Rimpels, oneffenheden en een slapper wordende huid horen bij het natuurlijke verouderingsproces. Na je dertigste treedt daarnaast ook volumeverlies op door verandering in weefsel en botstructuur van het gezicht. Mocht je hier iets aan willen doen dan kan dat: de cosmetisch artsen van Kliniek Vrijdag, al jaren de bekendste kliniek voor Botox en fillers van Leiden en omstreken, adviseren je graag hoe.

 

Hoe de verschillende delen van jouw gezicht zich tot elkaar verhouden bepaalt de balans van je uiterlijk. Deze verhouding wordt in de schilderkunst en architectuur ook wel de wet van de Gulden Snede genoemd. Voor een cosmetisch arts is het de kunst om bij elke behandeling deze verhoudingen in het gezicht te behouden, te herstellen of waar nodig te creëren.

Bij Kliniek Vrijdag staat een natuurlijke expressie en vorm van jouw gezicht altijd centraal. Ieder gezicht is uniek en dat unieke aspect hoeft helemaal niet te veranderen om je een jongere en frissere uitstraling te geven.

Om dit te bereiken wordt voor iedere cliënt een persoonlijk behandeltraject opgesteld. Dat traject kan al bestaan uit een paar kleine, precies gezette Botox-injecties, maar het advies kan ook een combinatie hiervan met huidverjongende en huidvullende injecties inhouden.

Om de behandeling compleet te maken krijg je ook huiswerk mee: combineer de zorg van Kliniek Vrijdag met een bewuste levensstijl van gezond eten, niet of minder roken en matige zon- en alcoholconsumptie. Hoe je huid er over tien jaar uitziet is het resultaat van hoe je er vandaag mee omgaat. Dus behandel je huid met liefde en respect; dan hoeft oud worden niet meer te betekenen dat je er ook oud uit gaat zien.

Aan het woord dokter Peter den Otter, cosmetisch arts bij Kliniek Vrijdag:

Botox, vertel ‘ns?
“Rimpelvorming in het gezicht kan goed verholpen worden met een botuline toxine type A behandeling. Dit wordt vaak een ‘Botox’ behandeling genoemd, hoewel Botox feitelijk geen soortnaam is, maar een merknaam. Botuline toxine ontspant de geïnjecteerde gezichtsspiertjes en strijkt de huid op die manier glad. De meest voorkomende rimpels die wij behandelen zijn kraaienpootjes en fronsrimpels. Behalve tegen rimpels kan Botox ook ingezet worden tegen migraine en om tandenknarsen en overmatig transpireren te verhelpen. Het effect van een Botox-behandeling houdt tussen 3 en 6 maanden aan.”

En fillers dan?
“Om rimpels op te vullen en volumeverlies in je gezicht, hals en handen te compenseren kunnen fillers (oftewel ‘vullers’) gebruikt worden. Die worden met een dun naaldje of canule onder de huid ingebracht, trekken daar vocht aan en houden dit vast. Zo worden kuiltjes, rimpels en/of holtes opgevuld. De werkzame stof in deze fillers heet hyaluronzuur; dat is lichaamseigen en geheel afbreekbaar. Daarnaast zijn er fillers die ook collageenaanmaak stimuleren. Hierdoor wordt de huid gestimuleerd om zichzelf te verjongen. Het effect van een behandeling wisselt per soort filler en welk gebied je behandelt, maar is gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden zichtbaar. Hierna is, net als bij Botox, alles door je eigen lichaam afgebroken en blijft er niets van achter. De kwaliteit van de huid is door het effect van de hyaluronzuur echter wel beter dan voorheen.”

Welke andere behandelingen voeren jullie vaak uit?
“Bij Kliniek Vrijdag werken we ook graag met ‘skinboosters’. Dat zijn injectables die je huid een algehele oppepper geven door fijne lijntjes te verminderen, gezichtscontouren te verbeteren en van binnenuit voor hydratatie van de huid te zorgen. De actieve ingrediënten bestaan uit hyaluronzuur, antioxidanten, vitaminen en aminozuren die de huid repareren, opvullen en voeden. Het effect van skinboosters houdt enkele maanden aan.”

 “Even voorstellen: mijn naam is Peter den Otter, ik ben cosmetisch arts. Na mijn studie Geneeskunde aan de UvA in het AMC Amsterdam heb ik gewerkt op de afdeling Algemene Chirurgie in het Zaans Medisch Centrum. Daarna op de afdelingen Cardiothoracale Chirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Academisch Medisch Centrum (AMC); allemaal uitstekende centra om handvaardigheid en uitgebreide anatomische kennis op te doen. Vervolgens heb ik enige tijd als huisarts gewerkt, waarin vooral de persoonlijke band met patiënten mij aansprak. Groeiende interesse in esthetiek was de drijfveer voor mijn huidige specialisatie in poliklinische chirurgie en behandelingen met injectables zoals botuline toxine (Botox) en fillers. Ik ben nu meer dan tien jaar als gespecialiseerd cosmetisch arts werkzaam, waarvan de laatste drie jaar bij Kliniek Vrijdag. De toenemende belangstelling, mede door nieuwe technieken en behandelmethodes, zorgen voor een enorme dynamiek en maken het voor mij een inspirerend en uitdagend vak. Naast cosmetische behandelingen kun je bij mij ook terecht voor de meer medisch georiënteerde behandelingen. Denk hierbij aan botuline toxine behandelingen tegen migraine, overmatig transpireren of tandenknarsen.”