Jouke en René van Meurs zijn collega’s, vrienden en tot voor kort stadgenoten. De Delftse cabaretiers becommentariëren de leukste theaters van de regio, het Haaglandse publiek, zichzelf en elkaar.

Pieter Jouke

Leeftijd 42 jaar
Woonplaats Geboren in Kampen, woont sinds 2000 in DelftJouke
Programma Dingen die ik dacht
Site www.pieterjouke.nl
Te zien in de regio

  • 12 oktober, 7 en 8 december PePijn Den Haag
  • 26 oktober Rietveldtheater Delft
  • 3 november Cultuurschuur Monster
  • 19 januari Veurtheater Leidschendam

Verder bekend van Tv-programma’s Padoem Patsss en De Staat van Verwarring, was
tekstschrijver voor o.m. DWDD en Zondag met Lubach, auteur van drie boeken

Omschrijf jezelf eens als cabaretier?

“Een absurdistische taalliefhebber die veel over dingen na- denkt. In mijn programma zit altijd een persoonlijke lijn. Zo ging mijn derde show over de eindigheid van relaties. Ik zei daarin dat ik het einde van de relatie met mijn vrouw wilde uitstellen tot na haar of mijn dood. Al een paar maanden werk ik aan een nieuw programma; het kan niet anders dan dat dit beter wordt dan de vorige drie.”

Wanneer was de eerste keer dat je op de planken stond in de regio Haaglanden? En wat deed je toen?

“In 2000 stond ik in Café Vlaanderen in Delft met een stand up act. Puur gebaseerd op taal, dat was echt verschrikkelijk. Ik had natuurlijk een liedje moeten doen; ik hoop nog eens pianist en zanger te worden. Inmiddels weet ik precies wat ik doe op het toneel. Na sommige avonden in De Naald of PePijn denk ik: dit was echt goed.”

Hoe kritisch is het publiek uit deze omgeving?

“Ik voel me erg thuis in deze regio en geniet van het publiek. Dat vind ik niet heel kritisch. We zijn grotendeels uit hetzelf- de hout gesneden en hebben hetzelfde referentiekader. In bijvoorbeeld Brabant is het moeilijker. Maar het ligt nooit aan het publiek, maar aan hoe ik het publiek die avond zie.”

Wat is je favoriete podium in de regio?

“PePijn is ideaal om nieuw materiaal uit te proberen. De sfeer in het Rietveldtheater in Delft vind ik heel leuk, ook door de vlakke vloer. En het team van De Naald is een voor- beeld voor hoe je een theater kan runnen. De warmte, de aandacht, zij weten wat een artiest wil.”

Heb je kleedkamerrituelen?

“ ’s Middags kijk ik in de kleedkamer regelmatig video’s van mijn eigen voorstelling terug, dan krijg ik het beter in mijn hoofd. Ik zorg dat ik een half uur voor aanvang helemaal klaar ben: tanden gepoetst, microfoon om. Een kwartier voor de start doe ik fysieke oefeningen om vast warm te draai- en.”

In welk regionaal theater is de nazit het leukst?

“Het is wat je er zelf van maakt. Ik doe na iedere voorstel- ling een nazit en beland soms met bezoekers in de kroeg. Dat is in de try out-fase ook functioneel, dan vraag ik wat ze ervan vonden en wat beter kan.”

Wat is je beste grap over Delft?

“De nachtburgemeester van Delft, dat is toch Bas Verkerk? Daarom zien we hem overdag zo weinig.”

Wat moet iedereen weten over je collega René van Meurs?

“René is een zeer sympathieke gast, die meer nadenkt dan mensen vermoeden. Hoe naar zijn grappen ook zijn, hij blijft altijd aardig overkomen.”

En wat wil hij dat je nu liever niet vertelt?

“Hij heeft een sextape van mij die hij openbaar dreigt te ma- ken, dus ik weet niets negatiefs over hem.”

Je veroorzaakte eerder dit jaar een relletje met een kritische column voor de gemeentesite. Vertel eens?

“Nou, de Spoorzone ging zo godsgruwelijk over het budget heen dat wij Delftenaren extra belasting moesten betalen en in een arme buitenwijk een bibliotheek minder vaak open was. Dat vond ik niet fijn, maar toen ik daar in een column iets over zei, wilden ze die niet plaatsen en werd ik ontslagen. Gelukkig is alles weer teruggedraaid en mag ik schrijven wat ik wil.”

Welke rol speelt Delft in je nieuwe programma?

“In Amsterdam zeg ik dat ik in Amsterdam-Zuid woon, in de wijk Delft. Dat vinden ze leuk.”

Met wie uit de regio zou je best willen ruilen?

“Ik zou best een dagje of weekje fietsenmaker Piet Vonk op de Voldersgracht willen zijn. Dingen repareren en beter maken vind ik geweldig. Maar ruilen doe ik niet, hij mag niet mijn programma spelen.”

René is net verhuisd naar Amsterdam. Waarom blijf jij liever in Delft?

