De nieuwe gastschrijver van Universiteit Leiden is schrijver/journalist Frank Westerman. Vanaf dit najaar onderzoekt hij samen met studenten op literaire wijze hoe onze geschiedenis in elkaar zit. Ook houdt hij op 3 november de jaarlijkse Albert Verwey-lezing in Leiden.

Al twintig jaar weet Frank Westerman een groot publiek aan zich te binden in binnen- en buitenland. In zijn nieuwste boek, Een woord een woord, zoekt hij aan de hand van onder meer de Molukse treinkapingen uit wat taal kan uitrichten tegen terreur. Al zijn werken ontstijgen de journalistiek doordat Westerman een persoonlijke visie op het (recente) verleden ontvouwt. Of het nu gaat om zijn reportages over Russische schrijvers in totalitaire tijden (Ingenieurs van de ziel), of om het gesol met een opgezette Afrikaan in El Negro en ik.

Andere manier kijken
Westerman zal vanaf september gedurende een semester colleges geven aan de universiteit, een aantal daarvan is openbaar. Universiteit Leiden wil met het gastschrijverschap studenten en docenten in aanraking laten komen met een schrijver die zelf literatuur maakt en die gewend is op een andere manier te kijken en te formuleren dan aan de universiteit gebruikelijk is.

In 1985 was Gerard Reve de eerste gastschrijver van Universiteit Leiden. Daarna volgden onder anderen: Judith Herzberg, Frank Kellendonk, Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Maarten ’t Hart, Anna Enquist, Gerrit Komrij, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten, Joke van Leeuwen en Tom Lanoye.