Van corpsbal tot straatschoffie en van jongvolwassene tot zestiger: een verslaving kan echt iedereen overkomen. “Bij New Life Living helpen we cliënten om hun leven na een klinische behandeling weer op de rit te krijgen en zo weer volwaardig deel uit te maken van onze maatschappij”, vertelt oprichter Raymond Veenman. “Het geeft enorme voldoening als dat lukt!”

Een junk op de Zeedijk, een alcoholist die de nacht doorbrengt in een portiek: dat is het beeld dat veel mensen voor ogen heb- ben als het over verslaafden gaat. “En dat stigma is iets waar wij af en toe flink tegenaan moeten boksen. Maar er zit zoveel meer achter deze problematiek”, benadrukt Raymond. Een behandeling in een kliniek lost niet alle problemen op. “Verslaving is een chronische aandoening. En juist daarom is er behoefte aan Beschermd Wonen. In een kliniek word je acht tot tien weken behandeld en daarna word je geacht om je eigen leven weer op te pakken. Voor veel addicts werkt dat helemaal niet. Die hebben een tussenstap nodig.” Die overbrugging vinden ze bij New Life Living, waar cliënten een jaar lang een intensief traject volgen.

Bureaucratie

Het idee voor New Life Living ontstond in 2016. Raymond werkte in het verleden bij de politie, startte daarna als zzp’er en kwam toevallig in de zorgsector terecht, waar hij instellingen adviseerde over beleid rondom zaken als overschrijdend gedrag en geweld. “Ik zag veel bureaucratie en vond dat dit anders moest kunnen. Ik overwoog zelf een initiatief op te zetten op het gebied van thuiszorg en mantelzorg, in combinatie met re-integratie van personeel totdat ik in gesprek raakte met een vriendin. Zij werkte bij een bureau voor mensen met een verslavingsachtergrond die clean en sober waren, maar moesten re-integreren in het werkproces. Daar ligt de kiem voor New Life Living. Na een jaar van voorbereiden startten we met vier bedden en ontvingen we onze eerste cliënt in 2017.”

Beschermd wonen

New Life Living voorziet in een behoefte, want anno 2020 beschikt de organisatie over veertig bedden, verdeeld over acht locaties, en er is continu een wachtlijst. “We bieden een veilige plek aan cliënten die volledig abstinent zijn. Dit betekent dat ze echt clean en sober moeten zijn en niet terug mogen vallen in een gedragsverslaving zoals gokken of gamen. Maar alleen die verslaving is nog niet voldoende om in aanmerking te komen voor Beschermd Wonen. Er moet ook sprake zijn van achterliggende problematiek. Denk aan ADHD, een posttraumatische stress-stoornis, schizofrenie of depressie.”

Na een intakegesprek, waarbij de motivatie een belangrijke rol speelt, wordt een maatwerk begeleidingsplan opgesteld. “De cliënt wordt ondergebracht op een van onze locaties en krijgt een persoonlijk begeleider. Naast het individuele traject zijn er ook groepsactiviteiten die gericht zijn op herstel, zoals mindfulness, sport, creatieve therapie of topic groepen. Verder wordt actieve deelname verwacht aan zelfhulpgroepen als AA of CA.” Bij New Life Living staat de cliënt altijd voorop. Welzijn en welbevinden zijn belangrijk, maar ook begeleiding op het gebied van sociaal, psychisch, lichamelijk en praktisch functioneren, huisvesting, financiën, zingeving, dagbesteding en persoonlijke verzorging.

Positieve uitstromers

Natuurlijk komt het wel eens voor dat iemand een terugval heeft en dan volgt direct een exit gesprek. “Dat is hard, maar noodzakelijk voor de veiligheid van de groep. Gelukkig hebben we vooral veel positieve uitstromers; cliënten die een eigen plek vinden en weer goed kunnen functioneren in de maatschappij. Dat we werken met kleine groepen en locaties in het hogere segment draagt daar zeker aan bij. Op die manier kunnen we een veilige omgeving bieden waarin ze keihard kunnen werken aan hun herstel.”

In de toekomst wil Raymond verder uitbreiden binnen Den Haag, maar ook op andere plekken. “Ook zijn we recent een apart vrouwentraject gestart dat ik verder wil uitbouwen en we overwegen onze dienstverlening verder uit te breiden, misschien wel met poliklinische behandelingen. Maar het moet allemaal niet te groot worden. ‘Groot worden door klein te blijven’, vroeger een bekende slogan van Albert Heijn, daar geloof ik in. De kwaliteit van zorg moet goed zijn, met korte lijnen en zonder al teveel bureaucratie. Op die manier kunnen we onze cliënten het beste helpen. En daar doen we het voor!”

New Life Living

Herengracht 38a, Den Haag

T 085 489 69 70

Meer weten? Kijk op www.newlifeliving.nl

Meer lezen? Klik dan hier en lees verder op pagina 71 van LEVEN! Magazine #46

Tekst: Marita Smit / Fotografie: Pascale van Reijn