“Delft is de stad van mijn leven. We wonen in een hele fijne buurt, het Hof van Delft. Ik ben een hardloper en ren zo naar Delftse Hout, de Vliet of het strand. Ook is dit de stad waar ik samen ben gekomen met mijn vrouw. Ik ben ergens anders geboren, maar in Delft herboren.”


René van Meurs

Leeftijd 31 jaar
Woonplaats Opgegroeid in Schipluiden, woonde 7 jaar in Delft, net verhuisd naar
Amsterdam
Programma Even goede vrienden
Site www.renevanmeurs.nl
Te zien in de regio

Wat voor type cabaretier bij jij?

“Ik ben heel grappig, niet maatschappijkritisch reflecterend of absurdistisch. Wel sympathiek, slim en bescheiden, al- thans zo ervaar ik dat zelf.”

Wanneer zette je je eerste stappen op de planken in de regio Haaglanden?

“Dat was tijdens de musical in groep 8, ik had twee rollen. In de puberteit vond ik theater stom, iets voor meisjes. Mijn eer- ste echte optreden was op mijn 20ste in Theater PePijn met allemaal dingen waar ik me nu voor schaam.”

Hoe kritisch is het publiek uit deze omgeving?

“Het publiek van De Veste in Delft en De Naald in Naaldwijk heeft me zo’n beetje geadopteerd als hun zoon, dus dat speelt heel fijn. In Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk zijn de verwachtingen hoger, daar hoop ik dat ik het niet verpest. Diep down in de Achterhoek of hoog in Friesland zien ze me als een snelle Randstadjongen. Ze kunnen daar moeilijker aanhaken bij wat ik zeg en vooral bij de manier waarop ik dat doe.”

Wat is je favoriete podium in de regio?

“Theater PePijn, door de setting, klein, intiem, je zit letterlijk op elkaars lip. Het publiek heeft alles door, in PePijn kun je niet bluffen. En programmeur Frank Heijman is één van de meest bevlogen theatermensen die ik ken.”

Heb je kleedkamerrituelen?

“Een kwartier voor tijd kleed ik me om, tot 3 minuten voor de show Whatsapp ik nog met vrienden of mijn technicus. Vaste vraag van mij: “Is het een leuke zaal vandaag? Vast antwoord: “Mwoah.”

In welk regionaal theater is de nazit het leukst?

“In Diligentia, omdat ze daar knettergek zijn. Ik maak volgens hen deel uit van de Future generation en daarom mag ik na afloop van mijn optreden op 12 november kiezen wat ik wil in de foyer. Het wordt een optreden van de Mirakelse Cover- band die allemaal tv-tunes speelt, hilarisch.”

Wat is je beste grap over Schipluiden?

“Schipluiden is één keer uitgeroepen tot het meest beschei- den dorp van Nederland. Dat vinden we hartstikke leuk, maar dat had van ons niet gehoeven.”

Wat moet iedereen weten over je collega Pieter Jouke?

“Pieter en ik zijn goede vrienden. Los daarvan vind ik hem een briljante en ondergewaardeerde cabaretier. Zijn stijl is vrij absurd en onvoorspelbaar, dat maakt zijn voorstellingen heel spannend. En misschien is hij wel één van de mooiste mensen die ik ken: met een groot hart, onbaatzuchtig, ie- mand die veel doet voor het goede doel.”

En wat mogen we vooral niet weten?

“Dat hij ooit een wolfje adopteerde en die opvoedt als zijn eigen kind. Die wolf zit nu in groep8 .”

Pieter veroorzaakte eerder dit jaar een relletje in Delft. Heb jij ooit gedoe gehad?

“Ik ben verkeerd geciteerd door de Volkskrant. Het ging over het nieuwsfeit van de dag, dat uit onderzoek blijkt dat de- pressieve vrouwen als minder aantrekkelijk worden gezien. Ik beaamde dat en was verbaasd toen ik de volgende dag de kop las. Daar stond dat ik nooit met een depressief meis- je naar bed zou gaan. Toen volgde een stroom van reacties via Twitter en andere social media. Voor de publiciteit kun je beter een beetje baldadig zijn. Misschien had ik net niet zul- ke lieve dingen over Pieter moeten zeggen…”

Komt Schipluiden voor in je laatste programma?

“In mijn programma heb ik het over waar ik vandaan kom en welke rol dat in mijn leven speelt. Dat is deels nostalgisch, deels schrikken. Schipluiden is een vrij gesloten gemeen- schap, je trouwt binnen je eigen postcode.”

Met wie uit de regio zou je best willen ruilen?

“Eigenlijk met niemand, voor het eerst in dertig jaar ben ik tevreden met wie ik aan het worden ben. Maar ik zou best even het leven willen leiden van mijn jongere broer André. Hij vliegt als dj en producer Andrew Mathers de hele wereld over. Dan appt hij me op maandag: waar ga jij deze week heen? Ik: “Naar Soest, Someren en Hengelo.” En dan ant- woordt hij: “Ik vlieg zo naar Mauritius.”

Je bent net verhuisd naar Amsterdam. Why?

“Voor mijn werk is Amsterdam handiger, maar vooral van- wege de liefde.”