back to top
⬐ hier adverteren? bekijk de mogelijkheden.

Komst campus gamechanger in Haagse binnenstad

Deel op

Het Haagse centrum is volop in transitie. Op dit moment wordt er flink gebouwd aan de universiteitscampus in de Spuistraat en aan het Binnenhof. Beide zorgen voor nieuwe energie in de binnenstad. Daarnaast komt er meer ruimte voor groen, innovatie, nieuwe functies en ontmoetingen. Twee trouwe ambassadeurs van de binnenstad vertellen erover.

Aan de koffie bij Hop & Stork in de Passage wisselen Ad Dekkers, voorzitter Binnenstadsmanagement Den Haag, en horecaondernemer Anil Soekhoe de laatste nieuwtjes uit. Anil laat een plateau heerlijke chocolade brengen en wijst op de bouwwerkzaamheden aan de overkant. “Natuurlijk missen we de reuring van het Binnenhof, maar die gele uitkijktoren mag wat mij betreft blijven, dat is echt een publiekstrekker.”

Nieuwe functies zorgen voor nieuwe energie

Horecaondernemer Anil Soekhoe (links) is eigenaar van Hop & Stork (Passage en Frederik Hendriklaan) en opent volgend jaar een nieuw koffie- en lunchconcept, Brew & Bake, in de Spuistraat. Hij is ook bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland, lid van de Economic Board, Binnenstadmanagement Den Haag en voorzitter van Haagse Passage Winkeliersvereniging. Ad Dekkers(rechts) leidt Stichting Binnenstadsmanagement Den Haag, die samen met private partijen en de gemeente werkt aan de ontwikkeling van de binnenstad, onder meer aan de hand van het Binnenstadsplan 2033.

Jullie zijn dagelijks met de Haagse binnenstad bezig. Waar worden jullie nog iedere dag blij van?

Anil: “Van de levendigheid, het gemêleerde publiek en de internationale allure. Vanaf dat ik zeven maanden oud ben, woon ik in deze stad. Vanuit mijn huis in het Bezuidenhout loop ik in ongeveer 20 minuten naar mijn zaak in de Passage. Dat doe ik met plezier.” Ad: “Den Haag is inderdaad een heel bewandelbare stad. Ik werk hier al meer dan 30 jaar. Tegenwoordig zit ons kantoor op het Lange Voorhout – een prachtige plek. Het grappige in de binnenstad is dat je aan de manier waarop mensen zich voortbewegen kunt zien met welk doel ze er zijn. Toeristen nemen uitgebreid de tijd, bijvoorbeeld om de schilden op de gebouwen op het Voorhout te lezen, terwijl mensen die hier werken veel doelgerichter zijn.”

De Haagse binnenstad trekt jaarlijks zo’n 32 miljoen bezoekers, telt 5.000 bedrijven en biedt werk aan 50.000 mensen. Wat maakt dit gebied uniek in vergelijking met andere Nederlandse steden?

Anil: “De binnenstad met winkels, horeca en het politieke centrum aan de ene kant en op korte afstand het strand aan de andere kant. Dat heeft geen enkele andere stad in Nederland. Die link voel je en bezoekers maken meestal de combinatie. Scheveningen kun je niet los zien van het centrum.” Ad: “De strandwallen hebben letterlijk het centrum gevormd, daar hadden mensen droge voeten. De binnenstad heeft een aantal trekkers zoals de Hofvijver, de Passage, de musea, de Bijenkorf en de fraaie horecapleinen. Op de bezoekersaantallen van Amsterdam is onze binnenstad niet ingericht. Daar streven we ook niet naar. Wij richten ons in het Binnenstadsplan 2033 op de verblijfskwaliteit en de leefbaarheid. Den Haag is veilig, groen, ontspannen, gastvrij en stijlvol.”

Het Haagse centrum ondergaat momenteel een enorme transformatie. Wat is de grootste gamechanger in de komende jaren?

Ad: “Dat is ongetwijfeld de komst van de Campus van de Universiteit Leiden aan het Spui. In de binnenstad zullen binnenkort vierduizend studenten rondlopen. Dat biedt tal van kansen en zal voor een andere dynamiek zorgen. Ook in de Binckhorst komen veel nieuwe bewoners die de binnenstad als de huiskamer van de stad zullen gaan ervaren.” Anil: “Voor de langere termijn is dat het nieuwe Binnenhof. De publiekstoegang komt aan de kant van de Passage. Het duurt nog even en kost veel geld, maar ik zie het als iets positiefs dat het regeringscentrum in het hart van de stad behouden blijft. Prachtig dat er in dit icoon geïnvesteerd wordt.

Van focus op winkelen en horeca naar groot vrijetijdsaanbod

Welke ontwikkelingen zien jullie verder?

Ad: “Je ziet een verschuiving van functies. Eerst was het centrum vooral gericht op winkelen en horeca. Tegenwoordig is dat veel breder, het omvat de hele vrijetijdseconomie. Dat zie je aan concepten als de Boomhuttenclub en Beest Boulders, leisure in winkelstraten. De buitenruimten worden verbeterd, onder meer door groen toe te voegen. Bijvoorbeeld op de hartlijn van het opnieuw ingerichte Spuiplein naar het Lange Voorhout, in de Grote Marktstraat en in de Stationsbuurt. Straks heb je alle functies aan een mooie allee.” Anil: “Het fijne in Den Haag is dat er een goede samenwerking is tussen alle partijen: ondernemers, bewoners, eigenaren, cultuurinstellingen, parkeergarages, gemeente, HTM. We hebben veel gezamenlijke belangen, hebben elkaar nodig en versterken elkaar. Het gaat om de juiste balans tussen levendigheid en leefbaarheid.” Ad: “Daarom werken we ook aan de aantrekkelijkheid van de aanloopstraten zoals de Boekhorststraat, het Noordeinde, de Denneweg en de Frederikstraat. Het Haagse centrum beslaat een groot gebied.”

Hoe belangrijk is cultuur voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad?

Ad: “We hebben prachtige instellingen zoals Amare, het Paard, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In het Museumkwartier komen vele kwaliteiten samen. Al moeten we zorgen dat cultuur niet alleen achter de voordeur van deze instellingen plaatsvindt, maar ook zichtbaar is in de openbare ruimte. Dat gebeurt met evenementen zoals Jazz in de Gracht, Chinees Nieuwjaar, BlowUp Art, Le Marie Marché en het nieuwe event Summer Fest.”


✍️ Caroline Ludwig
📸 Bas Adriaans (portret)

Gerelateerd

Zoveel meer dan kinderopvang

Bij Little Guests is er aandacht voor de kinderen...

Zeldzaam Sierlijk

Sandra Maceira ontwerpt sieraden waar je naar blijft kijken....

Grootste openluchtmarkt in de maak

De Haagse Markt is de grootste openluchtmarkt van Nederland...

De zeven fitness trends voor deze zomer volgens Max Health Club

Van een nieuwe vorm van Pilates tot de hybride...

Het pure vakmanschap van Steltman

Wie is er weleens niet ‘watertandend’ stil blijven staan...