Tekst door Maurice Hengeveld

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem. Met Digitale Buddies brengt de gemeente Utrecht ouderen en ROC-studenten met elkaar in contact. Zo ontstaat er oprechte interesse in elkaar, plezier en mooie gesprekken. Tegelijkertijd doen de ouderen digitale vaardigheden op. De veelbelovende start van dit bijzondere initiatief vraagt om een vervolg. En dat komt er.

Fotografie Babs van Geel

Nederland telt momenteel ruim drie miljoen 65-plussers en dat aantal zal de komende jaren snel stijgen. Van de 65-75 jarigen voelt ruim 41 procent zich eenzaam blijkt uit informatie van de RIVM. Bij 75-85-jarigen geldt dit voor 50 procent en bij 85-plussers zelfs voor 59 procent. Onder andere deze alarmerende cijfers waren voor de gemeente Utrecht aanleiding op zoek te gaan naar vernieuwende initiatieven rond ouderenproblematiek. Digitale Buddies, geïnitieerd door Hollandsch-Welvaren, kwam daarbij als één van de winnaars uit de bus. Met ondersteuning van de gemeente en ziektekostenverzekeraar Zilveren Kruis werd een proeftuin ingericht om het concept door te ontwikkelen en te toetsen aan de praktijk.

Dat hun aanpak veel oplevert blijkt uit een geanimeerd gesprek met Martien Velis als deelnemer, Orpheo Tuart als begeleidend student en Suzanne van der Geest als programmamanager Digitale Buddies. “Mijn deelname was in eerste instantie ingegeven vanuit gezelligheidsoverwegingen”, licht Martien Velis toe. “Al snel werd echter duidelijk dat er naast die gezelligheid ook veel te leren viel. Zelf bezoek ik bijvoorbeeld regelmatig landgoederen in binnen- en buitenland en daarbij is het handig als ik voorafgaand aan zo’n bezoek digitaal informatie kan inwinnen, bijvoorbeeld over openingstijden. Maar ook over bomen, een andere hobby van me, valt via Google veel informatie te achterhalen. Mijn vrouw en ik hebben thuis geen computer, daarom bezoek ik regelmatig de bibliotheek om daar te Googlen. Handig als je dan weet hoe dat werkt en tips krijgt over hoe je Google het beste kunt gebruiken!”

“Meer nog dan wij hadden verwacht blijken de ontmoetingen veel plezier op te leveren en te leiden tot duurzame contacten. Het mes snijdt zo aan twee kanten”, licht Suzanne nog toe. “Het hogere doel blijft vanzelfsprekend om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Met onze gepersonaliseerde aanpak om digitale vaardigheden van deelnemers te verbeteren voegen we echter een belangrijk element toe aan het initiatief. Dat sluit één-op-één aan bij onze missie: dat iedereen in Nederland regie kan nemen over zijn eigen gezondheid en geluk.”

  • Lees het volledige artikel in het herfstnummer van LEVEN! magazine Utrecht
Fotografie Babs van Geel