven panoramaschilderij ter wereld. Mesdag schilderde het vanaf een duin in het Scheveningen van toen, waarop Paviljoen De Witte nog steeds te herkennen is in het Scheveningen van nu. Mesdag schilderde het panorama niet alleen, hij kreeg hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, Bernard Blommers, George Hendrik Breitner en Théophile de Bock.

Impressie van de mural in de Keizerstraat van een hedendaagse interpretatie van de vissersvrouw. (beeld: Masha de Roo)
Schets van het standbeeld Fietsende Surfer in boetseerwas in de Keizerstraat. (beeld: Kiek Bangert)

 

Modern gezicht
Naast ruime aandacht voor het verleden en de tradities van Scheveningen, is er ook zicht op de toekomst. Zo wordt er momenteel door lokaal kunstenaar Kiek Bangert een kunstroute ontwikkeld. Dit voorjaar wordt het eerste werk geplaatst, een mural van een moderne interpretatie van een vissersvrouw. Dit werk, van Masha de Roo, zal te zien zijn in de Keizerstraat, en toont een dame in een knalgeel visserspak met zwart-witte sneakers aan. Ook het tweede werk van de kunstroute is al bekend; een bronzen standbeeld van een fietsende surfer. Het beeld, gemaakt door Kiek Bangert zelf, zal voor de Oude Kerk worden geplaatst nadat de renovatie van het plein is afgerond (naar verwachting later dit jaar). De route zal uiteindelijk de Keizerstraat, de boulevard en het Kurhaus verbinden via toegankelijke kunst die verwijst naar Haagse en Scheveningse thema’s uit heden en verleden. Zo krijgt het toekomstige Scheveningen een nieuw gezicht waarin de werelden van toen en nu samenkomen

Een plek met vele gezichten in ontwikkeling


 

✍️ The Hague & Partners

📸  Gerrit Schreurs, Panorama Mesdag, Masha de Roo, Kiek Bangert