“Als het goed gaat met Den Haag, gaat het ook goed met de bank”, zegt Harry Wientjens, directeur coöperatieve Rabobank. “Maar wat voor rol pak je als het even niet goed gaat met een deel van de stad? Daar moet je ook als bank je ogen niet voor sluiten.” De Rabobank steunt om die reden op allerlei manieren de grootschalige herontwikkeling van Den Haag Zuidwest met kennis en geld. “Bijvoorbeeld door de oprichting van een hockeyclub in Moerwijk mogelijk te maken.”
Wientjens is zakelijk, maar ook persoonlijk betrokken bij Den Haag Zuidwest. “Ik ben geboren op de Vrederustlaan. De stad gaat mij en de bank aan het hart. Dus dan is het simpel: put your money where your mouth is.” De Rabobank doneerde onlangs 125.000 euro vanwege het 125-jarig bestaan aan duurzame projecten en initiatieven die de lokale gemeenschap versterken. Een deel van dit bedrag landt in Zuidwest. Zo krijgt de Moerwijk Coöperatie een bijdrage om buurthuis HWP10 aan het Heeswijkplein op te knappen, Hockeyclub Den Haag krijgt een bijdrage om meer leden aan te trekken en ontbijt- en snackproductenbedrijf Yespers ontvangt een bedrag voor de Academy die meer werkgelegenheid voor kwetsbare doelgroepen wil creëren.
Zorginnovatiehub en leerlijn
De Rabobank is daarnaast betrokken bij de Zorginnovatiehub waar het bedrijfsleven en onderwijs- en zorginstellingen samen innovatieve oplossingen bedenken waardoor Hagenaars langer zelfstandig thuis kunnen wonen. “Daar wil je gewoon bij zijn als bank. Laten nou de bouwzorg en de maakindustrie speerpunten zijn voor Zuidwest. Er is een hoop te doen, het gebied moet een been bijtrekken op alle gebieden, maar kansen zijn er volop om hier weer gave buurten van te maken. De structuur die een hockeyvereniging biedt, kan een buurt bijvoorbeeld echt een duwtje in de rug geven. Wij helpen Hockeyclub Den Haag om te kunnen groeien in ledenaantal”, zegt Wientjens. Daarnaast heeft de Rabobank een leerlijn opgezet voor ROC Mondriaan-studenten over hoe zij financiële beslissingen kunnen maken. “Een kruising tussen Monopolie en Levensweg.” De bank heeft ook het Rabo Impactfonds ter beschikking, waar verenigingen en stichtingen voor een maatschappelijk project een aanvraag kunnen doen.
Wegwerken achterstanden
De Rabobank-directeur staat ook aan het hoofd van een van de zes allianties binnen het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest. Dit is in het leven geroepen om de achterstanden op het gebied van onderwijs, werk en economie, wonen en leefomgeving, veiligheid, gezondheid en vitaliteit en sociale samenhang en participatie in Zuidwest weg te werken. “Ik probeer als alliantievoorzitter Werk & Economie verbindingen te leggen tussen initiatieven en partijen en natuurlijk laat ik als directeur van de Rabobank ook geen mooie investeringskansen liggen. Deze buurten verdienen alle aandacht.”
‘NIET JE OGEN SLUITEN ALS HET ERGENS WAT MINDER GOED GAAT IN DE STAD’
Hagenaars aan de bak
Hagenaars aan een baan helpen is een van de speerpunten van ‘zijn’ alliantie. Dat gebeurt onder andere door speciale Doe-dagen te organiseren. “Veel mensen zien op tegen solliciteren: het schrijven van een brief of maken van een vlog. Corporaties nodigen Hagenaars uit om bijvoorbeeld als sollicitatie te gaan schilderen. Dan wordt gelijk gekeken wat het niveau is en een opleiding aangeboden met baangarantie”, legt de directeur van de Rabobank uit. Tientallen Hagenaars zijn nu al op deze manier uit de bijstand gehaald. “Het Nationaal Programma is geen toverstokje, maar ik geloof er heilig in dat we Zuidwest kunnen verbeteren. Ik ben van het ‘niet lullen maar poetsen’ met een hoog realiteitsgehalte”, aldus Wientjens.
Voor meer informatie:
www.rabobank.nl/denhaag
✍️ Tanja Verkaik
📷 Bas Adriaans